Hyppää sisältöön

Savonlinnan Rauhalinnan pitsihuvila sai uuden omistajan: kauppaneuvos Kyösti Kakkonen osti huvilan ja yli 100 hehtaarin maa-alueen pakkohuutokaupasta

Tokmannin perustajana tunnettu Kakkonen näkee Rauhalinnan alueella matkailullista arvoa.

Pitsihuvila on ainutlaatuinen huvila Suomessa. Kuva: Kati Rantala / Yle

Savonlinnan Lehtiniemessä sijaitseva Rauhalinna ja sitä ympäröivät yli sadan hehtaarin maa-alueet on myyty 600 000 eurolla pakkohuutokaupassa kauppaneuvos Kyösti Kakkoselle.

– Pitsihuvila on merkittävä kulttuurihistoriallinen paikka, sillä on monimuotoista arvoa, Kakkonen sanoo.

Tokmannin perustajana tunnetuksi tullut Kakkonen omistaa nyt suojellun, vuonna 1900 valmistuneen Rauhalinnan pitsihuvilan lisäksi viisi tilaa.

– Rakennus on aika huonossa kunnossa ja ympäristö on pusikoitunut. Siinä tarvitaan välittömiä korjaustoimenpiteitä, jotka siirtyvät ensi kesään, koska talvi on tulossa, Kakkonen jatkaa.

Myyty alue huutokaupattiin ensin yhtenä kokonaisuutena ja sen jälkeen jokainen tila erikseen. Kakkosen tekemien erillistarjousten yhteissumma jäi alle yhteistarjouksen määrän, joten koko paketin yhteistarjouksen hinta jäi voimaan.

Pitsihuvila on kenraaliluutnantti Nils Erik Weckmanin rakennuttama. Kyseessä on ainutlaatuinen huvila (siirryt toiseen palveluun) (Museovirasto), jossa yhdistyy venäläinen huvila-arkkitehtuuri, arabialaiset pylväsaiheet sekä sveitsiläistyyliset leikkaus- ja listakoristelut.

Yhteistyötä vireillä Savonlinnan kaupungin kanssa

Savonlinnan kaupunki osallistui pakkohuutokauppaan neljän edustajan voimin. Kaupunki oli kiinnostunut ostamaan Rauhalinnan pitsihuvilan ympärillä olevia maa-alueita. Uutena maanomistajana Kakkonen sanoo kummankin osapuolen olevan halukas yhteistyöhön.

– Yhteistyössä on voimaa ja saadaan aikaan parempi tulos, joka tyydyttää kaikkia osapuolia varmasti.

Savonlinnan kaupunki hankki viime tammikuussa huutokaupassa omistukseensa Lehtiniemen tilan 156 000 eurolla. Lehtiniemen tila sijaitsee Rauhalinnan vieressä.

Rauhalinnalla on matkailullista arvoa

Kakkonen näkee Rauhalinnan alueella matkailullista arvoa. Hänen mielestään koko Savonlinnan alueella on hienot matkailulliset mahdollisuudet.

– Esimerkiksi Puruvesi on kymmenen kirkkaimman järven joukossa Euroopassa ja Saimaa on hyvin tunnettu vesistönä.

Kakkosen mielestä Savonlinnan seudulla pitäisi miettiä laajemmin, miten päästä kiinni kansainvälisiin matkailijavirtoihin. Hän nostaa esimerkiksi Lapin.

Kakkonen sanoo Lapin elävän sellaista kukoistuskautta, jota ei ole vielä koskaan aikaisemmin ollut. Kakkosesta Lappi on pystynyt hyödyntämään luontoteemaa hienosti: revontulet, lumi, pakkanen ja tykkylumipuut.

– Minusta pitäisi hieman monimuotoisemmin pohtia, mikä kaikki meille itsestäänselvää on suurta elämystä esimerkiksi aasialaisille.