Kainuun sotejohdon luottamuspulaa ratkotaan marraskuussa – Ahopellolle tarjottiin irtisanoutumisesta 150 000 euron erorahaa

Kainuun kunnat ovat ilmaisseet epäluottamuksensa erityisesti kuntayhtymän johtaja Maire Ahopeltoa kohtaan.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Kainuun sote
Kainuun sotella kamppaillaan luottamuspulan ja talousvaikeuksien kanssa. Kuvituskuva. Kimmo Hiltunen / Yle

Kainuun soten yhtymävaltuusto kokoontuu 4. marraskuuta ylimääräiseen kokoukseen keskustelemaan johdon luottamuspulasta.

Viime viikolla Kainuun kunnat ilmaisivat epäluottamuksensa sotejohtoa ja erityisesti kuntayhtymän johtaja Maire Ahopeltoa kohtaan. Yhtymähallitus teki päätöksen ylimääräisestä valtuuston kokouksesta keskiviikkona 9. lokakuuta.

– Me tehtiin nyt päätös, jonka kunnat halusivat. On luontevinta, että asia menee valtuuston käsiteltäväksi, sillä valtuustohan on Maire Ahopellon palkannutkin, yhtymähallituksen puheenjohtaja Tapani Kemppainen sanoo.

Kemppaisen mukaan hallitus oli yksimielinen valtuuston koolle kutsumisesta. Kokouksessa tehtiin vastaehdotus, jossa ehdotettiin lisäksi, että valtuusto perustaisi viisijäsenisen valiokunnan, jonka tehtävänä olisi valmistella Ahopellon irtisanomista tai muihin tehtäviin siirtämistä. Valiokunnan perustaminen ei kuitenkaan mennyt läpi hallituksessa.

Erorahaksi tarjottiin vuoden palkkaa

Maire Ahopellolle tarjottiin aiemmin kuntien toimesta mahdollisuutta irtisanoutua. Hänelle tarjottiin samassa yhteydessä 150 000 euron erorahaa (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun sanomat), joka vastaa noin vuoden bruttopalkkaa.

– Tällaista keskustelua käydään hyvin usein, sillä se on helpoin ja nopein ratkaisu. Ahopelto ei kuitenkaan tätä mahdollisuutta halunnut käyttää, Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen kertoo.

Luottamuspulaa Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto ei kommentoi.

Torstaisessa kokouksessaan hallitus päätti myös aloittaa koko Kainuun soten henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Yt-neuvotteluilla pyritään kahden miljoonan vuosittaisiin säästöihin. Yt-neuvottelut jatkuvat todennäköisesti ainakin marraskuun loppuun saakka.

– Aikataulun mukaan neuvottelut jatkuisivat marraskuun lopulle, mutta se on aika kunnianhimoinen aikataulu. Ajattelen, että neuvottelut todennäköisesti venyvät pidemmälle, Kemppainen pohtii.

Kemppaisen mukaan johdon luottamuspula tai yt-neuvottelut eivät herättäneet suurempaa keskustelua hallituksen kokouksessa.

– Tämä asia on nyt vellonut kuukausitolkulla, eikä se ole mikään uusi asia, Kemppainen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)