1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ampumavälikohtaukset

Saksassa hyökättiin synagogaa vastaa, poliisi: akuutti vaara on ohi

Ainakin kaksi kuoli ja kaksi haavoittui vakavasti synagogan ja turkkilaisravintolan ampumisessa keskiviikkona iltapäivällä.

Poliisit turvaavat aluetta ampumapaikalla Hallen kaupungissa 9. lokakuuta Saksassa. Kuva: Sebastian Willnow / AFP

Itä-Saksassa Hallessa poliisi on ilmoittanut Twitterissä, että ulkona liikkumisen rajoituksille ei ole enää tarvetta (siirryt toiseen palveluun). Poliisi kehotti aiemmin päivällä ihmisiä pysyttelemään kotona tai hakeutumaan muuhun turvalliseen paikkaan iltapäivällä sattuneiden ampumisten takia.

Ainakin kaksi ihmistä kuoli ampumisissa. Sairaalalähteiden mukaan kaksi ihmistä on lisäksi haavoittunut vakavasti, uutistoimisto AFP kertoo. Ampumisen kohteina olivat turkkilaisravintola ja synagoga.

Poliisi on pidättänyt yhden epäillyn tapaukseen liittyen, mutta Deutche Welle (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan epäiltyjä voi olla vapaalla.

Hallen juutalaisyhteisön puheenjohtaja Max Privorotzki sanoo Der Spiegel -lehdelle, että epäillyt yrittivät tunkeutua synagogaan. Siellä oli hänen mukaansa 70–80 ihmistä. Privorotzki kertoo AFP:lle, että synagogan turvatoimet auttoivat estämään hyökkäyksen.

Hallen rautatieasema pysyi vielä alkuillasta suljettuna ampumisen takia. Poliisi on rajoittanut liikennettä Hallen keskusta-alueella.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Saksan sisäministeri Horst Seehofer (CSU) sanoi, että isku oli antisemitistinen, juutalaisvastainen. Seehoferin mukaan tapausta tutkivien liittovaltion syyttäjien mukaan merkit viittaavat siihen, että kyse saattoi olla äärioikeistolaisesta terrorismista.

Der Spiegel -lehden mukaan tapauksen on ottanut tutkittavakseen liittovaltion syyttäjä, joka tutkii epäilyjä terrorismista ja uhista kansalliselle turvallisuudelle.

Uutistoimisto DPA:n poliisilähteen mukaan myös 15 kilometrin päässä sijaitsevassa Landsbergissä olisi ammuskeltu, kertoo Focus-lehti. (siirryt toiseen palveluun) Landsbergin ampumisesta ei ole tällä hetkellä tarkempaa tietoa.

Poliisi on tiukentanut Dresdenin ja Leipzigin synagogien valvontaa Hallen tapahtumien takia, Focus-lehti kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Parhaillaan vietetään juutalaisten vuoden suurinta juhlaa jom kippuria (siirryt toiseen palveluun).

Hallen ampumiset tapahtuivat muutama kuukausi maahanmuuttajamyönteisen saksalaispoliitikon Walter Lübcken murhan jälkeen. Poliitikon murhasta epäillään miestä, jolla on taustaa uusnatsi- ja äärioikeistopiireistä.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer varoitti viime kuussa militantin äärioikeiston kasvavasta uhasta. Seehoferin mukaan se on yhtä iso uhka kuin radikaali islamismi.