EU torjuu Britannian ehdotukset erosopimuksen muuttamiseksi

EU:n mukaan sopuun ei ole vielä edellytyksiä, mutta keskustelut brittien kanssa jatkuvat. Komissio keskustelee aiheesta parhaillaan Euroopan parlamentin täysistunnossa.

Euroopan parlamentti
Brexit-tilannetta selvitellään Euroopan parlamentissa Brysselissä
Brexit-tilannetta selvitellään Euroopan parlamentissa Brysselissä

EU ei voi nykyisellään hyväksyä Britannian ehdotuksia erosopimuksen muuttamiseksi, sanoi unionin brexit-neuvottelija Michel Barnier Euroopan parlamentissa keskiviikkoiltapäivänä.

– Suoraan ja objektiivisesti sanottuna: Tällä hetkellä emme ole tilanteessa, jossa voisimme päästä sopuun (Britannian kanssa), Barnier sanoi.

Euroopan unionilta odotettiin vastausta Britannian pääministerin Boris Johnsonin tekemiin ehdotuksiin, kun Barnier ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker astuivat Euroopan parlamentin täysistunnon eteen Brysselissä.

– En sulje pois mahdollisuutta, että sopimukseen päästään, Juncker kuitenkin sanoi, ja korosti että töitä sovun eteen tehdään koko ajan.

Hän syytti Britanniaa "blame gamen" eli keskinäisen syyttelyn aloittamisesta.

Barnier tapaa Britannian brexit-ministerin Steven Barclayn huomenna torstaina Brysselissä.

Barnier perusteli synkkää tilannearviotaan pitkästi. Hänen mukaansa Johnsonin ehdotukset esimerkiksi tarkastusten välttämiseksi Irlannin rajalla perustuvat lähinnä poikkeuksille ja uusille menetelmille, joita ei ole kokeiltu.

Barnier'n mukaan Johnsonin ehdotukset eivät takaa uskottavia tarkastuksia kaikille EU:n sisämarkkinoille tuotaville tuotteille. Kun Britannia eroaa, Irlannin rajasta tulee käytännössä myös EU:n tulliliiton ulkoraja.

Hän lyttäsi myös Johnsonin ehdottaman järjestelyn, jonka mukaan Pohjois-Irlannin aluehallinnon Stormontin pitäisi hyväksyä järjestelyn jatkuminen säännöllisin väliajoin. Barnier'n mukaan EU ei voi hyväksyä Stormontin yksipuoliselle päätökselle perustuvaa järjestelyä.

Barnier korosti, että aika käy vähiin, sillä Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta. Tilannetta puidaan ensi viikon torstaina ja perjantaina EU:n huippukokouksessa Brysselissä.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja brexit-neuvottelija Michel Barnier Euroopan parlamentissa.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vas.) ja brexit-neuvottelija Michel Barnier Euroopan parlamentissa keskiviikkona iltapäivällä.Olivier Hoslet / EPA

– Britannian syöksyminen ulos EU:sta (ilman sopimusta) on vaarallisen realistinen näkymä, sanoi jäsenmaita edustava Suomen eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) keskustelun aluksi.

Junckerin ja Barnier'n puheiden jälkeen parlamentin keskustelu muuttui osin brittiedustajien keskinäiseksi nokitteluksi, jossa Brexit-puolueen euroedustajat kritisoivat liberaalidemokraatteja ja työväenpuolueen edustajia, ja päinvastoin.

Brexit-puolueen edustaja Belinda de Lucy syytti parlamentin puhemiestä David Sassolia Britannian sisäpolitiikkaan sekaantumisesta, koska tämä oli käynyt Lontoossa keskustelemassa Britannian parlamentin alahuoneen puhemiehen John Bercow'n kanssa.

Saman puolueen puheenjohtaja Nigel Farage hyökkäsi sopimusta, Barnieria ja muuta EU-johtoa vastaan.

– Emme tule koskaan hyväksymään sitä, että Saksan liittokansleri ottaa haltuunsa osan maastamme, Farage sanoi, viitaten Pohjois-Irlannin sisämarkkinajärjestelyyn.

Johnsonin hallitus haluaisi neuvotella uusiksi osan Britannian erosopimuksesta, jotta ero voitaisiin saada voimaan. Varsinaisiin neuvotteluihin Britannian kanssa ei ole kuitenkaan vielä päästy Johnsonin viime viikolla tekemien esitysten pohjalta.

Erosopimuksen tulevaisuus alkoi näyttää entistäkin synkemmältä eilen tiistaina sen jälkeen kun Johnson oli keskustellut puhelimitse Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Johnsonin toimiston nimettömän lähteen mukaan Merkel oli sanonut, että erosopimuksen saavuttaminen näyttäisi "ylitsepääsemättömän epätodennäköiseltä". Merkel olisi lähteen mukaan vaatinut, että Britannia kirjoittaa kokonaan uusiksi ehdotuksensa, jonka tarkoitus on välttää rajatarkastukset Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin rajalla.

Merkel tapaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin sunnuntaina.

Lue myös:

Brexit-ehdotus ei vakuuttanut EU-puheenjohtajia – Juncker: "Ei täytä EU:n vaatimuksia"

Analyysi: Brexit-neuvotteluissa edistystä, mutta ei maalia