1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Steve Wozniak

Analyysi: Applen perustaja Steve Wozniakilta ei Suomessa kuultu innovaatioita, vaan tulipadan ääressä kerrottu elämäkerta

Applen perustaja Steve Wozniak muistutti bisnesväkeä Helsingissä, että yrityksen perustamisen taustalta täytyy löytyä muutakin kuin halu tehdä rahaa.

Steve Wozniak puhui iNordic Business Forum -tapahtumassa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Applen perustaja Steve Wozniak oli yksi tämän syksyn Nordic Business Forum -tapahtuman odotetuimmista puhujista.

Applen ensimmäisen tietokoneen vuonna 1976 rakentanut Wozniak kuuluu Piilaakson kuninkaallisiin ja moni Helsingin messuhalliin saapunut seminaarivieras varmasti odotti innolla miehen näkemyksiä luovuudesta, innovaatioista ja teknologiasta, kuten puhetta oli ennakkoon markkinoitu.

Tämän sijaan suurin osa reilun tunnin keskustelusta kului Wozniakin elämän ja uran muistelemiseen. Wozniak kertoi tulipadan ääressä, kuinka hän jo lapsena askarteli resistorien kanssa ja kuinka hän piilotti tikittävän metronomin ystävänsä kaappiin koulussa.

Moni tarinoista oli sellaisia, jotka Wozniak on kertonut jo monta kertaa kirjoissa, haastatteluissa tai vastaavanlaisissa puhetapahtumissa. Lavalla käytiin läpi tietenkin myös Applen synty ja muutamat kohokohdat yhtiön matkan varrelta. Paikoin esitys tuntui elävästi kerrotulta wikipedia-artikkelilta.

Toki Wozniakin puheesta löytyi myös viisauksia ja ajatuksia. Hän muistutti, että kun hän yhdessä Steve Jobsin kanssa alkoi rakentaa yritystä, heillä ei ollut juurikaan rahaa. Niukkuus pakotti rakentamaan laitteita resursseja säästäen. Tämä loi tehokkaan ajatusmallin yhtiöön.

Wozniak myös painotti, että yrityksen perustamisen taustalta täytyy löytyä muutakin kuin halu tehdä rahaa. Apple-veteraani ei antanut lavalla suurtakaan arvoa sarjayrittäjille, jotka vain kasvattavat yrityksiään isommille yhtiöille myytäviksi.

Wozniak itse vakuutti, että hän on aina itse halunnut toimia oikein, eikä vain maksimoidakseen varallisuutensa. Tästä esimerkkinä hän nosti päätöksensä jakaa omistamiaan osakkeita kymmenille Applen työntekijöille juuri ennen kuin yhtiö listautui pörssiin vuonna 1980.

Teknologian tulevaisuudesta Wozniak totesi sen verran, että hän uskoo kädessä pidettävien laitteiden pysyvän jotakuinkin samanlaisina vielä pitkään. Hän vertasi mobiililaitteita autoihin, jotka ovat vuosikymmeniä pysyneet ulkoisesti samanlaisina.

– Jotkut asiat saavuttavat hyvän tason ja vakiintuvat sille, Wozniak sanoi.

Miehen esitystä katsellessa tästä oli helppo olla samaa mieltä.

Lue myös:

Se toinen Steve – Ensimmäisen Applen tietokoneen rakentaneen Steve Wozniakin mielestä teknologiayhtiöt ovat kasvaneet liian suuriksi