Venäjä julisti oppositiojohtaja Navalnyin säätiön ulkomaiseksi agentiksi – "Jälleen uusi yritys tukahduttaa toiminta"

Navalnyin säätiö kiistää, että se olisi saanut mitään rahoitusta ulkomailta.

Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi seisoo esiintymislavalla mikrofoni kädessä.
Aleksei Navalny 29. syyskuuta puhumassa Moskovassa mielenosoituksessa, joka järjestettiin poliittisten vankien tukemiseksi.Sergei Ilnitsky / EPA-EFE

Venäjän viranomaiset ovat julistaneet oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin järjestön ulkomaiseksi agentiksi.

Asiasta kertoo oikeusministeri nettisivuillaan.

Navalnyin Korruption vastainen säätiö on muun muassa julkaissut raportteja virkamiesten korruptiosta. Navalnyi on myös kritisoinut useasti Kremliä.

Ulkomaiseksi agentiksi julistaminen merkitsee toiminnan tiukempaa valvontaa. Tällaisten järjestöjen on muun muassa raportoitava viranomaisille toiminnastaan, myös mediatoiminnastaan puolen vuoden välein. Myös niiden taloutta valvotaan tarkemmin kuin muiden järjestöjen.

Venäjä alkoi listata järjestöjä "ulkomaisiksi agenteiksi" vuonna 2012. Moni listalle päätynyt järjestö on lopettanut toimintansa.

Navalnyin järjestön johtaja Ivan Ždanov sanoo, että järjestön laittaminen listalle on jälleen yksi yritys tukahduttaa sen toiminta. Hänen mukaansa järjestö saa rahoitusta yksinomaan venäläisiltä eikä ole koskaan saanut ulkomaista rahoitusta.

Viranomaisten suurennuslasin alla

Viranomaiset käynnistivät elokuussa rahanpesututkimuksen Navalnyin järjestöä vastaan. He syyttivät sitä laittomasti hankitun rahan vastaanottamisesta. Syyskuussa viranomaiset ratsasivat järjestön aluetoimistoja ja kannattajien koteja.

Navalnyi liittolaisineen järjesti kesällä mielenosoituksia, (siirryt toiseen palveluun) kun oppositiopoliitikkoja kiellettiin osallistumasta Moskovan paikallisvaaleihin. Navalnyi ei päässyt kaikkiin protesteihin mukaan, sillä hän joutui kuukaudeksi vankilaan (siirryt toiseen palveluun) aiempien luvattomien mielenosoitustn järjestämisestä.

Navalnyi on aiemminkin joutunut oikeustoimien kohteeksi.

Lähteet: AFP, Tass