1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkin hyökkäys

Ulkoministeri Haavisto: Turkki panee kurdit seinää vasten, siviilit voivat jäädä jumiin pussin perälle

Haavisto ennustaa, että konflikti vaikuttaa myös Eurooppaan suuntautuvaan pakolaisuuteen.

Turkin hyökkäys
Haavisto: Turkin hyökkäys on moraalinen kysymys maailmalle
Haavisto: Turkin hyökkäys on moraalinen kysymys maailmalle

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueelle on moraalinen kysymys maailmalle, koska kurdit ovat olleet terroristijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa mukana ja nyt heidän pannaan seinää vasten.

Haaviston mukaan sotatoimet voivat ajaa monia siviilejä pakolaisiksi. Hän sanoi Ylen A-studion haastattelussa, että alueelle voi syntyä tilanne, jossa siviiliväestö jää pussin perälle eikä pääse liikkumaan minnekään.

Haaviston mukaan kurdisiviilit tuskin voivat paeta sotatoimia Turkkiin. Myös Irakin suuntaan pakeneminen voi olla hankalaa, ja etelässä valtaa pitää Bashar al-Assadin hallinto, jonka kanssa kurdeilla ei ole ollut hyvä suhde.

Haavisto ennustaa, että konflikti vaikuttaa myös Eurooppaan suuntautuvaan pakolaisuuteen.

EU vaatii Turkkia lopettamaan sotatoimet ja perääntymään. EU:n ulkoministerit keskustelevat maanantaina, mitä Turkin hyökkäyksen suhteen voisi tehdä.

Valtioneuvosto ilmoitti aiemmin tänään, että Suomi ei tule myöntämään uusia asevientilupia Turkkiin tai muihin sotaa käyviin maihin.

Haaviston mukaan EU voi painostaa Turkkia kauppasuhteiden ja diplomaattisuhteiden kautta. Lisäksi Natolla on omia keinojaan vaikuttaa Turkkiin, joka on sotilasliiton jäsen.

Lisää aiheesta:

Suomi tuomitsee Turkin hyökkäyksen Syyriaan – asevientiluvat Turkkiin jäädytetään

Trumpin mukaan Turkin hyökkäys Syyriaan oli "huono idea", YK:n turvallisuusneuvosto koolle – Yle seuraa tilannetta

Tämän tiedämme nyt Turkin hyökkäyksestä – mitkä ovat osapuolten voimasuhteet, horjuttaako Trumpin vetäytymispäätös Yhdysvaltojen asemaa?

Syyrian kurdit varoittavat Turkin hyökkäyksen vaaroista: Isis-vankien ja al-Holin vartiointiin ei riitä sotilaita, jos Turkki iskee kurdialueelle

Turkin Erdoğan haluaa puskea Syyriaan perustamaan "turvavyöhykettä" – Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Lue seuraavaksi