Analyysi: Keskusta otti yllättäen perussuomalaiset tikun nokkaan salikeskustelussa – ”Te hyväksyitte 800 miljoonan maahanmuuton kustannukset”

Käynnissä olevan budjettikeskustelun yllättävin piirre on ollut keskustan ja perussuomalaisten välinen nokittelu, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Budjettikeskustelu
Antti Kurvinen puhuu eduskunnan täysistunnossa.
Keskustalaiset ryhmänjohtaja Antti Kurvisen johdolla ovat haastaneet perussuomalaisia budjettikeskustelussa.Markku Ulander / Lehtikuva

– Perussuomalaiset, ette te pääse irti siitä vuoden 2016 budjetista. Te hyväksyitte 800 miljoonan maahanmuuton kustannukset.

– Paljastan toisen uutisen perussuomalaisiin liittyen. Kun katsoo, puheenjohtaja (Jussi) Halla-aho, teidän vaalikonevastauksianne kysymykseen siitä, pitääkö kuntien valtionosuuksien tasausjärjestelmä säilyttää. Te vastaatte, että se on vanhakantaista kepulaista aluepolitiikkaa.

Molemmat lainaukset ovat keskustalaisten suusta tiistain ja keskiviikon budjettikeskusteluista eduskunnasta.

Silmiinpistävä piirre keskusteluissa on ollut se, että keskustalaiset ovat haastaneet nimenomaan perussuomalaisia keskusteluissa.

Keskustalaiset ovat nostaneet esille muun muassa perussuomalaisten kantoja niin kuntien valtionosuuksista, maahanmuuttopolitiikasta kuin maataloustuista.

Miksi keskustalaiset ovat toimineet näin?

"Ei tietoista strategiaa"

Keskustan edustajat sanovat, ettei taustalla ole tietoista strategiaa. Keskustan eduskuntaryhmä kävi etukäteen läpi budjettikeskustelua, mutta ryhmä ei ottanut varta vasten perussuomalaisia vastustajakseen.

Tätä on vaikea uskoa, kun tiistaisista debattipuheenvuoroista vähintään joka toinen oli osoitettu perussuomalaisille. Sama tahti jatkui keskiviikkona.

Keskustasta kuitenkin myönnetään, että puolueessa näyttää olevan uusi tapa suhtautua perussuomalaisiin. Enää perusuomalaisten ei anneta olla salikeskustelussa rauhassa, vaan heitä haastetaan puheista ja aiemmista mielipiteistä.

Perussuomalaiset on kuitenkin aikojen saatossa rokottanut myös keskustan kannatusta. Tämän voi huomata myös viime kesänä julkaistusta Vaalitutkimuskonsortion tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun), jossa Åbo Akademin, Tampereen ja Helsingin yliopistojen tutkijat tutkivat kevään 2019 eduskuntavaalien ilmiöitä.

Tutkimuksen mukaan keskustan kannatus viime kevään eduskuntavaaleissa valui eniten perussuomalaisiin, kokoomukseen ja demareihin. Samalla perussuomalaisista on tullut suurin puolue kannatusmittauksissa.

Perussuomalaiset ei ole keskustan päävastustaja

Perussuomalaiset eivät ole jääneet sanattomaksi eduskunnan budjettidebatissa. Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho muistutti, että keskusta oli viime kaudella samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa.

– On todella mielenkiintoista, että keskusta syyttää oman hallituksensa tekosista puoluetta, joka heitettiin sittemmin ulos edellisestä Juha Sipilän (kesk.) hallituksesta, Halla-aho totesi.

Perussuomalaisten kritiikin kärki oli budjettikeskustelussa tähdätty kiintiöpakolaisten määrän kasvattamiseen sadalla 850:een. Halla-ahon mukaan hallitus lisää rakenteellisesti menoja helpottamalla turvapaikkajärjestelmän hyväksikäyttöä ja edistämällä halpatyövoiman maahantuontia.

Perusuomalaisten ja keskustan välinen nokittelu on siinäkin mielessä erikoista, ettei keskustan päävastustaja ainakaan helmikuussa valmistuneen puoluebarometrin mukaan ole perussuomalaiset.

Puoluebarometri on puolueiden tilaama tutkimus, jota ei ole tarkoitettu julkiseen käyttöön. Se kuitenkin aika ajoin vuodetaan medialle.

Barometrin mukaan keskustalaiset äänestäjät liikkuvat tiuhimmin keskustan ja kokoomuksen välillä. Perussuomalaiset on puolestaan liukas kilpakumppani.

Perussuomalaisista liikutaan enemmän katsomoon kuin toisten puolueiden äänestäjiksi. Sen takia perussuomalaisten haastamisella harvoin voittaa äänestäjiä puolelleen.

Sanomaa ryyditetty vastakkainasettelulla

Keskustalaisten kansanedustajien puheenvuoroja selittänevätkin enemmän asiakysymykset kuin varsinainen vastakkainasettelu perussuomalaisten kanssa.

Puolue on pyrkinyt uuden puheenjohtajansa Katri Kulmunin (kesk.) valinnan jälkeen puhumaan entistä pontevammin yrittäjien haasteista ja aluepoliittisista teemoista, varsinkin kun puolueen kannatus on maannut historiallisesti alhaisella tasolla.

Väittelyt perussuomalaisten kanssa ovatkin liittyneet kuntien valtionosuuksiin, suomalaisten yritysten ulkomaalaiseen työvoimaan ja hallituksen liikenneväyläsatsauksiin.

Keskusta on ryydittänyt sanomaansa vastakkainasettelulla perussuomalaisten kanssa. Tähän työhön ovat kelvanneet myös Halla-ahon vanhat, keväällä 2011 antamat vaalikonevastaukset aluepolitiikasta.

Tarkennus 9.10.2019 kello 20:10: Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon sanomisia tarkennettu aiemmasta.

Lue lisää:

Yle seurasi hetki hetkeltä: Oppositio haastoi hallitusta ensi vuoden budjetista – "Mitä tekee hallitus, se vain köllöttelee!"

Onko Suomi siirtymässä “tempputyöllistämisen” aikakauteen Ruotsin malliin?

Analyysi: Virkamiespomosta tuli budjettikeskustelun lyömäase