Ammattiliitto Pro pöyristynyt työnantajien tavoitelistasta: "Lomarahat puoliksi, useat korvaukset leikkuriin, kolmesta lauantaista kiky-päiviä? Poikkeuksellista"

Teollisuuden toimihenkilöiden työehdoista ei ole neuvoteltu viikkoihin, koska ammattiliitto Pro pitää työnantajan tavoitteita kohtuuttomina.

Ammattiliitto Pron laskujen mukaan sen jäsenten vuosiansiot laskisivat 2 500–6 000 eurolla, jos nyt listatut heikennykset toteutuisivat. Kuvituskuva. Kuva: Oona Kujala / Yle

Neuvottelut tuhansien teollisuuden toimihenkilöiden työehdoista ovat olleet poikki jo viikkoja, koska ammattiliitto Pro katkaisi ne heti alkuunsa vedoten työnantajan kohtuuttomiin tavoitteisiin.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo Teknologiateollisuuden tavoitelistaa "hyvin poikkeukselliseksi".

Teknologiateollisuudesta listan sisältöä ei kommentoida, mutta ainakin ammattiliiton luottamusmiehille jaetun listan perusteella työnantaja tavoittelee merkittäviä heikennyksiä alan työehtoihin.

Sosiaalisessa mediassa julkaistun listan mukaan työnantajan tavoitteena olisi helatorstain ja loppiaisen muuttaminen säännölliseksi työajaksi, lomarahan puolittaminen, matka-ajan korvauksen laskeminen puoleen peruspalkasta sekä lisä- ja ylityökorvausten leikkaaminen.

Työnantaja haluaisi listan mukaan leikata myös sairausajan sekä äitiys- ja isyysvapaan palkkaa sekä vuorotyön lisiä ja korvauksia. Myös palvelusvuosilisää uhkaisi poisto.

Syksyn palkkaneuvottelujen suurin kiistakysymys, kilpailukykysopimukseen kuuluva 24 tunnin vuosityöajan pidennys säilytettäisiin ja muutettaisiin joko kolmeksi lauantaipäiväksi tai kokonaiseksi työpäiväksi, jos työnantajan tahto toteutuisi kuin listalla.

Listan on julkistanut Facebookissa ainakin siuntiolainen kaapelitehtaan luottamusmies Kristian Parviainen. Jorma Malinen sanoo, että listassa on lueteltu keskeisimmät työnantajan esittämät heikennykset.

– Siinä ovat varmaan suurimmat syyt siihen, minkä vuoksi emme voineet lähteä noin merkittävistä työehtojen heikennyksistä neuvottelemaan.

Neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi Teknologiateollisuudesta toteaa, että asioista keskustellaan neuvottelupöydässä.

– Tuo on varmasti jonkun tekemä lista, mutta en kommentoi kummankaan osapuolen tavoitteita julkisuudessa, Ruohoniemi sanoo.

– Neuvotteluissa on puolin ja toisin todettu, että emme esitä neuvottelutavoitteita julkisuuteen.

Malinen: Vuosiansiot tippuisivat jopa 6 000 euroa

Palkansaaja- ja työnantajaliitot tuovat yleensäkin neuvotteluihin aluksi listan, josta tavoitteita karsitaan neuvottelujen edetessä.

Malinen kuitenkin sanoo, ettei muista työnantajan esittäneen heti neuvottelujen alkuvaiheessa kertaakaan aiemmin yhtä merkittäviä heikennyksiä mihinkään Pron sopimukseen.

Hänen mukaansa palkansaajapuolen tavoitelista on kolmasosa työnantajien listasta, "jos sivumäärällä kuvaa".

Jarkko Ruohoniemen mukaan on hyvin tavanomaista, että osapuolilla on neuvottelujen alussa erilaisia tavoitteita. Hänen mukaansa ainut ero aikaisempiin neuvottelukertoihin on, että työajan pidennyksen osalta työnantajilla ja palkansaajilla on hyvin erilaiset lähtökohdat.

Pron laskujen mukaan sen jäsenten vuosiansiot laskisivat 2 500–6 000 eurolla, jos nyt listatut heikennykset toteutuisivat. Kyse olisi esimerkiksi asiantuntijoiden ja työnjohtajien ansioista.

– Onko Teknologiateollisuus todella sitä mieltä, että työehtoja pitää heikentää niin merkittävästi, etteivät alan työpaikat ole enää jäsenillemme jatkossa haluttuja? Malinen kysyy.

Pron voimassa olevat sopimukset päättyvät tämän kuun lopussa.