Mitä tiedämme nyt: Yön aikana Turkin maahyökkäys eteni, Isis-vankeja siirretty toiseen paikkaan pakojen estämiseksi

Yhdysvallat selitteli tukensa vetämistä kurdeilta ja uhkasi Turkkia talouspakotteilla, jos se ei vedä joukkojaan pois Syyriasta.

Turkin hyökkäys
Turkkilaiset panssaroidut ajoneuvot Pohjois-Syyriassa kurdien aluella.
Kokenut Lähi-idän asiantuntija, toimittaja Tom Kankkonen valottaa Turkin hyökkäyksen vaikutuksia Syyriassa Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Mitä tiedetään viimeisten tuntien tapahtumista?

Turkki aloitti hyökkäyksen Syyriaan keskiviikkona ja on edennyt lähelle rajakaupunkeja. Turkki kertoi iskeneensä 181 kohteeseen Syyriassa maiden välisen rajan tuntumassa. Kohteena ovat Syyrian kurdijoukot.

Taisteluita on käyty Pohjois-Syyrian rajakaupunkien tuntumassa, kertoi Syrian Observatory for Human Rights (siirryt toiseen palveluun) torstai-aamuna. Näitä kaupunkeja ovat Al-Kahtanieh, Amuda, Ayn Al-Arab, Tal Abyad, Ras Al-Ayn, Al-Derbasieh, Al-Qamishli and Al-Malikiyah.

Rintamalta saatujen hajanaisten tietojen mukaan sotatoimet ovat kiivaimmat Tal Abayadin kaupungin alueella. Kurdijohtoisten SDF-joukkojen lehdistöedustaja Mustefa Bali kertoi Twitterissä joukkojen torjuneen hyökkäyksen Tal Abyadin alueella.

Taisteluissa on tähän mennessä saanut surmansa 11 kurdijohtoisen Syrian Democratic Forces (SDF) -ryhmittymän taistelijaa ja kuusi vastapuolen taistelijaa, kertoi järjestö. Syrian Observatory for Human Rights raportoi myös kahdeksan siviilin kuolleen ja useiden loukkaantuneen. Lukuja ei ole pystytty vahvistamaan muusta lähteestä.

Yle seuraa tapahtumia: USA:n kongressiedustajat puuhaavat pakotteita Turkkia vastaan, Trump ei ole huolissaan – Yle seuraa Turkin operaatiota Syyriassa hetki hetkeltä

Turkki aloitti keskiviikkona hyökkäyksen Syyrian pohjoisosien kurdialueille sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli kertonut vetävänsä kurdien kanssa yhteistyötä tehneet joukot pois alueelta. Fox Newsin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Yhdysvaltojen sotilaita jäi alueelle noin 1 000.

Suuret määrät alueen asukkaita on paennut alueelta. Al Jazeeran toimittajan (siirryt toiseen palveluun) mukaan sadattuhannet ihmiset ovat jättäneet kotinsa pommitusten takia ja alueelle pelätään syntyvän suuri humanitaarinen kriisi.

Isis-vankeja siirretty pois Syyriasta

Yhdysvallat on siirtänyt "kaikkein vaarallisimpia" Isis-vankeja pois Syyriasta. Joukossa ovat esimerkiksi brittiläiset El Shafee Elsheikh ja Alexanda Kotey.

Miesten epäilään kuuluneen Beatles-nelikoksi nimettyyn terroristiryhmään. Heidän epäillään osallistuneen useiden amerikkalaisten, britti ja japanilaisten toimittajien ja avustustyöntekijöiden surmaamiseen vuosina 2014 ja 2015. Yhdysvaltojen armeijan viranomaiset ovat vahvistaneet kahden britin siirron pois Syyriasta salaiseen paikkaan.

Huoli Isis-vankien mahdollisesta pakenemisesta kasvaa, kun kurdit suuntaavat taisteluihin Turkin hyökkäystä vastaan ja vankiloiden miehitys kärsii.

Miten Yhdysvallat reagoi maailmanlaajuiseen kritiikkiin?

Yhdysvallat on puolustanut ratkaisuaan vetää tukensa kudijoukoilta.

Trumpin päätös vetää tukensa kurdiliittolaisilta on kerännyt osakseen erittäin tiukkaa arvostelua myös republikaaneilta ja muilta presidentin tukijoilta. Yhdysvalloissa arvostelijoihin ovat liittyneet esimerkiksi puolustusvoimien veteraanit.

– Olen häpeissäni ensimmäistä kertaa urani aikana, kertoi Fox Newsille Syyriassa kurditaisteiljoita kouluttava nimetön amerikkalaissotilas. Hänen mukaansa kurdit ovat pitäneet kiinni kaikista sopimuksista eikä heistä ole Turkille uhkaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi varhain torstaina, että Yhdysvallat ei ole näyttänyt vihreää valoa Turkin hyökkäämiselle Syyriaan.

Pompeon mukaan Turkilla on kuitenkin "oikeutettuja turvallisuushuolia". Hänen mukaansa presidentti Trump päätti vetää joukot pois Syyriasta saadakseen heidät pois vaaran vyöhykkeeltä.

Pompeo sanoi myös (siirryt toiseen palveluun), että Trump on tietoinen Isisin mahdollisesta uudesta noususta.

Suomi tuomitsi Turkin sotatoimet jo keskiviikkona. EU vaati sotilastoimien keskeyttämistä. YK:n turvallisuusneuvoston on torstaina määrä kokoontua hätäistuntoon käsittelemään Turkin hyökkäystä kurdijoukkoja vastaan.

Turkkia uhkaavat pakotteet?

Yhdysvalloissa osa sekä demokraattien että republikaanien senaattoreista uhkaa Turkkia sanktioilla, mikäli maa ei vedä joukkojaan Syyriasta.

Myös presidentti Trump ennätti keskiviikkona varoittaa Turkkia taloudellisista seurauksista. Trump toivoi virkaveljensä, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin toimivan operaatiossaan "mahdollisimman humaanisti".

- Jos hän toimii epäreilusti, hän maksaa siitä kovan taloudellisen hinnan, Trump uhitteli.

Erdoğanin kerrottua keskiviikkona hyökkäyksen alkamisesta Trump kertoi pitävänsä sitä "huonona ideana".

Suunnitellut sanktiot kohdistuisivat sekä Turkin poliittisen johdon varallisuuteen Yhdysvalloissa että maan asevoimia hyödyttävää kauppaa käyviin tahoihin. Kongressi on kuitenkin parhaillaan istuntotauolla, joten mahdolliset pakotteet tuskin edistyvät ennen ensi viikkoa.

Erdoğan: Meillä on oikeus operaatioon

Turkin presidentti Erdoğan on sanonut Turkilla olevan oikeus operaatioon.

Hän viittasi Turkin ja Syyrian väliseen Adanan vuoden 1998 sopimukseen, jonka perusteella Turkki voi aloittaa operaation terroristeja vastaan raja-alueella. Tassin (siirryt toiseen palveluun) mukaan presidentti oli kommentoinut myös Yhdysvaltojen uhkauksia talouspakotteista Yeni Safak -lehdelle.

– Pidän näitä puheita suunnattuna tietyille piireille, sanoi Erdoğan.

Erdoğanin mukaan Yhdysvaltojen toiminta alueelle kertoo sen, miten he suhtautuvat tilanteeseen. Hänen mukaansa Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei asetu Turkin toimia vastaan alueella.

Erdoğan uskoo edelleen tapaavansa Trumpin Washingtonissa. Turkin ja Yhdysvaltojen johtajien on määrä tavata 13. marraskuuta.

Turkki pitää Syyrian kurdien YPG:ta terrorijärjestönä ja haluaa perustaa turvavyöhykkeen rajaseudulle. Maa suunnittelee sijoittavansa sinne Turkissa olevia Syyrian pakolaisia.

Turkissa on lähes 4 miljoonaa Syyrian pakolaista, ja turkkilaisten asenteet heitä kohtaan ovat viime kuukausina kiristyneet.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT, Tass