1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkin hyökkäys

Huoli Isis-vankien vapautumisesta Syyriassa kasvaa – CNN: "Isis-Beatlesin" jäsenet Yhdysvaltain armeijan hallussa

Huoli Isis-vankien vapautumisesta kasvaa.

Turkin hyökkäys
Yhdysvaltain vedettyä joukkonsa Syyriasta alueen kurdit joutuvat taistelemaan Turkkia vastaan ja Isis-vankien vartiointi on jäämässä toissijaiseksi. Kuvassa Yhdysvaltain sotaväkeä kurdien Turkin-vastaisen mielenosoituksen aikana Ras al-Ainin kylän lähistöllä sijaitsevan liittouman leirin ulkopuolella sunnuntaina.
Yhdysvaltain vedettyä joukkonsa Syyriasta alueen kurdit joutuvat taistelemaan Turkkia vastaan ja Isis-vankien vartiointi on jäämässä toissijaiseksi. Kuvassa Yhdysvaltain sotaväkeä kurdien Turkin-vastaisen mielenosoituksen aikana Ras al-Ainin kylän lähistöllä sijaitsevan liittouman leirin ulkopuolella sunnuntaina.Delil Souleiman / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi keskiviikkona, että Yhdysvallat on siirtänyt joitain Isis-vankeja kurdien hallitsemilta alueilta Syyriasta.

Trump kertoi toimittajille Valkoisessa talossa, että osa "kaikkein vaarallisimmista" vangeista on jo siirretty pois kurdialueen vankiloista. Hän ei kuitenkaan kertonut, mihin vangit on siirretty.

– Laitamme heidät eri paikkoihin, joissa on turvallista, Trump sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

CNN (siirryt toiseen palveluun):n tietojen mukaan kaksi korkean profiilin Isisin jäsentä on nyt Yhdysvaltain armeijan hallussa. Alexanda Kotey ja El Shafee Elsheikh kuuluivat niin kutsuttuun Isisin Beatles-ryhmään, jota johti pahamaineinen ja teloitusvideoistaan tunnettu Jihadi-John. Ryhmä sai Beatles-nimityksen, koska he puhuivat englantia brittiaksentilla. Jihadi-John kuoli ilmaiskussa vuoden 2015 lopulla.

Kurdit vahtivat Isis-vankeja

Kurdit taistelivat Yhdysvaltain rinnalla Isisiä vastaan ja ovat olleet vastuussa jopa 12 000:sta Isis-vangista taisteluiden jälkeen. Vankien vahtimisen uskotaan nyt jäävän kuitenkin vähemmälle, kun kurdit lähtevät puolustumaan alueitaan Turkin hyökkäystä vastaan.

Osa kurdijohtoisen SDF:n taistelijoista on jo jättänyt vartiotehtävänsä vankiloissa ja suunnannut kohti pohjoista, jossa Turkki aloitti keskiviikkona iltapäivällä pommitukset ja myöhemmin illalla myös maahyökkäyksen. Yle seuraa Syyrian ja Turkin rajan tapahtumia tässä artikkelissa.

Yhdysvaltain viranomaiset vakuuttivat uutistoimisto AP:lle, että kurdit eivät ole kokonaisuudessaan hylkäämässä vankiloita. Huoli Isis-taistelijoiden karkaamisesta on kuitenkin kasvanut.

– SDF keskittyy nyt taistelemaan. Pelko on, että he hylkäävät vartiotehtävänsä, kongressilähde kertoi CNN (siirryt toiseen palveluun):lle.

SDF:n mukaan yksi Turkin yhteensä 181:stä ilmaiskuista kohdistui vankilaan, jossa Isis-vankeja pidetään.

Kurdialueen vankiloissa on myös yli tuhat ulkomaalaista Isis-taistelijaa. Joidenkin lähteiden mukaan luvut ovat huomattavasti suurempia.

Lisäksi taistelijoiden perheenjäseniä on kurdien valvomassa Al-Holin leirissä ja muutamassa muussa pienemmässä leirissä. Al-Holin leirissä on myös kymmeniä suomalaisia.

Lue myös:

Lähteet: Turkin armeija ja kapinalliset piirittävät kahta kurdikaupunkia, myös turkkilaiskaupunkiin isketty – Yle seurasi hetki hetkeltä

Sotilasasiantuntija Turkin iskusta Pohjois-Syyriaan: Joukkomääräisesti iso operaatio, kestänee pari viikkoa

Analyysi: Syyrian kurdialue oli harvinainen menestystarina, nyt tarinalle uhkaa tulla katkera loppu

Ulkoministeri Haavisto: Turkki panee kurdit seinää vasten, siviilit voivat jäädä jumiin pussin perälle

Lue seuraavaksi