Tämän tiedämme nyt Turkin hyökkäyksestä – mitkä ovat osapuolten voimasuhteet, horjuttaako Trumpin vetäytymispäätös Yhdysvaltojen asemaa?

Tuhannet siviilit pakenevat sotatoimia kurdien itsehallintoalueelta Pohjois-Syyriasta.

Turkin hyökkäys
Turkin sotilaat valmistautuivat Syyrian rajan läheisyydessä Akcakalessa tiistaina 8. lokakuuta.
Turkin sotilaat valmistautuivat Syyrian rajan läheisyydessä Akcakalessa tiistaina 8. lokakuuta.Bulent Kilic / AFP

Mitä tähän mennessä on tapahtunut?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti pari päivää sitten Yhdysvaltojen vetävän joukkonsa pois Pohjois-Syyriasta Turkin vastaiselta rajalta. Käytännössä ilmoitus tarkoitti avointa hyökkäyslupaa Turkille Pohjois-Syyriaan.

Turkin armeijan rekkojen ja panssaroitujen miehistönkuljetusajoneuvojen nähtiin jo tiistai-iltana liikkuvan kohti turkkilaista rajakaupunkia Akcakalea. Bussit kuljettivat armeijan iskujoukkoja kohti rajaa.

Hyökkäys alkoi Suomen aikaa noin neljältä keskiviikkoiltapäivänä.

Lue lisää: Yle seuraa hetki hetkeltä, katso kuvaa Turkin ja Syyrian rajalta.

Useista kaupungeista on kuultu räjähdyksiä. Jo tuhannet siviilit ovat lähteneet liikkeelle itsehallintoalueelta kolmen viime tunnin aikana, osa kävelee pakoon uutistoimistojen mukaan. AFP:n mukaan ilmaiskuissa on myös kuollut siviilejä.

Tilanne on hyvin sekasortoinen kansainvälisen median haastattelemien silminnäkijöiden mukaan. Toistaiseksi kaupunkeihin on tehty ilmaiskuja. Panssarivaunut eivät tiettävästi vielä ole lähteneet liikkeelle.

Kansainvälinen yhteisö ja myös Suomen hallitus (siirryt toiseen palveluun) on sanonut olevansa tilanteesta erittäin huolissaan. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan sotatoimet voivat johtaa uusien pakolaisten lähtöön alueelta, ja siihen on tärkeää varautua myös EU-tasolla.

Miksi Turkki aloitti hyökkäyksen?

Ensinnäkin Turkin johdon mielestä kurdit muodostavat sille uhan. Syyrian sodan jälkeen Pohjois-Syyriaan syntyi kurdien hallitsema itsehallintoalue Syyrian ja Turkin väliselle rajalle.

Turkki on vuosikausia sanonut, että se ei hyväksy itsehallintoaluetta.

Karttagrafiikka
Ilkka Kemppinen / Yle

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan haluaa raivata alueen, jotta sinne voi asuttaa Turkissa asuvia syyrialaisia. Turkkiin on paennut vajaat neljä miljoonaa syyrialaista. Suurin osa Turkissa olevista syyrialaisista pakolaisista on sunniarabeja, jotka siirrettäisiin Syyriaan kurdien asuttamille alueille.

Erdoğanin idea on raivata rajalle 500 kilometriä pitkä ja 30 kilometriä leveä vyöhyke.

Erdoğanin mielestä Syyrian kurdit ovat osa PKK:ta, kurdien separatistijärjestöä. Presidentti haluaa puhdistaa Turkin terroristeista.

Lue lisää: Turkin Erdoğan haluaa puskea Syyriaan perustamaan "turvavyöhykettä" – Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Mitkä ovat osapuolten voimasuhteet?

Kurdien itsepuolustusjoukoilla tuskin on isoja mahdollisuuksia Turkkia vastaan sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti poistavansa heiltä tukensa. Länsimaat ovat aseistaneet ja kouluttaneet Syyrian kurdeja.

Nato-maa Turkilla taas on moderni armeija. Tilanne voi olla ohi muutamassa päivässäkin.

Hyökkäys vahvistaa todennäköisesti Isisin asemaa. Alueen kurdisotilaat ovat auttaneet Yhdysvaltoja terroristijärjestön vastaisessa taistelussa. Kun kurdijoukot poistetaan alueelta, Isis saa lisää jalansijaa.

Miten käy Yhdysvaltojen roolin tämän jälkeen?

Yhdysvallat lähetti Barack Obaman kaudella joukkoja kurdien tueksi taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Samalla se halusi padota Turkin, ja myös Venäjän ja Iranin, valtapyrkimyksiä alueella.

Trumpin maanantaina Turkille antama hyökkäyslupa tuli järkytyksenä kansainväliselle yhteisölle. Myös muut Yhdysvaltain liittolaiset pohtivat nyt, onko Yhdysvallat luotettava kumppani.

Useiden analyysien mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trump lähetti päätöksellään muille liittolaisilleen viestin, että hänen johtamaansa Yhdysvaltoihin ei voi luottaa.

Trump on saanut voimakasta kritiikkiä päätöksestään myös oman puolueensa sisältä.

Lue lisää: Analyysi: Syyrian kurdialue oli harvinainen menestystarina, nyt tarinalle uhkaa tulla katkera loppu.