1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumi

Lumen säilöminen onnistui Vuokatissa harvinaisen hyvin – "Se on ihan kohtalon kysymys hiihdolle"

Vuokatin ensilumenlatu avataan torstaina.

Viime talven hyvät tytkitysolosuhteet ovat parantaneet säilölumen laatua. Kuva Vuokatista tiistailta. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Lumen säilöminen onnistui Vuokatissa harvinaisen hyvin. Huoltopäällikkö Urpo Sorsa mukaan tammi-helmikuussa tykitetyssä säilölumessa ei ole ollenkaan onkaloita tai kraatereita, jotka haittaavat työskentelyä lumikasan päällä näin lumen levitysvaiheessa.

Säilölumen laatuun ovat vaikuttaneet viime talven hyvät tykitysolosuhteet. Lunta päästiin tekemään -15 asteen pakkasessa ja ilman pitkiä taukoja.

Kesän yli säilölumi on ollut piilossa sahanpurun alla, tuona aikana siitä suli kymmenen prosenttia. Kaiken kaikkiaan lunta on säilötty Vuokatissa 70 000 kuutiota.

Torstain avajaispäivänä ensilumenlatu on noin 1,5 km pituinen, mutta säiden salliessa latu voi venyttäytyä jopa kymmenen kilometrin mittaiseksi.

Jokavuotiseen tapaan ensilumenlatu avataan 10.10 kello 10.

Säilölumen merkitys hiihtourheilulle on valtava. Kun lumiraja siirtyy koko ajan pohjoisemmaksi, tarvitaan Vuokatissakin käytössä olevaa tietotaitoa säilölumen ja ensilumenlatujen suhteen koko ajan enemmän.

– Se on ihan kohtalon kysymys hiihdolle. Eteläänkin pitäisi saada useita kymmeniä hiihtopaikkoja, joissa voisi hiihtää ainakin neljä kuukautta vuodesta. Tässä käy huonosti, jos ajatellaan, että vain silloin hiihdetään, kun taivaalta tulee lunta, Vuokatti Ski Team Kainuun manageri Hannu Koivusalo toteaa.

Suomen Cupin osakilpailun järjestämisenkin kannalta Vuokatin säilölumivarastot ovat erityisen tärkeitä.

– Viime vuonna oli niin pitkään lämmintä, että vain säilölumen kautta mahdollistui, että kisat pystyttiin viemään läpi, Koivusalo kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)