1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. George Clooney

Hurmurinäyttelijä George Clooney on hyödyntänyt kuuluisuutta tehdäkseen maailmasta paremman paikan – aina hän ei kuitenkaan ole siinä onnistunut

Nordic Business Forum 2019 tuo Helsinkiin näyttelijänä ja ihmisoikeusaktivistina tunnetun George Clooneyn.

George Clooney vuonna 2017. Kuva: Ettore Ferrari / EPA

Vuonna 1994 näyttelijä George Timothy Clooneyn elämässä avautui aivan uusi sivu. Clooney oli aiemmin tehnyt epätasaisia rooleja epätasaisissa elokuvissa (joista hyvänä esimerkkinä camp-leffa Tappajatomaattien paluu), mutta televisiosarja Teho-osasto muutti kaiken. Lääkäri Doug Rossin rooli teki Clooneysta supertähden, jonka miehekästä karismaa naiset ihailivat ja miehet kadehtivat. Clooney valittin useampaan otteeseen maailman seksikkäimmäksi mieheksi ja hän sai pääosia Joel Schumacherin Batman & Robin -elokuvan kaltaisissa megaluokan tuotannoissa.

Elokuva-urastaan Clooney on selvästikin halunnut ottaa kaiken irti ja käyttänyt sitä ponnahduslautana kohti kunnianhimoisempia tavoitteita: hän siirtyi nopeasti myös ohjaamaan, tuottamaan ja luomaan vaikutelmaa henkilöstä, joka halusi tehdä muutakin kuin viihdettä. Viimeistään poliittinen trilleri Syriana (2005) sai monet yllättymään ja katselemaan Clooneyta uusin silmin. Öljyteollisuutta ja Yhdysvaltojen sotkeutumista Lähi-idän politiikkaan tarkasteleva kyyninen ja kriittinen elokuva todisti, että tuottaja-näyttelijä Clooneylla on painavaa sanottavaa ja epämiellyttäviä huomioita monestakin asiasta.

Julkkikset Darfurin puolesta

Loogisena jatkumona Syrianalle Clooney valittiin vuonna 2008 Yhdistyneiden kansakuntien hyväntahdon lähettilääksi, jona hän toimi kuusi vuotta. Clooney ryhtyi samantien tuomaan esille Sudanin Darfurin humanitääristä kriisiä vierailemalla paikan päällä, poseeraamalla uutiskuvissa ja antamalla tiukkasävyisiä haastatteluja. Tuolloin Clooney muun muassa totesi (siirryt toiseen palveluun) tehtävästään, että "todella tärkeiden asioiden" on yhä haasteellisempaa saada näkyvyyttä uutisissa ja kansainvälisessä mediassa.

– Tuntuu siltä, että toisinaan julkisuuden henkilö pystyy nostamaan asioita esille. Ihmisten mieliä ei voi muuttaa, mutta koska olet julkkis, kamerat seuraavat sinua minne menetkin. Sitä kautta voit tuoda asioita julkisuuden valokeilaan, ja juuri tällainen työnkuva minulla tuntuu nyt olevan.

2000-luvun puolivälin jälkeen Darfurista puhuminen muodostui jonkinlaiseksi muoti-ilmiöksi amerikkalaisen elokuvaväen keskuudessa. Clooneyn lisäksi Darfurin tilanteesta antoivat lausuntoja muun muassa Mia Farrow ja Steven Spielberg. Tuolloinen, kaikkien ihailema näyttelijäpariskunta Angelina Jolie ja Brad Pitt eli "Brangelina" taas lahjoitti miljoona dollaria Darfuria auttaville hyväntekeväisyysjärjestöille.

Barack Obaman vaalitaistelua näkyvästi tukenut Clooney oli vuonna 2008 perustamassa myös Not On Our Watch -järjestöä yhdessä Matt Damonin, Brad Pittin, Don Cheadlen, David Pressmanin ja Jerry Weintraubin kanssa. Järjestö päätehtävänä on ollut tuoda julkisuuteen Darfurin tilannetta. Samoihin aikoihin Clooney piti keskustelua yllä myös Kongon demokraattisen tasavallan ihmisoikeusrikkomuksista.

Vuonna 2010 Clooney oli luomassa Darfuriin Satellite Sentinel Projectia, jonka ideana on ollut sateelliittikuvien analysoiminen. Kuvien perusteella on pystytty löytämään joukkohautoja, paikallistamaan sotilaallista toimintaa ja ehkäisemaan tulevia väkivaltaisuuksia. Samana vuonna Clooney organisoi myös televisioidun Hope for Haiti Now -hyväntekeväisyystapahtuman, jossa kerättiin rahaa Haitin maanjäristyksen uhreille.

Etelä-Sudanista muodostui painajainen

George Clooneyn seikkailut Afrikan tuolloin pinta-alaltaan suurimman valtion maaperällä jatkuivat myös Haitin katastrofin jälkeen, ja häntä ryhdyttiin kutsumaan Yhdysvalloissa Mr. Sudaniksi. Darfurin jälkimainingeissa Clooney oli aktiivisesti tukemassa Sudanin pilkkomista kahteen osaan Etelä-Sudanin itsenäistymisprosessin tiimoilta: maan muslimivaltainen pohjoisosa kun oli terrorisoinut kristittyä ja animistista etelää räikeästi jo vuosikymmenien ajan.

Joidenkin analyysien mukaan (siirryt toiseen palveluun) ilman Hollywoodin ja Clooneyn panosta Etelä-Sudan tuskin olisi koskaan vuonna 2011 itsenäistynyt: koska itsenäistymiskampanjaa veti maailmankuulu julkkis, myös sellaisten ihmisten, joille Sudan oli täysin tuntematon paikka, oli helppo lähteä liikehdintään mukaan. Oli suorastaan cool vaatia Etelä-Sudanille itsenäisyyttä.

– Olimme myöhässä Kongossa, olimme myöhässä Ruandassa, olimme myöhässä Darfurissa. Nyt meillä on tilaisuus pysäyttää sota ennen kuin se on edes alkanut, Clooney toteaa optimistiseen mutta vakavaan sävyyn vuonna 2010 julkaistulla Endgame in Sudan -videolla, jolle monet hurrasivat ja taputtivat.

Toisin kuitenkin kävi. Eteläsudanilainen – ja siinä samalla georgeclooneylainen – unelma rauhasta ja rakkaudesta kompastui nopeasti sisäisiin ristiriitoihin, korruptioon ja etnisiin konflikteihin: nuoressa valtiossa alkoi verinen ja tuhoisa sisällissota, joka päättyi vasta vuonna 2018. Siihen mennessä yli 300 000 ihmistä oli kuollut ja yli kolme miljoonaa joutunut kodittomiksi. Käsikirjoitukseen ovat kuuluneet myös erilaiset julmuudet kuten kidutukset, joukkoraiskaukset ja pikkulasten murhat. Tilanne ei tietyiltä osin ole rauhoittunut vieläkään.

Kehotuksia hotelliboikotteihin

Clooneyta on syytetty (siirryt toiseen palveluun)siitä, että hänen projektinsa eivät loppujen lopuksi ole helpottaneet Sudanin tilannetta, vaan itse asiassa monimutkaistaneet sitä ja tehneet siitä entistä hankalamman ratkaista. Hänen motiivinsakaan eivät oikein ole olleet selvillä: miksi ihmeessä Hollywood-tähti on niin kiinnostunut kaukaisen afrikkalaisen maan tapahtumista? Ja millaisella mandaatilla amerikkalaisnäyttelijä luo Afrikkaan uusia itsenäisiä valtioita?

Tällaisia asioita on ihmetellyt (siirryt toiseen palveluun) myös Time-lehden kirjeenvaihtajana työskennellyt Alex Perry. Vuonna 2014 Perry totesi, että koska Etelä-Sudanin tilanne on katastrofaalinen ja koska kyseisen tilanteen on luonut nimenomaan humanitarismi, olisi vastuutonta jättää tutkimatta, mitä humanitarismin nimissä olisi voitu tehdä paremmin. Perry kohdistaa viestinsä – epäilemättä – suoraan George Clooneylle.

Paitsi Afrikassa, Clooney on pyrkinyt puolustamaan ihmisoikeuksia myös muualla maailmassa. Vuonna 2013 hän julkaisi videon (siirryt toiseen palveluun), jossa kertoi tukevansa Ukrainan opposition silloisia mielenosoituksia ja toivovansa maahan demokratiaa.

Viime maaliskuussa Clooney nousi jälleen barrikadeille. Hän kehotti ihmisiä boikotoimaan kaakkoisaasialaisen Brunein sulttaanikunnan luksushotelleja. Bruneissa suunniteltiin tuolloin siirtymistä sharia-lakiin, joka mukaan esimerkiksi homoseksuaalit pitäisi kivittää kuoliaaksi.