Helsingin Laajasalossa paljastuneen "Eno"-seksuaalirikosjutun käsittely alkoi – syytetty esitteli salissa käsimerkkejä kuvaajille

Laajassa juttukokonaisuudessa on 35 syytekohtaa ja 19 uhria. Käsittely Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu marraskuun lopulle asti.

seksuaalirikokset
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi torstaina Laajasalon ns. Enon seksuaalirikossyytteiden käsittely.
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi torstaina Laajasalon ns. Enon seksuaalirikossyytteiden käsittely.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Helsingin Laajasalossa paljastuneen seksuaalirikosjutun pääkäsittely alkoi tänään torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Jutun pääepäilty on "Eno"-nimellä tunnettu 64-vuotias mies.

Syytetty ei saapunut käräjäoikeuden saliin pääoven kautta, vaan istui käsittelyn alkaessa jo paikallaan. Mies oli peittänyt kasvonsa pipolla. Median kuvatessa hän näytti kuvaajille erilaisia käsimerkkejä.

Käräjäoikeus määräsi käsittelyn salaiseksi. Tätä olivat vaatineet sekä syyttäjät että epäiltyjen rikosten uhrit.

Aluesyyttäjä Elina Hyppösen mukaan syytetylle tullaan vaatimaan ehdotonta vankeusrangaistusta. Seuraamuskannanotto tulee tarkentumaan oikeudenkäynnin kuluessa.

Eno näyttää käsimerkkiä
Enona tunnettua 64-vuotiasta miestä epäillään useista seksuaalirikoksista. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hyppönen sanoo, että juttukokonaisuudesta poikkeuksellisen tekevät tekojen luonne, niiden kohdistuminen lapsiin ja nuoriin sekä se, että teot jatkuivat niin pitkään.

"Enon" epäillyt rikokset ajoittuvat yli vuosikymmenen ajalle. Tässä ajassa rikoslakikin on ehtinyt muuttua.

– Tämä tarkoittaa sitä, että syytteisiin on täytynyt soveltaa tekoajan lakia. Näin ollen samantyyppisiin tekoihin on jouduttu soveltamaan kahta eri lakia ja siksi rikosnimikkeet voivat olla erilaisia, Hyppönen toteaa.

Lisäksi osa teoista voi vanhan lain mukaan olla lievemmin rangaistavia.

Juttukokonaisuudessa syytteessä on kaksi vastaajaa. Toinen syytetyistä on esitutkinnassa paljastunut "Enon" osittainen rikoskumppani. Molemmat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Pääepäillyn asianajaja ilmoitti jo ennen käsittelyn alkua, ettei puolustus anna kommentteja asiasta.

Tarkemmin tapauksen taustoista ja siitä, mitä tällä hetkellä on tiedossa, voit lukea alta.

Mistä syytetään?

Juttu on laaja ja syytekohtia on yhteensä 35 kappaletta.

Epäiltyä "Enoa" syytetään muun muassa törkeistä raiskauksista, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, törkeästä huumausainerikoksesta sekä useista muista seksuaalirikoksista ja laittoman materiaalin hallussapidosta.

Poliisin mukaan epäillyt rikokset alkoivat vuonna 2006 ja jatkuivat osaksi siihen saakka, kun mies otettiin kiinni maaliskuussa 2019.

Montako uhria?

Kun poliisi tiedotti tapauksesta heinäkuun lopussa, uhreja oli tiedossa 12. Poliisi julkaisi poikkeuksellisesti epäillyn kuvan, jotta saisi apua rikosten selvittämiseksi.

Poliisin saamat vinkit paljastivatkin uusia uhreja. Helsingin käräjäoikeudelle jätetyissä haastehakemuksissa on yhteensä 19 asianomistajaa.

Lähes kaikki uhrit olivat tapahtuma-aikaan ala-ikäisiä. Nyt osa heistä on jo aikuisia.

Esitutkinnan aikana poliisi kertoi, että epäillyt rikokset tapahtuivat "Enon" kotona, jossa mies tarjoili nuorille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä.

Rikoskumppani?

Kihlakunnansyyttäjä Jutta Juntunen kertoi syyskuun alussa, että jutun pääepäillyllä oli osittainen rikoskumppani. Hän on tiettävästi kolmikymppinen mies ja "Enon" tuttu.

Rikoskumppanin osuus selvisi esitutkinnassa. Hän ja "Eno" toimivat osassa teoista yhdessä ja osassa itsenäisesti.

Rikoskumppania syytetään muun muassa törkeistä raiskauksista, lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Häneen kohdistuu kuitenkin pääepäiltyä vähemmän syytteitä. Myös asianomistajia on vähemmän.

Miten tapaus etenee?

Juttua käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa 29. marraskuuta asti. Vasta pääkäsittelyn päätteeksi käräjäoikeus tiedottaa, milloin jutusta olisi odotettavissa ratkaisu.

Syyttäjät ja asianomistajat ovat vaatineet, että käsittely toimitetaan suljetuin ovin ja että asianomistajien henkilöllisyydet salataan.

Lue lisää:

Helsingin Laajasalossa paljastuneessa laajassa seksuaalirikosjutussa nostettu syytteitä: "Enoa" ja toista henkilöä syytetään muun muassa kahdesta törkeästä raiskauksesta (11.09.2019)

Helsingin Laajasalon seksuaalirikosepäilyssä löytynyt jälleen uusia uhreja – mahdollisia uhreja on nyt kaikkiaan 17 (02.08.2019)

Ainakin 12 uhria, ehkä enemmänkin – laaja seksuaalirikosvyyhti järkyttää Helsingissä, Kampissa nuorille järjestetään keskusteluapua jo tänä iltana (29.07.2019)

Poliisi saanut kymmeniä uusia vihjeitä "Enoon" liittyen – Miestä epäillään useista lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista Helsingissä, ainakin 12 uhria (19.07.2019)