Kansanedustaja kyllästyi viinaralliin – ehdottaa Suomeen kokeilualuetta, jossa alkoholia saisi myydä alennetulla verolla

Jussi Wihonen (ps.) alentaisi alkoholiveroa paikallisesti. Ehdotus saa ministeriössä vähintään yllättyneen vastaanoton.

Viinaralli
Jussi Wihonen istuu pöydän ääressä.
Joensuulainen kansanedustaja Jussi Wihonen haluaisi kääntää alkoholin matkustajatuonnin rahavirrat Suomeen.Toni Pitkänen / Yle

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen ehdottaa Suomeen alueellista kokeilua, jossa valtio myisi alkoholia alennetulla alkoholiverolla.

Kansanedustajan mielestä ajatuksen voisi toteuttaa osana jotakin alueellisen erityisaseman kokeilua. Veroa ei siis laskettaisi kaikkialla Suomessa, vaan esimerkiksi jollakin rakennemuutoksesta kärsivällä alueella.

Sellaiseksi kävisi ainakin Wihosen oma maakunta Pohjois-Karjala, jota vaivaa maan korkein työttömyys. Pohjois-Karjalassa mietitään muutenkin, voisiko alueen ankeaa tilaa helpottaa jollakin alueellisella elinkeinopoliittisella kokeilulla.

En osaa suoraan sanoa, pystyttäisiinkö tällaista kokeilua perustelemaan EU:lle.

Pia Kivimies, valtiovarainministeriö

Wihonen korostaa, että ajatus on vielä raaka, eikä perussuomalaiset puolueena aja sitä. Taustalla on suomalaisten Baltian maihin suuntautuva viinaralli, jota kansanedustaja ihmetteli matkallaan kesällä.

– Suomalaiset ovat pakettiautolla siellä, vetävät pumppukärrillä lavan auton viereen ja lastaavat kyytiin. Ja sitten tulee se outous: se on suomalaista alkoholia, Wihonen sanoo.

"En tee tätä ehdotusta puliukkojen puolesta"

Viinaralli on laillista, eikä Wihonen halua moittia sitä harrastavia. Kansanedustajana hän sanoo kuitenkin haluavansa miettiä, voisiko asialle tehdä jotakin. Hän haluaisi kääntää matkustajatuonnin myynnin kotimaahan, työllisyyden vuoksi.

– Eikö voitaisi järjestää niin, että suomalainen alkoholi myytäisiin Suomen puolella? Vero jäisi Suomeen, eikä kenenkään tarvitsisi matkustaa laivalla Viroon pelkän alkoholin takia. Siinä on paitsi veronäkökulma, myös ilmastonäkökulma.

Wihosen visiossa alennetulla verolla alkoholia myyvän tahon pitäisi olla valtiollinen toimija, eli käytännössä Alko. Itsekin kauppaa pyörittänyt (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisen kauden kansanedustaja hahmottelee myös hieman myymälän toimintaa: hänestä se voisi muistuttaa esimerkiksi Tallinnan Superalkoa.

Wihonen on raitistunut alkoholisti. Eikö häntä huoleta, että halvan viinan saatavuuden parantaminen johtaisi ongelmakäytön lisääntymiseen? Tätä hän ei allekirjoita.

– Ihmiset käyvät hakemassa halvan viinan vaikka Kivennavalta, se ei tule ikinä muuttumaan. En tee tätä ehdotusta puliukkojen puolesta, vaan ainoastaan sen vuoksi, että valtio hyötyisi.

"En usko, että EU katselisi suopein silmin"

Sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella että valtiovarainministeriössä reaktio Wihosen ehdotukseen on aluksi hämmentynyt.

VM:n neuvotteleva virkamies Pia Kivimies ei ole vastaavaan avaukseen aiemmin törmännyt. Samaa sanoo THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson.

– Meillähän on tax free -liikenteessä verovapaita kauppoja, mutta ei ole tullut vastaan ehdotusta, jossa olisi jonkinlainen alennetun veron välimuoto. En usko, että EU katsoisi sitä suopein silmin, Karlsson miettii.

Ihmiset käyvät hakemassa halvan viinan vaikka Kivennavalta, se ei tule ikinä muuttumaan.

Jussi Wihonen

Ainakin Suomen pitäisi hakea kokeiluun erityislupa Euroopan unionista. Wihosen visiossa veroale toteutettaisiin jollakin tietyllä alueella. Kivimiehen mukaan alkoholiverodirektiivi ei tunnista tällaista veronalennuksen perustetta. Direktiivissä on joitakin jäsenvaltioita koskevia poikkeuksia, mutta ne liittyvät tuotteisiin, eivät alueeseen.

– Jos poikkeaisimme meidän normaalista verojärjestelmästä, se vaatisi hyvin vahvat perustelut. En osaa suoraan sanoa, pystyttäisiinkö tällaista kokeilua perustelemaan EU:lle, mutta ainakaan sellaista ei tähän asti ole pohdittu.

Viimeisimpien tilastojen mukaan suomalaiset tuovat yhä enemmän mietoja alkoholijuomia ulkomailta. Tätä on selitetty muun muassa hinnanlaskulla: Viro laski alkoholin valmisteveroa heinäkuun alussa 25 prosenttia.

Panimoliiton teettämän tutkimuksen mukaan Suomi verottaa varsinkin olutta poikkeuksellisen ankarasti (siirryt toiseen palveluun) eurooppalaisittain vertailtuna.

Kysymys alkoholiverosta jakaa kansanedustajat

Wihonen toi ajatuksen alkoholiveron kokeilualueesta esiin ensin Ylen kyselyssä, jossa kansanedustajia pyydettiin kertomaan mielipiteensä alkoholiverosta.

Kysyimme syyskuussa kansanedustajilta, pitäisikö alkoholiveroa muuttaa tämän hallituskauden aikana. Kyselyyn vastasi 49 kansanedustajaa. Voit katsoa alla olevasta taulukosta, miten sinun edustajasi vastasi.

Taulukossa on mukana myös kansanedustajien perustelut vastaukseen. Jos vastaukset eivät näy puhelimesi näytöllä, kokeile kääntää laite vaakatasoon.

Taulukkoa ladataan