Väkivallan esittäminen ei ole näyttelijälle pikkujuttu – Jonna Järnefelt: Kyllä minäkin olen ensimmäisillä kerroilla itkenyt

Näyttelijä eläytyy tänä syksynä tv-sarjassa vakoojan rooliin, mutta tekee myös laulukonsertteja.

Jonna Järnefelt
Näyttelijä Jonna Järnefelt: Väkivallan esittäminen pitää olla aina psykologisesti perusteltua
Näyttelijä Jonna Järnefelt: Väkivallan esittäminen pitää olla aina psykologisesti perusteltua

Näyttelijä ja laulaja Jonna Järnefeltin elämään kuuluu tänä syksynä vahvasti musiikki. Taiteilija on tehnyt viime aikoina Yli rajan -nimisiä konsertteja, jotka perustuvat hänen omista sanoituksistaan tehtyihin lauluihin.

Järnefelt käsittelee teksteissään muun muassa edesmenneen äitinsä muistisairautta.

Aluksi kokemuksista piti tulla näytelmä, mutta lopulta niistä tulikin laulujen sanoja.

– Mä keskityn pieniin arjen asioihin. Niihin, jotka menevät helposti ohi, mutta ovat merkityksellisiä. Esimerkiksi sellaiset ominaisuudet, jotka korostuvat, kun muisti katoaa.

Laulujen tekstejä on syntynyt muustakin arkeen liittyvästä kauneudesta ja rujoudesta ja esimerkiksi äitiyden muuttumisesta iän myötä.

– Olen paljon esimerkiksi työstänyt sitä, kun lapset kasvavat, ja olen pääsemässä uuteen vaiheeseen vanhemmuudessa. Rupean saamaan takaisin oman elämäni, kun en ole enää se kuljeta, kannusta, kustanna ja kiroile -tyyppi, Järnefelt nauraa.

Väkivallan esittäminen pitää olla aina hyvin perusteltua

Järnefelt näkyy tänä syksynä myös uudessa Nyrkki-televisiosarjassa, joka on vakoojatrilleri 50-luvun Helsingistä.

Rooli on hyvin toiminnallinen ja vaatii aseen käyttöä, ja Järnefelt on opetellut tappelukohtauksia varten myös potkunyrkkeilyä.

Vaikka kovanaaman ja pahiksen rooli onkin kiehtovaa, niin väkivallan esittäminen sinänsä ei Järnefeltin mielestä ole näyttelijälle koskaan pikkujuttu. Se voi herättää voimakkaitakin tunteita.

– Se on pelottava se voima, mikä tulee siitä aseen käytöstä, ja kyllä minäkin olen itkenyt silloin, kun tein sitä ensimmäisiä kertoja fiktiossa.

Järnefelt onkin tarkka siitä, että väkivallan näyttäminen on aina hyvin perusteltua eikä sillä saa leikkiä.

– Se ei koskaan saa olla vain jotain ammuskelua. Siihen pitää aina olla jokin psykologinen syy, että väkivaltaa ylipäätään näytetään.

Katso Jonna Järnefeltin koko vierailu Puoli seitsemän -lähetyksessä:

Jonna Järnefelt kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa näyttelijän työstä, mutta myös rakkaudestaan musiikin tekemiseen.