1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt julkaistaan vesi kielellä odotettu, ylistettyä Breaking Badia jatkava elokuva: Mitä leffasta tiedetään ja mitä siltä odotetaan?

Uuden El Camino: A Breaking Bad Movien trailerit ovat kertoneet jotain, mutta jättäneet hämärään vielä enemmän.

elokuvat
Aaron Paul ja Vince Gilligan poseeravat El Camino -elokuvan ensi-illassa Los Angelesissa.
Näyttelijä Aaron Paul ja tuottaja Vince Gilligan El Camino -elokuvan ensi-illassa Los Angelesissa maanantaina. Virallinen ensi-ilta on perjantaina 11.10.Christian Monterrosa / EPA

Yhtenä televisiohistorian parhaista tv-sarjana pidetty Breaking Badin (2008–2013) tarina saa jatkoa. Netflixissä julkaistaan sarjan tapahtumien jälkeisiin hetkiin sijoittuva El Camino: A Breaking Bad Movie.

Elokuva kertoo Aaron Paulin näyttelemän Jesse Pinkmanin käänteistä sarjan loppuratkaisun jälkeen. El Caminolla viitataan Chevrolet El Camino -autoon, jota Pinkman ajoi rikosdraaman viimeisessä jaksossa.

El Camino: A Breaking Bad Movien on ohjannut Vince Gilligan, joka ohjasi myös Breaking Badin ja Better Call Saulin. Elokuva kuvattiin molempien sarjojen tapaan New Mexicon Albuquerquessa.

Elokuva näytetään hyvin rajoitusti varsinaisella valkokankaalla: vain kolmena päivänä, ja vain joissain yhdysvaltalaisissa teattereissa. Yhä useampi elokuva ja tv-sarja julkaistaan lähtökohtaisesti suoratoistopalvelussa perinteisten väylien sijaan.

Breaking Bad kertoi Walter Whitesta (Brian Cranston), syöpää sairastavasta lukion kemianopettajasta, joka alkoi valmistaa metamfetamiinia rahoittaakseen perheensä elämän kuolemansa jälkeen. Apua hän sai entiseltä oppilaaltaan, huumebisneksen tunteneelta pikkutekijältä Jesse Pinkmanilta.

Elokuvassa esiintyy useita tuttuja hahmoja Breaking Badista ja sen palkitusta spin off -sarjasta Better Call Saul. Muun muassa Charles Bakerin näyttelemä Skinny Pete ja Jonathan Banksin upea ammattitappajahahmo Mike Ehrmantraut nähdään Netflix-valkokankaalla.

Mitä elokuvasta tiedetään? Mitä ei? Mitä siltä voidaan odottaa?

Tässä jutussa pohditaan näitä kysymyksiä. Varoitus: Seuraava osio sisältää juonipaljastuksia Breaking Badista ja havaintoja uusista trailereista.

Uusimmat trailerit näyttävät hetket heti Breaking Badin viimeisen kohtauksen jälkeen... mutta jättävät myös paljon auki

24. syyskuuta, Netflix julkaisi kaksiminuuttisen virallisen trailerin (siirryt toiseen palveluun). Siinä näytetään, kun kokemastaan järkyttynyt Pinkman löytää tiensä ystävänsä Skinny Peten luo. Kohtaus vaikuttaisi tapahtuvan lähes välittömästi sen jälkeen, kun Pinkman on paennut uusnatsien vankeudesta.

Myös Matt Jonesin näyttelemä Brandon "Badger" Mayhew kohdataan. Skinny Pete ja Badger ovat molemmat kuin aaveen nähneitä.

Pinkman peseytyy, siistiytyy ja lähtee. Katsojille näytetään kidutusarpia.

Meille esitellään myös valokuva, jossa esiintyy Pinkmanin tyttöystävä, hänen silmiensä edessä tapettu Andrea (Emily Rios) ja Andrean poika Brock (Ian Posada). Brockin tarinaa ei koskaan käsitelty loppuun, joten voi olla, että sitä käydään elokuvassa läpi.

El Camino -elokuva.
Aaron Paulin näyttelemä Jesse Pinkman todisti Breaking Badin aikana kahden tyttöystävänsä kuolemaa.Netflix

Seuraavaksi trailerissa esitellään kohtaus, jossa kaksi vaikeasti tunnistettavaa miestä seisovat veden äärellä. Hahmot voisivat olla Walter Whiten ja Mike Ehrmantrautin.

Tämä kuitenkin vaatisi takaumakohtausta, sillä molemmat ovat kuolleet. Whiten kuolemaa ei koskaan täysin näytetty sarjassa, mutta ohjaaja Gilligan vahvisti asian (siirryt toiseen palveluun) viimein ennen elokuvan ensi-iltaa.

Ehrmantrautin hahmon esiintyminen elokuvassa on vahvistettu. Whitestä ei ole hiiskuttu, mutta huhuttu kylläkin (esim. Indiewire (siirryt toiseen palveluun)). Whitea näytellyt Cranston on myös aikaisemmin itse esittänyt kiinnostuksensa (siirryt toiseen palveluun) näytellä elokuvassa, mikäli tuotanto niin haluaisi.

Seuraavaksi katsoja näkee Pinkmanin kaivamassa hautaa oletettavasti New Mexicon aavikolla. Mutta ketä hän hautaa? Mattoon käärityn ruumiin punertavanruskeat hiukset vilahtavat kuvassa.

On huomioitava myös se, että Pinkmanilla on kohtauksessa vielä parta ja pitkät hiukset. Skinny Peteltä lähtiessä hän on leikannut siilitukan ja siistinyt kasvonsa. Tapahtuuko hautauskohtaus siis paon ja Skinny Petelle saapumisen välissä?

Traileri esittelee tämän ja paljon muuta. Voit katsoa sen täältä (siirryt toiseen palveluun) ja tehdä omat oletuksesi elokuvan kulusta.

Gamespot-verkkomedia on tehnyt oivallisen analyysin (siirryt toiseen palveluun) trailerista, jota käytettiin apuna myös tämän tekstin kirjoittamisessa. Kaiken kaikkiaan traileri jättää avoimeksi paljon kysymyksiä. Tärkein lienee seuraava: Mihin Pinkman ylipäätään pyrkii? Mitään ei voida vielä osoittaa selväksi.

Muutamia päiviä myöhemmin tämän trailerin jälkeen, 28. syyskuuta, Netflix julkaisi Youtube-kanavallaan (siirryt toiseen palveluun) Go For Joe -trailerin. Noin puoliminuuttinen pätkä paljastaa, että virkavallan etsimä Pinkman ottaa salassa yhteyttä Vanhaan Joeen.

Vanha Joe on tuttu hahmo sarjasta: Hän omistaa romuttamon, joka pelastaa Walter Whiten ja Jesse Pinkmanin pälkähästä useamman kerran, muun muassa auttamalla hävittämään todisteita.

Pinkman tarvitsee siis Vanhan Joen apua, mutta tiedossa ei ole, koskeeko se esimerkiksi elokuvan nimikkoauto El Caminon hävittämistä, vai jotain aivan muuta.

Valtavan palkittu historia lataa odotuksia

Elokuvan äiti, Breaking Bad -sarja, keräsi valtavasti palkintoja. Se voitti muun muassa 16 Emmy-palkintoa 58 ehdokkuudesta.

Breaking Bad
Breaking Badissa Bryan Cranstonin näyttelemä Walter White tekee huumebisneksellään valtavan omaisuuden. Sarjan tekijät onnistuivat sarjalla samassa.Doug Hyun / AMC

Suosiosta kertoo myös alan sisäinen arvostus. The Hollywood Reporter -lehti teki 2016 kyselyn, jossa se tiedusteli yhteensä 2 800 näyttelijän, tuottajan, ohjaajan ja muiden viihdealan ammattilaisten suosikkisarjoja kautta aikain. Breaking Bad sijoittui toiseksi Frendien jälkeen (siirryt toiseen palveluun).

Rolling Stone -median 2016 tekemässä sadan kaikkien aikojen tv-draaman listauksessa Breaking Bad pääsi sijalle kolme heti The Wiren ja Sopranosin perään.

Tällaisella historiallisella painolastilla Gilliganilta ja muulta tuotantotiimiltä näyttelijöitä myöten odotetaan paljon. Pystyvätkö he vastaamaan odotuksiin?

Aina spin offit ja jatko-osat eivät kerää suuria kiitoksia, mutta Gilliganin Breaking Badin pohjalta rakentama Better Call Saul on ollut jopa lähes yhtä menestynyt kuin Breaking Bad. Sen viides tuotantokausi esitetään Netflixissä 2020. Faneilla on siis hyvät lähtökohdat, kun tiedetään, että aiemmin tiimi on tarjoillut lähinnä priimaa.

Onnistuuko El Camino herättämään katsojissa edeltäjiään vastaavia tunteita? Huomenna se sitten nähdään, niin elokuva kuin reaktiokin.

Voit keskustella aiheesta kello 22.00 saakka.

Näin Netflix härnäsi Breaking Bad -faneja Twitterissä 22. syyskuuta ennakkopätkällä:

Netflix paljasti elokuvan julkaisun Twitterissä 24. elokuuta:

Lue lisää:

Breaking Badin jatko-osaelokuva tulee Netflixiin lokakuussa

13 asiaa, joita et tiennyt Breaking Bad -sarjasta

Lähteet: Metro, Indiewire, NME, Gamespot, The Hollywood Reporter, Rolling Stone

Lue seuraavaksi