Hyppää sisältöön

Pohjois-Pohjanmaan lastenkodit korostuvat moitteita saaneiden lastenkotien listassa

Moitteita saaneiden lastenkotien listalla on muun muassa paljon julkisuudessa ollut Pohjolakoti Muhokselta.

Muhoksella sijaitseva Pohjolakoti on moitteita saaneiden lastenkotien listalla. Arkistokuva. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle

Joka kymmenes lastenkoti on rikkonut lakia, selviää Ylen kokoamista tiedoista.

Selvityksen perusteella aluehallintovirastot ja eduskunnan oikeusasiamies ovat ojentaneet viime vuosina ainakin 50:tä lastensuojelulaitosta ja ammatillista perhekotia niissä havaituista epäkohdista. 50:stä lastenkodista jopa kahdeksan sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla.

Tähän asti julkisuudessa on puhuttu vain yksittäisten lastenkotien ongelmista. Laittomuudet ovat huomattavasti luultua laajempia ja koskevat koko Suomea. Laitoksissa rikotaan lastensuojelulakia sekä lapsen ihmis- ja perusoikeuksia.

Pohjois-Pohjanmaalla puutteita on paljastunut useissa laitoksissa.

Yleisimmin epäkohdat liittyvät rajoitustoimenpiteiden toteuttamiseen ja niihin liittyvään päätöksentekoon. Joissain laitoksissa on ollut liian vähän henkilökuntaa tai lapsia on ollut liikaa suhteessa yksikön lupaan. Myös henkilökunnan epäasiallisesta kielenkäytöstä on raportoitu, lapsille on huudettu ja kiroiltu.

Paljon julkisuudessa ollut Muhoksen koulukoti Pohjolakoti on moitteita saaneiden lastenkotien listalla. Siellä on havaittu puutteita lasten kohtelussa, rajoitustoimenpiteiden toteuttamisessa ja niihin liittyvässä päätöksenteossa. Rajoitustoimenpiteistä tehdyissä kirjauksissa ja laitoksen säännöissä on ollut epäselvyyksiä. Lisäksi henkilökunnan käyttäytyminen on ollut epäammattimaista.

Ylen Valviralta saamien lastensuojelulaitosten ja ammatillisten perhekotien toimilupien mukaan Suomessa on noin 500 julkista ja yksityistä lastenkotia. Samalla yrityksellä voi olla useita toimipaikkoja tai yksiköitä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.