Vuolijoki kävi kertomassa Brysselissä, mitä on olla älykäs kylä – "Se on tahtotila, että peruspalvelut, koulut ja päiväkodit pysyvät kylällä"

Vuolijoki on mukana kilpailussa, jossa 32 kylää ympäri Suomen tavoittelee Suomen älykkäin kylä -titteliä.

kylät
Vuolijoen vanha kunnantalo
Kuvassa Vuolijoen entinen kunnantalo. Vuolijoki liitettiin Kajaaniin vuonna 2007. Elisa Kinnunen / Yle

Vuolijoen kylä pääsi alkuviikosta Brysseliin Smart Village -workshopiin kertomaan kylän tavasta kehittää itseään älykkäänä kylänä ja pysymisestä asuttuna. Vuolijoki oli ainoana kylänä Suomesta paikalla.

Kutsu workshopiin tuli Suomen Maaseutuverkoston kautta Euroopan komissiosta. Vuolijokelainen Tuija Kallio palasi torstaiaamuna Brysselistä.

– Kerroin taustatietoja Vuolijoen sijainnista, asukasmääristä, minkälaista toimintaa meillä on ja mitä tavoittelemme tulevaisuudessa.

Kallio puhui workshopissa 150 hengen yleisölle, mitä älykäs kylä Vuolijoen kohdalla tarkoittaa. Vuolijokelaisille se on tahtotila, jonka kautta kyläläiset saavat vaikuttaa asioihin.

– Älykäs kylä voi toimia monella tapaa. Meillä se on tahtotila, että ylläpidämme peruspalvelut, kuten koulun ja päiväkodin kylällä.

Kyläläisten pitäessä koulustaan kiinni Kajaanin kaupunki kuitenkin parhaillaan pohtii sen lakkauttamista.

Vuolijoki on myös ehdolla Suomen älykkäin kylä -kilpailussa, johon on ilmoittautunut 32 kylää eri puolilta Suomea. Vuolijoen lisäksi kilpailuun osallistuvat Nakertaja–Hetteenmäki ja Pohjavaaran seudun kylät Kainuusta.

Voittajakylä valitaan asiantuntevan raadin päätöksellä vuoden 2019 lopussa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Juttua korjattu 10.10. kello 12.54: Juttuun on korjattu, että Vuolijoki kertoi Brysselissä kehityksestään älykkäänä kylänä, ei älykylänä, niin kuin jutussa aiemmin luki. Älykylä sen sijaan on rekisteröity tavaramerkki.