Oras Groupin Rauman tehtaan työntekijät vastustavat lakolla tuotannon siirtoa Puolaan – "Haluamme, että meitä kuunnellaan yhtiötä kehitettäessä"

Uhkakuvana on kymmenien työpaikkojen väheneminen Raumalta lähivuosien aikana.

lakot
Oras-konsernin Rauman tehtaan hanalinja.
Oraksen Rauman tehtaalla on noin 360 työntekijää. Arkistokuva.Teemu Juhola / YLE

Hanoja ja vesikalusteita valmistavan Oras Groupin Rauman tehtaan työntekijät vastustavat lakolla yhtiön ilmoitusta siirtää tuotantoa Raumalta Puolaan.

Yhtiö kertoi viime viikolla suunnitelmasta, jonka mukaan pintakromattujen messinkituotteiden valmistus keskitetään tulevaisuudessa Puolaan Olesnon tehtaalle, jonka messinkikromaamo uusitaan. Tuotesiirtojen on suunniteltu ajoittuvan vuosille 2022–2023.

Työntekijöiden lakko alkaa tänään torstaina iltakymmeneltä ja kestää kolmen kahdeksan tunnin työvuoron verran.

Oras Groupin Rauman tehtaalla on noin 360 työntekijää.

Pääluottamusmies Marko Iltanen sanoo, että työntekijät haluavat saada äänensä kuuluville yhtiötä kehitettäessä.

– Meille on tärkeää, että olemme mukana kehittämässä yritystä ja että työnantaja kuuntelee meitä ennen kuin tekee päätöksiä. Toivon, että pääsemme aidosti neuvottelemaan siitä, mitä yhtiö on tulevaisuudessa.

Valmistelevat yt-neuvottelut alkavat perjantaina

Rauman tehtaalla alkavat perjantaina valmistelevat yt-neuvottelut tulevista tuotantomuutoksista. Neuvottelujen päätöksistä kerrotaan aikaisintaan joulukuun alussa.

Myöhemmin, aikaisintaan vuoden 2022 alussa käydään uudet yt-neuvottelut, kun Rauman tehdasta koskevat suunnitelmat ovat täsmentyneet.

Oras Groupin toimitusjohtaja Kari Lehtinen pahoittelee lakkoilua ja vakuuttaa, että henkilöstön ääntä kuunnellaan.

Yt-neuvottelujen tavoitteena on yhdessä henkilöstön kanssa suunnitella Rauman tehtaan valmistautuminen mahdollisiin työntekijätehtävien vähennyksiin messinkituotannossa. Tässä otetaan huomioon tulevien vuosien eläköitymiset ja toisaalta osaamisen vahvistaminen muovituotannossa. Tämän vuoksi on mielestämme valitettavaa, että työntekijät Raumalla päätyivät lakkoilemaan.

Yhtiö ei julkista vielä henkilövähennystavoitetta

Toimitusjohtaja Lehtinen sanoo, että Puolan tehtaan messinkikromaamon uusiminen vaikuttaa Rauman tehtaan messinkivalmistuksen työvoimatarpeeseen, mutta määrät eivät ole vielä selvillä. Julkisuudessa on arvioitu, että Raumalta häviäisi lähivuosien aikana kymmeniä työpaikkoja.

– Meillä ei ole henkilövähennystavoitetta vaan mahdolliset vaikutukset arvioidaan yhdessä henkilöstön kanssa yt-neuvotteluissa.

Toimitusjohtaja Lehtisen mukaan Rauman tehtaalla on jatkossakin tärkeä strateginen rooli Oras Groupin tuotantoverkostossa.