Turkin Syyria-operaatiolle täystyrmäys Yhdysvalloista, Trumpkin sanoi "huonoksi ideaksi"

Presidentti Trump pitää silti kiinni päätöksestään vetää yhdysvaltalaisjoukot kurdialueelta: "He eivät auttaneet meitä toisessa maailmansodassa".

Turkin hyökkäys
Donald Trump
Donald TrumpJim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa Turkin Syyria-operaatio ja sitä edeltävä presidentti Donald Trumpin päätös vetää yhdysvaltalaisjoukot raja-alueelta ovat nostattaneet vastalausemyrskyn. Yhdysvaltain nykytilanteelle harvinaisesti yksituumaisuus ja pöyristys ylittävät puoluerajat.

Kongressissa republikaanisenaattori Lindsey Graham ja demokraattikollega Chris Van Hollen julkistivat heti sotilasoperaation ensimmäisenä päivänä eilen suunnitelmansa Turkin vastaisista pakotteista. Graham ja Van Hollen odottavat kongressin hyväksyvän pakotteet selvin luvuin ja puoluerajat ylittäen.

Kongressi on parhaillaan istuntotauolla, mutta senaattori Van Hollenin mukaan pakotepäätös otetaan käsittelyyn heti ensi viikolla kongressin palatessa. Pakotteiden piiriin joutuisi koko Turkin poliittinen johto presidentti Recep Tayyip Erdoganista alkaen.

Pakotteet kohdistuisivat myös Turkin energia- ja sotilassektorille. Yhdysvallat muun muassa kieltäisi asekaupat Turkille.

Graham ja Van Hollen haluavat myös rajoittaa Turkin johdon matkustamista Yhdysvaltoihin. Trumpin ja Erdoganin on ollut määrä tavata Valkoisessa talossa marraskuussa.

Tosin ei ole lainkaan kirkossa kuulutettu vahvistaako presidentti Trump kongressin mahdolliset Turkki-pakotteet. Venäjä-pakotteiden vahvistamiseen Trumpilta kului useita kuukausia.

"Operaatio mahdollistaa Isisin uudelleen nousun"

Yhdysvalloissa useampi lainsäätäjä sekä sotilas- ja turvallisuuspoliittinen asiantuntija on varoittanut, että Turkin operaatio edesauttaa Isisin jaloilleen nousua.

Edustajainhuoneen republikaaniedustaja Liz Cheney ryöpytti presidenttiä, että Trump jättää Yhdysvaltain liittolaiset teurastettavaksi ja mahdollistaa samalla Isisin paluun.

Murskaavan kritiikin jälkeen Trump antoi lausunnon, jossa vakuutti, että Turkki on sitoutunut suojaamaan siviilejä ja varmistamaan, ettei humanitaarista kriisiä synny. Trump toisti eilen, että pyyhkäisee Turkin talouden, jos Turkki pyyhkäisee kurdit.

Trump myös soimasi Turkkia operaatiosta luonnehtien sitä "huonoksi ideaksi".

”Viiden vuoden Isisin vastainen taisto vaarassa”

Yhdysvaltain Lähi-idän operaatioista maaliskuuhun asti vastannut kenraali Joseph Votel kirjoittaa Altantic-lehdessä (siirryt toiseen palveluun), että tällä politiikalla uhataan tehdä tyhjäksi viiden vuoden taistelu Isisiä vastaan.

Votel johti muun muassa Isisin vastaisesta operaatiosta vastannutta CENTCOMIA vuosina 2016 – 2019.

Useampi asiantuntija ja poliitikko on Yhdysvalloissa huolissaan, mitä tapahtuu yli 10 000 vangitulle Isis-taistelijalle, joita kurdit ovat vartioineet.

Trump ei näytä kantavan asiasta murhetta. Hän sanoi eilen toimittajille, että Yhdysvallat olisi siirtänyt vaarallisimpia Isis-taistelijoita muualle turvaan.

Lisäksi Trumpin mukaan jos kurdit eivät vahdi Isis-vankeja, Turkki on luvannut vartioida heitä. Tosin Trumpille ei tuntunut olevan lainkaan ongelma, vaikka Isis-taistelijat pakenisivatkin.

– He pakenevat Eurooppaan, jonne he haluavat mennä. He haluavat palata takaisin koteihinsa, Trump sanoi.

Trump syytti samalla Eurooppaa, ettei se ole halunnut vastaanottaa Isis-taistelijoita. Trumpin mukaan Euroopassa olisi ollut mahdollista järjestää oikeudenkäynnit, mutta jälleen kerran toiminta ei ole ollut vastavuoroista.

Trump ei usko liittolaissuhteiden kärsivän

Trump käytti myös sotahistoriaa perusteluinaan eilen yhdysvaltalaisjoukkojen vetämiselle. Trumpin mukaan kurdit eivät auttaneet Yhdysvaltoja toisessa maailmansodassa.

Hän ei maininnut, että 11 000 kurdia on kaatunut taistellessaan Yhdysvaltain rinnalla Isisiä vastaan.

Moni sotilasasiantuntija katsoo, että kurditaistelijat olivat ratkaisevassa roolissa ja tekivät jalkatyön Isis-taistossa ja kalifaatin nujertamisessa, mikä säästi Yhdysvallat useilta omilta kaatuneilta.

Trump tyrmäsi myös arviot, että yleinen luottamus Yhdysvaltoihin liittolaisena kärsisi, kun Trump jätti kurdiliittolaiset oman onnensa nojaan Turkin hyökkäyksen keskelle.

Trumpilta kysyttiin eilen suoraan huolettaako presidenttiä, että liittolaissuhteiden luominen tulevaisuudessa vaikeutuu.

– Ei. Liittolaissuhteet ovat helppoja, Trump totesi.

Lähteet: Turkin armeija ja kapinalliset piirittävät kahta kurdikaupunkia, myös turkkilaiskaupunkiin isketty – Yle seurasi hetki hetkeltä