1. yle.fi
  2. Uutiset

Facebookin, Googlen ja muiden digijättien verokikkailu halutaan kuriin – Kova ehdotus pakottaisi yhtiöt maksamaan verot sinne, missä palvelut kulutetaan

Google, Facebook ja muut monikansalliset yhtiöt ovat voineet laillisesti välttää veroja siirtämällä toimintojaan halvan verotuksen maihin.

Kansainvälinen yritysverotus
kuvakollaasi
Uudenlaisella verotustavalla saataisiin merkittävästi lisää verotuloja maailman suurimmilta digiyhtiöiltä.Yle Uutisgrafiikka, lähteet: AOP ja EPA

Monikansallisten yritysten verotus halutaan laittaa kuriin ehdotuksella, joka mullistaisi koko kansainvälisen yritysverotusjärjestelmän.

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD ehdottaa mallia, jossa yritys maksaisi osan veroistaan sinne, missä sen tuotteet tai palvelut kulutetaan. Nykyisin verotus perustuu siihen, missä tuotteet ja palvelut tuotetaan.

Googlen, Applen, Facebookin, Amazonin ja muiden digijättien ja niiden tarjoamien suosittujen palveluiden kasvu on kärjistänyt entisestään kansainvälisen verotuksen haasteita. Digiajan suuryhtiöt ovat pyrkineet sijoittamaan toimintojaan sinne, missä verotus on niille edullisinta.

Lue oheisesta jutusta tarkemmin, miten käytännössä nettijätit välttävät veroja:Tietovuoto paljastaa Applen salaisuuden – amerikkalaisjätit ovat verojen välttelyn suurmestareita

Verouudistuksesta käytetäänkin usein nettijättien alkukirjaimista muodostuvaa GAFA-lyhennettä. OECD:n veroehdotuksesta on neuvoteltu kuukausien ajan.

Veronkiertoa vastustavan Tax justice network (siirryt toiseen palveluun) -järjestön mukaan uudistus vähentäisi veroparatiisien käyttöä viisi prosenttia. Suurimpia hyötyjiä olisivat teollisuusmaat, joissa tuotteita ja palveluita kulutetaan eniten.

OECD:n varajohtaja Grace Perez-Navarro sanoi Helsingissä Keskuskauppakamarin tilaisuudessa, että globaalisti uudistus lisäisi merkittävästi verotuloja.

Grace Perez-Navarro
OECD:n varajohtaja Grace Perez-Navarro esitteli uutta veroehdotusta Helsingissä. Teijo Valtanen / Yle

OECD:n pääsihteeri Angel Gurría varoittaa seurauksista (siirryt toiseen palveluun), jos verotuksessa ei päästä kansainvälisesti yhteisymmärrykseen.

– Jos sopimukseen ei päästä vuoteen 2020 mennessä, kasvaa riski siitä, että eri maat toimivat epäyhtenäisesti. Se haittaa jo ennestään heikkoa maailmantaloutta.

OECD:n ehdotusta käsitellään viikon kuluttua Washingtonissa G20-maiden keskuspankkien pääjohtajien ja valtiovarainministerien kokouksessa Washingtonissa.

Lue seuraavaksi