1. yle.fi
  2. Uutiset

Hoksauta minut -kortti madaltaa vanhuksen kynnystä pyytää apua - "soittaminen koetaan vaikeaksi"

Korttikampanjan tarkoitus on Ikäihmisiä, jotka aiemmin eivät ole juurikaan osallistuneet järjestöjen eikä virallisten tahojen toimintaan. 

Vanhukset ja ikääntyminen
hoitajan käsi vanhuksen käden päällä
Hoksauta minut -kortti auttaa vanhuksia pääsemään järjestöavun piiriin. Kuvituskuva. AOP

Kainuussa tavoitellaan vanhuksia Hoksauta minut -korttikampanjan kautta.

Kortin lähettämällä yksinäinen tai apua tarvitseva vanhus saa helposti yhteyden apujärjestöihin. Kortin saatuaan vanhus kirjaa korttiin nimensä ja tahon, johon haluaa olla yhteydessä. Kortti on syntynyt tarpeesta ja halusta tavoittaa ikäihmisiä, jotka jäävät kotiin, kokevat yksinäisyyttä, turvattomuutta tai elämäntilanne on muuten haasteellinen.

– Kotiin jäävällä ihmisellä voi olla tiedossa useita tahoja, joilta apua voisi pyytää, mutta jo pelkkä puhelinnumeron löytäminen internetistä voi olla vaikeaa tai soittaminen koetaan vaikeaksi. Kortin lähettämällä, yhteydenotto siirtyy alueen toimijalle, IkäArvokas -hankkeen projektityöntekijä Piia Pengerkoski kertoo.

Hoksauta minut -kortti on osa IkäArvokas-hanketta. Sen kautta halutaan erityisesti löytää niitä Ikäihmisiä, jotka aiemmin eivät ole juurikaan osallistuneet järjestöjen eikä virallisten tahojen toimintaan.

Kortin voi napata mukaansa esimerkiksi apteekista tai seurakunnan toimipisteistä. Kortin vastaanottavina tahoina toimivat Kajaanin, Paltamon ja Ristijärven evankelis-luterilaiset seurakunnat, Kainuun Omaishoitajat ja Läheiset ry sekä Kainuun Muistiyhdistys ry. Kortin yhteydenottopyyntöön vastataan mahdollisimman pian.

– Kortin vastaanottavat tahot tekevät tiivistä yhteistyötä muiden alueen vanhustyön toimijoiden kanssa ja pystyvätkin tarvittaessa ohjaamaan oikeiden toimintojen tai palveluiden piiriin, Pengerkoski kertoo.

Tällä hetkellä kortti toimii Kainuussa Kajaanissa, Paltamossa ja Ristijärvellä, mutta korttikampanjan leviäminen ympäri maakuntaa ei ole mikään mahdottomuus.

– Mikään ei estä kortin alueen laajentamista alueen muihin kuntiin. Korttikampanjan aloittamiseen tarvitaan ikäihmisten kanssa toimivia tahoja, jotka haluavat toimia yhteisessä verkostossa ikäihmisten parhaaksi, Pengerkoski sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti?Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi