Turku aikoo keskittää valtaa superpormestarille – Tampereellakin seurataan, miten homma onnistuu

Turun johtoon kaavaillaan vahvaa pormestaria, joka vastaa myös konsernihallinnosta. Myös apulaispormestareille tulee merkittävä asema.

pormestarit
Turun kaupungintaloa
Turun kaupungintalolla tehdään pian päätös johtamisjärjestelmästä. Pormestarimallia kannatetaan laajasti, mutta pelisäännöistä ollaan erimielisiä.Jari Hakkarainen / Yle

Vallan uusjako etenee Turussa. Lähitulevaisuudessa päätetään, siirrytäänkö kaupungissa pormestarijärjestelmään. Se tarkoittaa, että kaupunginjohtajan tilalle tulee poliitikoista valittava pormestari ja lisäksi kolme apulaispormestaria johtamaan eri toimialoja.

Suomen kaupungeista Tampere siirtyi ensimmäisenä pormestarimalliin vuonna 2007. Nyt järjestyksessä kolmantena pormestarina on SAK:n entinen puheenjohtaja, Lauri Lyly (sd.).

Lauri Lyly pitää kädessään puheenjohtajan nuijaa.
Lauri Lyly siirtyi eläkkeelle SAK:n puheenjohtajan paikalta, mutta pomppasi Tampereelle pormestariksi.Jari Hakkarainen / Yle

– Pitkäaikainen kaupunginjohtaja Jarmo Rantanen sanoi, että kaupunginjohtajalle tulee sellaista poliittista valtaa, jonka pitäisi olla äänestäjiltä saatu. Se oli suurin ponnin, miksi Tampereella haettiin tätä pormestarimallia, Lauri Lyly taustoittaa.

Muutos merkitsee vallan keskittymistä, kun sama poliitikko on kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja johtaa pormestarina kaupunkia.

– Tämä on moderni, ajassa mukana elävä, kaupungin johtamiselle kasvot antava malli, perustelee Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok.).

– Se toki keskittää valtaa. Toisaalta pormestarimalli pitää sisällään sen, että pormestarilla on aina oltava valtuuston enemmistö takana.

Pormestari keskittyy konsernijohtamiseen

Kaupungit ovat nykyisin konserneja, koska palveluja tuotetaan kaupunkiyhtiöissä. Yhtiöiden omistajaohjauksen järjestäminen ei ole mikään pikku juttu.

Turku on toimintojen yhtiöittämisessä suurten kaupunkien ykkönen. Kaupunkiyhtiöt toimivat oman hallituksensa johdolla, mutta yhteys kaupunkiomistajan hallintoon on jotenkin järjestettävä.

Tampereella pormestarin ja kaupunginhallituksen alaisen konsernijaoston johdossa on erikseen poliittinen johto. Jaostoa johtaa Kalervo Kummola (kok.).

Lauri Kattelus puheenjohtajan nuija kädessään.
Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus haluaa lisää valtaa poliitikoille.Jari Hakkarainen / Yle

Turussa tällaista “ylimääräistä” poliitikkoa ei johtamisjärjestelmästä löydy, vaan homman hoitaisi pormestari.

– Olemme lähteneet siitä, että pormestarista tulee vahva toimija ja hänen roolinsa nimenomaisesti keskittyy tähän konsernijohtamiseen ja koko kaupungin johtamiseen, Lauri Kattelus sanoo.

Katteluksen mukaan Turun mallissa supistetaan myös kaupunginhallituksen jaostorakennetta siten, että nykyisen kahden sijaan jaostoja olisi vain yksi. Tämä keskittää tehtäviä pormestarille. Toisaalta apulaispormestareille tulisi vastuu eri toimialoista ja lautakunnista.

Turkuun suunnitellaan kolmea apulaispormestaria hyvinvointilautakunnan, kaupunkiympäristölautakunnan ja sivistyslautakunnan johtoon.

He olisivat samalla myös kaupunginhallituksen varapuheenjohtajia. Tampereella apulaispormestareilla on kaupunginhallituksessa vain läsnäolo- ja puheoikeus.

Tampereella vallankäytössä on ollut variaatioita

Tampereella seurataan kiinnostuneina sitä, millaiseen asentoon Turun hallintomalli vääntyy.

– Jokaisen kaupungin täytyy rakentaa omista lähtökohdistaan. Se, mikä toimii Tampereella, ei välttämättä toimi Turussa aivan samanlaisena. On hyvä, että haetaan paikallisia ratkaisuja, sanoo kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.).

Ikonen oli Tampereen pormestarina vuosina 2013–2017.

Anna-Kaisa Ikonen puheenjohtajan nuijaa kädessä.
Anna-Kaisa Ikosen aikana Tampereen päätöksiä nuijittiin pöytään tehokkaasti, kun apulaispormestarit olivat samalla valtuustoryhmiensä puheenjohtajia.Jari Hakkarainen / Yle

Hallintomalli on malli, mutta järjestelmää on sovellettu kulloistenkin poliittisten suhdanteiden ja ajatusten mukaan. Anna-Kaisa Ikosen aikaan apulaispormestareita oli neljä, yksi jokaisesta pormestarisopimukseen sitoutuneesta puolueesta.

– Samaan aikaan he toimivat myös valtuustoryhmien puheenjohtajina. Se oli erittäin vahva pormestaritiimi, Ikonen arvioi.

– Se oli yksi iso tekijä siihen, että kykenimme viime valtuustokaudella tekemään todella isoja, kauaskantoisia päätöksiä Tampereella.

Tällä valtuustokaudella valtakeskittymä on purettu. Nyt apulaispormestareita on kolme ja ryhmäpuheenjohtajat erikseen valtuustossa.

Myös Helsinki on siirtynyt pormestareiden johdettavaksi. Johtamismalli muistuttaa Tampereen käytäntöä, mutta ainakin tällä hetkellä kulttuuri näyttää erilaiselta. Pormestari ja apulaispormestarit ovat ilmiriidassa siitä, mitä tunneliratkaisusta on sovittu.

Pormestarivaalit vai kunnallisvaalit?

Kuntalain mukaan kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin, mutta puolueet voivat sopia pelisäännöistä. Turussa väännetään siitä, pitäisikö puolueiden nimetä vaaleihin pormestariehdokas. Se on kokoomuksen asettama ennakkoehto.

Turun valtuustosali.
Turun kaupunginvaltuuston salissa tehdään ensi maanantaina historiallinen päätös.Jari Hakkarainen / Yle

Pormestarimallia Turkuun ajava Lauri Kattelus perustelee vaatimusta muutoksen tarpeella.

– Jos pormestariehdokkaat ilmoitetaan ennen vaaleja, kyse on todellisesta järjestelmän vaihdosta. Jos ehdokkaat ilmoitettaisiin vasta vaalien jälkeen, on vaikea nähdä, mikä muuttuisi nykytilanteesta.

Nykytilanteessa kaupunginvaltuusto on valinnut kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja kaupunginjohtajan. Jos valtuusto valitsee myös samat tehtävät hoitavan pormestarin, Lauri Katteluksen mielestä muutos jää vähäiseksi.

Etenkään sosiaalidemokraateille pormestarivaalit eivät maistu. Vaalien pelätään muuttuvan henkilövaaleiksi.

Vasemmalla epäillään, että kokoomuksella on jo valmiiksi "iso nimi" mietittynä Turun pormestariksi ja että puolue on sen takia niin tiukasti ajamassa ennakkosopimusta valintatavasta.

Tampereella on tehty niin ja näin

Tampereen järjestyksessä toinen pormestari oli Anna-Kaisa Ikonen. Hänet valittiin vuoden 2013 vaalien jälkeen. Kokoomuksen ja RKP:n ryhmä sai suurimpana ryhmänä ykköspormestarin paikan.

Ryhmä asetti neljä pormestariehdokasehdokasta, ja jäsenäänestyksen jälkeen Ikonen sai kaupungin painavimman nuijan.

Tampereen kaupungintalo
Tampereen vallan linnakkeen johtoon on valittu jo kolme eri pormestaria.Jari Hakkarainen / Yle

– Siinä paloi hetki aikaa eikä heti päästy liikkeelle ohjelmaneuvotteluissa. Ajattelen nyt, että selkein malli on, jos ehdokas on nimetty ennen vaaleja, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Ikonen olikin kokoomuksen pormestariehdokkaana vuoden 2017, mutta demarit voittivat vaaleissa suurimman puolueen aseman.

Sosiaalidemokraattien entinen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Salmi ilmoitti halukkuutensa pormestariehdokkaaksi, mutta kunnallisjärjestö päätti olla nimeämättä ehdokasta etukäteen ennen vaaleja. Jos näin olisi tehty ja puolue olisi saanut enemmistön, ei paikallispolitiikan ulkopuolelta ehdokkaaksi tullut eläkeläinen Lauri Lyly olisi noussut pormestariksi.

– Katsottiin vaalitulos ja sen jälkeen kunnallisjärjestö päätyi yksimielisesti taakseni. Sitten käytiin siitä muiden puolueiden kanssa neuvotteluja ja tässä sitä nyt ollaan, Lauri Lyly kertoo.

– Osa kansalaisista on sitä mieltä, että on hyvä äänestää ensin ja katsoa, kenellä voisi olla kannatusta siihen tehtävään.

Lylyn mielestä vaaleissa pääpainona on oltava valtuuston valinta, pormestarinvaali on kakkosasia. Pelkona on, että kunnallisvaalit muuttuvat henkilövaaliksi.

Tätä kirjoitettaessa Turkua pormestarimalliin suostutteleva Lauri Kattelus jatkaa eri näkemysten sovittelua. Ensi maanantaina 13. lokakuuta Turun valtuusto kokoontuu päättämään isosta asiasta.

Korjattu lause "Pormestari ja apulaispormestarit ovat ilmiriidassa tunneliratkaisusta, josta oli sovittu", muotoon "ilmiriidassa siitä, mitä tunneliratkaisusta on sovittu."

Lue lisää:

Kuollut ja kuopattu: Helsingin keskustatunnelihanke äänestettiin nurin, vihreät ja SDP tyytyväisiä, kokoomus hiilenä

Pormestari vetämään Hämeenlinnaa 2020-luvulle?

Pormestarimalli nytkähti eteenpäin Turun kaupunginhallituksessa – lopullisen päätöksen tekee valtuusto