Hyppää sisältöön

Lastensuojelulaitoksissa paljon puutteita ympäri maan: Vetelin nuorisokodille huomautus lääkeasioista

Puutteita on paljastunut viime vuosina joka kymmenennessä laitoksessa Suomessa.

Vetelissä toimivaa nuorisokotia tutkittiin muun muassa väkivaltatilanteista. Huomautuksen Väylä sai lääkeluvista ja lääkkeiden säilytyksestä. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Ylen selvitys osoittaa, että ongelmat lastensuojelulaitoksissa ovat paljon luultua laajempia ja koskevat koko Suomea. Puutteet ovat liittyneet lastensuojelulain rikkomiseen, lapsen ihmis- ja perusoikeuksien loukkaamiseen ja dokumentointiin.

Yle kävi läpi kaikki aluehallintovirastojen ja eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen lastensuojelun valvontaa koskevat julkiset asiakirjat vuosilta 2017–2019.

Niistä käy ilmi, että aluehallintovirastot ja eduskunnan oikeusasiamies ovat ojentaneet viime vuosina ainakin 50 lastensuojelulaitosta ja ammatillista perhekotia niissä havaituista epäkohdista.

Alueen yksiköiden valvonta kuuluu Soitelle

Listalla on myös Vetelissä toimiva Nuorisokoti Väylä, joka sai huomautuksen viime vuonna. Nuorisokotia pyörittää Ankkurin Lastensuojelupalvelut, jolla on yksiköitä eri puolilla maata.

Väylän saama huomautus koski lääkkeiden säilytystä ja lääkelupia, jotka eivät olleet kaikilla kunnossa. Yksikön johtajan Timo Sepän mukaan huomautus oli aiheellinen, sillä osan koulutus oli vielä kesken.

Vetelissä on tutkittu myös opetuksen järjestämistä sekä väkivaltatilanteita, joita on ilmoituksen perusteella ollut paljon. Niistä ei ole annettu huomautusta.

Seppä sanoo, että väkivalta ei ole eikä ole ollut Väylässä ongelma. Väkivaltatilanteita toki esiintyy lastensuojelussa, hän muistuttaa.

Keski-Pohjanmaalla pulaa paikoista

Jos lastensuojeluyksikkö sijaitsee Soiten alueella, sen valvonta kuuluu Soitelle aluehallintoviraston ohjeiden mukaan. Jos alueelta on sijoitettu lapsia muualle, kunkin vastaavan lastensuojelutyöntekijän on oltava yhteydessä kyseiseen yksikköön.

Kaikki alueen lastensuojelulaitokset on tarkastettu avin määräyksestä viime keväänä yllätyskäynneillä.

Keski-Pohjanmaalla on vain vähän lasten- ja nuorisokoteja. Soite on esittänyt sellaisen saamista, sillä lapsen tai nuoren sijoittaminen kauas katkaisee yhteydet ja yhteistyön läheisisiin ja vaikkapa omaan kouluun.

Ylen selvityksen mukaan puutteita on ollut yli kymmenessä pohjalaisessa lastensuojelulaitoksessa, muun muassa Vaasassa, Seinäjoella, Alavudella, Kauhajoella, Kurikassa, Lapualla ja Ähtärissä. Lasten liikkumista on esimerkiksi rajoitettu liikaa, laitokseen on otettu liian vaativia potilaita, ja henkilökuntaa on ollut liian vähän tai heillä ei ole ollut riittävää koulutusta.

LUE MYÖS:

.
.