Elämänmuutos alkaa vanhempainvapaalta – neljä naista kertoo, miten he muuttivat elämänsä suuntaa lapsen saatuaan

Vanhempainvapaa luo etäisyyttä työelämään ja antaa aikaa ajatella, jolloin elämänmuutos on helpompi tehdä.

elämänmuutokset
Johanna Tikkanen ja lapsi katsovat toisiaan
Johanna Tikkanen on ollut tyytyväinen vanhempainvapaalla syntyneeseen päätökseen muuttaa Helsingistä Rovaniemelle.Eeva Kuivas / Yle

Äitiys saa monen naisen pohtimaan koko elämäänsä uudessa valossa: esimerkiksi työpaikan vaihtoa pohtii tuoreehkon kyselyn mukaan jopa kolme neljästä perhevapailla olevasta äidistä.

Vanhempainvapaalla kypsynyt elämänmuutos voi viedä toiselle puolelle maata tai saada ihmisen kyseenalaistamaan kaikki siihenastiset suunnitelmansa.

Niin työelämätutkija ja sosiologian professori Harri Melinin kuin psykologi ja perheterapeutti Katja Vähäkankaankin mukaan suuri elämänmuutokseen ajava tekijä on etäisyyden saaminen työelämään. Tällöin työpaikan asioita voi tarkastella kauempaa ja saa aikaa pohtia, millaiseen työhön haluaa palata.

– Jos työpaikan arki ei ole ollut tyydyttävää, ihmiset voivat olla todella ahdistuneita vanhempainvapaan lähestyessä loppuaan. Onko pakko palata vai keksisinkö jotain muuta, Vähäkangas sanoo.

Myyjästä metsätalousinsinööriksi

Rovaniemeläinen Hanna Ylitarvas päätti lähteä opiskelemaan perheystävällisempään ammattiin toisen lapsen synnyttyä. Hän on elämänsä aikana tehnyt töitä ravitsemus-, ravintola-, matkailu-, puutarha- ja kaupan alalla.

– Minulla ei ole ikinä ollut vakituista työpaikkaa. Kaupan alalla on epävarmaa ja aukioloajat ovat pidentyneet. En myöskään halua perheellisenä olla juhlapyhinä töissä.

Hanna Ylitarvas ja lapsi koulun kellon alla
Hanna Ylitarvas lähti opiskelemaan metsätalousinsinööriksi päästääkseen perheystävällisempään työhön.Eeva Kuivas / Yle

Ajatus korkeakouluopinnoista varmistui toisen lapsen synnyttyä tammikuussa. Ylitarvas pänttäsi ennakkomateriaalia netistä ja opiskeli matematiikkaa.

Päätös metsätalousinsinöörin opintoihin hakeutumisesta ei ollut hetken päähänpisto, mutta äitiysloma oli sopiva hetki lähteä toteuttamaan unelmaa vakaasta työpaikasta.

Juhannuksen aikaan hän sai tietää saaneensa paikan. Se tuntui mahtavalta. Paremmin toisen sukupuolen kanssa toimeen tuleva Ylitarvas päätyi miesvaltaiseen luokkaan.

– Tuli fiilis, että olen löytänyt oman paikkani täältä.

Tuoreen kyselyn mukaan työpaikan vaihtoa työn ja perheen yhteensovittamisen haasteiden vuoksi on vaihtanut 14 prosenttia äideistä. Lisäksi vaihtoa oli harkinnut yli kolmannes äideistä.

Äitiyslomalta uraputkeen

Työelämätutkija Harri Melinin mukaan ihmisten valmius suurten elämänmuutosten tekemiseen on selvästi lisääntynyt viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana.

– Ihmiset ovat huomattavasti valmiimpia vaihtamaan kokonaan elämänsä suuntaa. Hyvän koulutuksen jälkeen hypätään kukkakaupan pitäjäksi tai päätetään myydä koko omaisuus ja lähteä kiertämään maailmaa, hän selittää.

Melinin mukaan naiset ovat aina tehneet elämänmuutoksia lapsen saamisen yhteydessä. Vielä 50 vuotta sitten äidit jäivät töistä kotiin hoitamaan lapsia. Nykyään tehtävät elämänmuutokset voivat olla myös paljon muuta.

En halua jäädä junnaamaan paikoilleen, vaikka lapsia syntyykin

Laura Kantomaa

Kolmatta lastaan odottaessaan Laura Kantomaa päätti suorittaa opintonsa loppuun ja hakeutua haastavampaan työhön.

Kantomaan elämä oli mukavasti asettunut uomiinsa Rovaniemellä: tutut ympäristöt, työ ylioppilaskunnalla ja rivitaloasunto työpaikan vieressä. Kahden perättäisen vanhempainvapaan aikana hän päätti suorittaa maisterin opintonsa loppuun.

– En halua jäädä junnaamaan paikoilleen, vaikka lapsia syntyykin. Minulle on tärkeää, että menen eteenpäin ja kehityn omassa työssäni.

Laura Kantomaa ja lapsi puistossa
Työ Ylitornion vapaa-aikajohtajana oli Laura Kantomaalle sopiva askel uralla.Antti Heikinmatti / Yle

Hän tiesi, ettei Lapissa ole juurikaan hänelle sopivia työmahdollisuuksia, joten eteen tuleviin piti tarttua ennakkoluulottomasti. Sattumalta kohdalle osui vapaa-aikajohtajan virka kotikunnasta Ylitorniolta.

Uudessa työssään hän pääsee hyödyntämään osaamistaan ja kehittämään kunnan vapaa-ajan toimintaa. Se motivoi.

– Tässä on riittävästi haastetta, mutta se ei vie henkisesti liikaa, kolmen pienen lapsen äiti sanoo.

Harrastuksesta tulikin yritys

Kotiäiti Sara Siivola teki elämänsä ensimmäisen makrameen tammikuussa. Hän hurahti trendikkääseen käsityöharrastukseen ja työ toisensa perään valmistui.

– Makramee-työt ovat tulleet tosi luontevasti, pikkuhiljaa salakavalasti elämään mukaan.

Siivola laittoi kuvia töistään sosiaaliseen mediaan. Kohta Facebook ja Instagram täyttyivät tilaustyö- ja kurssikyselyistä. Muutama kuukausi myöhemmin hän oli jo perustanut yrityksen.

Kaipasin kipeästi arjen keskellä jotain omaa juttua, joka ei liity lapsiin tai perhe-elämään

Sara Siivola

Syksyllä Siivola aloitti pitkään suunnittelemansa opinnot terveydenhuoltoalalla. Yrityksen pyörittäminen jatkuu opintojen ohessa.

– Se antaa kauheasti voimia arjen pyörittämiseen ja yritän pitää sen sellaisena. Ettei tilanne missään vaiheessa kääntyisi päinvastoin.

Käsitöitä aiemmin harrastamaton Siivola uskoo, ettei olisi löytänyt makramee-solmeilua, ellei olisi ollut äitiyslomalla.

– Kaipasin kipeästi arjen keskellä jotain omaa juttua, joka ei liity lapsiin tai perhe-elämään. Oma irtiotto iltaisin auttoi kovasti jaksamaan kotiäinä.

Sara Siivola tekee makramee-työtä
Makramee-solmeilu antaa Sara Siivolalle voimia arjen pyörittämiseen.Eeva Kuivas / Yle

Työelämätutkija Harri Melinin mukaan lapsen saaminen laukaisee usein elämänmuutoksen tekemisen. Ilman taustalla ollutta unelmaa elämänmuutosta ei kuitenkaan tapahtuisi.

Haaveena voi olla vaikkapa muutto maalle tai ala, jolle ei uskaltanut nuorena hakeutua.

– On esimerkiksi sinnitelty kaupungin oravanpyörässä, mutta lapsen syntyessä päätetään lähteä luomuviljelijäksi.

Toiselle puolelle Suomea

Psykologi ja perheterapeutti Katja Vähäkankaan mukaan omat arvot tulevat vahvasti mietintään vanhemmaksi tultaessa. Vähäkangas kuvaa mieltä vaatehuoneena.

– Vauvalle pitää tehdä mielestä tilaa. Se tarkoittaa, että raivataan asioita hyllyiltä ja konmaritetaan. Työelämä voi olla iso ja raskaskin laatikko, joka pitää penkoa ja miettiä, mitä tämä minun kohdallani tarkoittaa, hän selittää.

Kiitän itseäni valinnasta nykyään joka kerta, kun emme ehdi hakea lasta päivähoidosta tai haluamme hetken hengähtää

Johanna Tikkanen

Johanna Tikkanen asui Helsingissä tavatessaan nykyisen miehensä. Parin vuoden etäsuhteen jälkeen hän muutti miehen luo Rovaniemelle kokeilemaan yhteiseloa.

Hän alkoi odottaa esikoistaan ja jäi äitiysvapaalle työstään Helsingin Sanomissa.

– Päätös tänne jäämisestä ei ollut vielä syntynyt. Se oli avoin kysymys, joka vähän stressasi molempia.

Kun perheen esikoinen oli vajaan vuoden ikäinen, Rovaniemen kaupungilla aukesi tiedottajan paikka, jota Tikkanen päätti hakea. Päätös hypätä uuteen syntyi tarkan pohdinnan jälkeen.

– Mies sanoi, että meidän ei ole pakko jäädä jos se tuntuu pahalta, Tikkanen muistelee.

Johanna Tikkanen ja lapsi taustallaan Jätkänkynttilänsilta
Perheestä haaveillut Johanna Tikkanen muutti pääkaupungista miehen kotikaupunkiin Rovaniemelle.Eeva Kuivas / Yle

Vaakakupissa painoi muun muassa miehen vanhempien apu Rovaniemellä ja asumisen kalleus Helsingissä. Isovanhemmista onkin ollut apua lastenhoidossa.

– Kiitän itseäni valinnasta nykyään joka kerta, kun emme ehdi hakea lasta päivähoidosta tai haluamme hetken hengähtää.

Elämänmuutos oli iso, sillä Tikkanen jätti Helsinkiin hyvän työyhteisön, kaupungin jossa viihtyi sekä paljon ystävyyssuhteita. Hän tiesi, että pariskunnasta jommankumman oli pakko tehdä muutos, jotta perhe voitaisiin perustaa.

Nyt, kaksi vuotta myöhemmin kahden lapsen äitinä Tikkanen on tyytyväinen, että uskalsi hypätä tuntemattomaan.

– Se ei ollut yksinkertaista ja kivutonta, sillä moni asia muuttui kerralla, mutta se kannatti tehdä.

Herättikö juttu ajatuksia? Keskustele aiheesta klo 22 asti.

Lue lisää:

Rami Aalto on ongelmakuntien unelmamies — hän perusti perheen ja kouluttautuu alalle, jolla on hankala maine mutta varma työpaikka

Yle tutki: lapsen saaneet tuplanneet kasvissyönnin – katso tästä, miten vauva, rakkaus tai eläke vaikuttavat sinun ruokatottumuksiisi

Tubettaja muuttaa vuodeksi Sodankylään ja markkinoi kuntaa somessaan – 2 500 euron kuukausipalkka herättänyt närää kuntalaisissa