1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hitas-asunnot

Helsingin valtuusto lykkäsi Hitas-järjestelmästä päättämistä tulevaisuuteen – 17 valtuutettua poistui salista jääviyden takia

Kokoomuksen Otto Meren aloite niin sanotun Hitas-järjestelmän lakkauttamisesta puhutti Helsingin valtuutettuja keskiviikkoiltana. Valtuusto päätti kuitenkin siirtää purkamispäätöstä tulevaisuuteen.

Hitas-asunnot
Hitas-asuntoja Helsingin Katajanokalla.
Hitas-asuntoja Helsingin Katajanokalla.

Helsingin valtuuston Hitas-keskustelu alkoi jähmeästi, sillä viidesosa valtuutetuista ja paikalla olleista varavaltuutetuista joutui poistumaan salista jääviyden takia.

85:sta valtuutetusta ja varavaltuutetusta 17 joutui poistumaan. Kaupunki oli aiemmin linjannut, että kaikki joilla joku lähiomainen tai lähiomaisen puoliso omistaa niin sanotun Hitas-asunnon, joutuvat poistumaan keskustelusta Hitas-järjestelmän poistamisesta.

Kun valtuutettujen ja varavaltuutettujen varavaltuutetut olivat tulleet paikalle ja tekniset järjestelmät saatiin toimimaan, Helsingin kaupungin hintasäädellyn asuntotuotannon eli Hitas-tuotannon keskustelu pääsi lopulta tauon jälkeen alkamaan.

Vilkkaan keskustelun jälkeen valtuusto kuitenkin päätti lykätä Hitas-järjestelmän tulevaisuudesta päättämistä tulevaisuuteen. Valtuutetut linjasivat, että Hitas-järjestelmän tulevaisuudesta keskustellaan tulevassa maankäytön ja asumisen -ohjelmassa ensi keväänä.

Ehtoja tarkistetaan uusiksi

Lisäksi valtuusto edellytti, että kaupunginhallitus selvittää mahdollisuudet muuttaa Hitas-järjestelmän luovutusehtoja siten, että kohtuuhintaiseen asumiseen tarkoitettuja Hitas-asuntoja ei voisi hankkia sijoituskohteeksi.

Lisäksi valtuuston mukaan on varmistettava, ettei Hitas-asuntoja luovuteta henkilölle, joka jo omistaa yhden tai useamman Hitas-asunnon.

Myös maksimineliövuokra tulisi määritellä Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen Hekan tasolle.

Keskustelu, ketä Hitas auttaa

Valtuuston Hitas-keskustelussa korostui se, tukeeko Hitas-järjestelmä rikkaita vai köyhiä. Kokoomuksen mukaan Hitas on auttanut hyväosaisia, jopa rikkaita. Vasemmisto taas kyseenalaisti, että Hitas olisi auttanut rikkaita.

– Hyväosaiset eivät tukia tarvitse, aloitti Kokoomuksen Dani Niskanen.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo huomautti, että Hitas on mahdollistanut sekoittavan asuntopolitiikan Helsingissä.

– Enemmän Hitaksessa on kyse laajemmasta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja segregaation ehkäisystä, Honkasalo sanoi..

– On tärkeää, että mahdollistamme myös keskituloisille asunnon omistamisen, Veronika Honkasalo sanoi.

Vihreiden Tuomas Rantanen huomautti, että Hitas perustettiin aikoinaan keskituloisille perheille, ei vähävaraisille.

– Ajatus on ollut, että jarrutetaan keskituloisten perheiden pois muuttamista Helsingistä. Se ei ole alun perinkään ollut suoraa tukea vähävaraisille, Rantanen sanoi.

Otto Meri huomautti, että missään muualla maailmassa ei ole Hitas-asuntoja.

– Ainut keino madaltaa asumisen hintoja on lisätä tarjontaa. Ehkä 1970-luvulla ei ymmärretty, mihin tämä hitas-järjestelmä johtaa.

Lue seuraavaksi