Herätys: Turkki jatkaa hyökkäystään Syyriassa, kirjallisuuden Nobel-voittajat julkistetaan, ajokeli voi olla liukas

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Turkkilaisia sotavoimia keskiviikkona kuvattuna Turkin Akçakalessa, Syyrian rajalla.
Turkkilaisia sotavoimia keskiviikkona kuvattuna Turkin Akçakalessa, Syyrian rajalla. EPA

Turkin joukot hyökkäävät Koillis-Syyriassa

Turkin armeija ja sitä tukevat puolisotilaalliset joukot jatkavat sotatoimiaan kurdijoukkoja vastaan Syyrian koillisosassa. Hyökkäyksessä käytetään ilmavoimia ja raskasta tykistöä. Vahvistamattomien tietojen mukaan kurdijohtoinen Syrian Democratic Forces -ryhmittymä on torjunut ensimmäisen hyökkäyksen. Turkki pyrkii luomaan noin 30 kilometrin levyisen turvavyöhykkeen kurdien hallitsemalle alueelle Syyrian-vastaiselle rajalleen.

Tänään on kirjallisuuden superpäivä

Tänään selviää, ketkä saavat Nobelin-kirjallisuuspalkinnot. Koko maailma seuraa, millaisiin valintoihin skaandaaleissa virunut Ruotsin akatemia päätyy. Ennakkoveikkauksissa naiskirjailijat ovat tänä vuonna vahvoilla. Suoraa lähetystä voi seurata klo 13.45 lähtien Yle Areenassa ja Teema & Femillä.

Nobelpalkinto.
AOP

Onko Clooney onnistunut muuttamaan maailmaa paremmaksi paikaksi?

Hollywood-näyttelijä ja ihmisoikeusaktivisti George Clooney puhuu tänään Nordic Business Forum -tapahtumassa Helsingissä. Clooney on ollut aktiivinen etenkin Sudanin sekavassa tilanteessa, jonka tiimoilta hänen toimiaan on myös kritisoitu.

George Clooney
George Clooney Claudio Onorati / EPA

Kosteuspassi tulossa rakennusalalle jo loppuvuodesta

Rakennustyöntekijöiden kosteudenhallintakortti eli tuttavallisemmin kosteuspassi tulee käyttöön jo loppuvuodesta, jos Rakennusteollisuuden suunnitelmat toteutuvat. Tarkoituksena on vähentää rakennusvaiheen kosteus- ja sisäilmaongelmia, mikä on nakertanut suomalaisten luottamusta rakennusalaan. Kosteudenhallintakortti on nyt vapaaehtoinen koulutus, mutta siitä toivotaan normia koko rakennusalalle.

kosteusmittausta rakennuksella
Markku Pitkänen / Yle

Pohjoiseen lunta ja räntää, etelässä poutaisempaa

sääkartta
Anniina Valtonen / Yle

Tänään hajanaisia lumi- ja räntäsateita tulee suuressa osassa Lappia, ja paikoin Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa. Etelämpänä on poutaisempaa ja paikoin pilvipeite rakoilee, illaksi selkenee laajemminkin. Etelärannikon tuntumassa liikkuu sadekuuroja.

Torstaina tulee vielä pohjoisessa paikoin hajanaista lumi- tai räntäsadetta. Etelämpänä on enimmäkseen poutaa ja aurinko pääsee paistamaan monin paikoin. Ajokeli voi olla laajalti liukas sateiden ja kuuraliukkauden vuoksi.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.