Uskaltaako Turkkiin enää matkustaa? Lomajärjestäjät: Tilannetta seurataan jatkuvasti

Ulkoministeriö kehottaa noudattamaan myös turistikohteissa erityistä varovaisuutta, vaikka itse konfliktialue on kaukana suosikkirannoista. Alanyassa asuvan suomalaisen mukaan tilanne on täysin normaali.

Turkin hyökkäys
Auringonpalvojia rannalla Alanyassa
Turkki on suosittu rantalomakohde suomalaisten keskuudessa.Peter Forsberg / AOP

Turkin tilanne ei näy ainakaan vielä suomalaisissa lomalennoissa. Kohteisiin lennetään matkatoimistojen mukaan normaalisti.

Aurinkomatkojen ja Tjäreborgin mukaan Turkin turvallisuustilannetta seurataan tiiviisti kohteessa sekä ulkoministeriön matkustustiedotteista.

Aurinkomatkojen viestinnän asiantuntija Mari Kanerva kertoo Ylelle, että tilanne Turkin lomakohteissa Antalyan rannikolla ja Marmariksessa on rauhallinen.

– Muutamia yhteydenottoja on lähinnä tullut sellaisilta matkustajilta, joilla matkoja on tulossa.

Kanervan mukaan mahdollinen terrori-iskujen uhka otetaan aina huomioon ja ulkoministeriön ohjeistuksia seurataan tarkasti.

Aurinkomatkat tiedottaa mahdollisista muuttuvista tilanteista asiakkailleen asiakaspalvelukanaviensa kautta.

Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen kertoo, että Turkin ja Syyrian raja on kaukana matkatoimiston lomakohteista ja siten tilanne on rauhallinen.

Tjäreborgilla Turkin-lomailukausi päättyy joka tapauksessa lokakuun lopussa.

Moni matkansa varannut saattaa pohtia, uskaltaako Turkkiin lähteä ja saako varatun matkan tällaisessa tilanteessa peruttua. Virtasen mukaan tilannetta seurataan ja arvioidaan aktiivisesti.

– Peruutuskulut ovat toistaiseksi normaalit, Virtanen kertoo.

UM: Terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois

Konflikti Turkin ja Syyrian rajalla on kaukana suomalaisten suosikkikohteista. Ulkoministeriön matkustustiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin todetaan, että Turkissa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta eikä terrori-iskujen mahdollisuutta voida sulkea pois.

– Turkkiin matkustavia pyydetään seuraamaan tiedotusvälineitä. Suomen Ankaran-edustusto kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta turistikohteissa koko maassa sekä välttämään matkustamista ja oleskelua Kaakkois-Turkin alueella sekä Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa, kertoo ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Tuomas Sottinen.

Ulkoministeriö ja Suomen Ankaran-edustusto seuraavat tilannetta koko ajan – myös matkustusturvallisuuden kannalta.

– Jos tulee jotain uutta matkustusturvallisuuteen, siitä totta kai tiedotetaan, Sottinen lupaa.

Alanyassa ollaan tyynin mielin

Suomalainen Erik Müller asuu Turkin Alanyassa aina puolet vuodesta ja on Alanyan suomalaiset -yhdistyksen puheenjohtaja. Hän muistuttaa, että Alanyasta on Syyrian rajalle noin tuhat kilometriä.

– Olemme täällä Alanyassa täysin tyynin mielin. Mielestäni näköpiirissä ei ole mitään sellaista, että olisi syytä huoleen. Rintamalla on kaikkien vuosien aikaan ollut levottomuuksia, mutta eivät ne tänne Alanyaan saakka ole koskaan yltäneet, Müller kertoo.

Ulkoministeriö varoittaa terrori-iskujen mahdollisuudesta kaikkialla Turkissa. Müller ei usko, että esimerkiksi kurdit ryhtyisivät tekemään iskuja lomakohteissa.

– En usko, että kurdien tai muiden intresseissä on siirtyä kaupunkeihin. En olisi asiasta kauhean huolissani, mutta minähän voin puhua vain ja ainoastaan omasta puolestani.

Müller ei osaa turkin kieltä, joten hän ei voi seurata paikallista mediaa. Kaupungilla käydessään hän ei ole huomannut mitään erikoista.

– Meillä oli toissa päivänä yhdistyksen kokous, jossa oli paikalla sata suomalaista. Asiasta keskusteltiin, mutta ei kukaan ollut kotiin lähdössä, Müller sanoo.

Yhden neuvon hän haluaa antaa Turkkiin matkustaville suomalaisille.

– Suosittelemme kaikille tänne matkaaville turisteille, että he tekevät matkustusilmoituksen (siirryt toiseen palveluun) ulkoministeriöön. Jos jotain tapahtuu, ihmiset osataan hakea pois.

Lue myös:

Mitä tiedämme nyt: Yön aikana Turkin maahyökkäys eteni, Isis-vankeja siirretty toiseen paikkaan pakojen estämiseksi

Tuhannet siviilit paenneet rajaseudun kodeistaan Syyriassa – "Näimme kaksi panssarivaunua kylän edustalla, pelkäsimme lastemme puolesta ja lähdimme"