Hyppää sisältöön

Kirjallisuuden Nobel-palkinto vuodelta 2018 Olga Tokarczukille, tämän vuoden palkinnon saa Peter Handke

Voittajat julkistettiin tänään Tukholmassa. Puolalainen Tokarczuk sai viimevuotisen jakamatta jääneen palkinnon ja itävaltalainen Handke vuoden 2019 palkinnon. Katso video lähetyksestä.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon julkistaminen
Kirjallisuuden Nobel-palkinnon julkistaminen

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajat on julkistettu tänään Tukholmassa. Voittajan julkisti Ruotsin akatemian vakituinen sihteeri Mats Malm Tukholman pörssitalolta. Malm on tehtävässä ensimmäistä kertaa.

Olga Tokarczuk on puolalainen kirjailija. Hän on tunnettu kirjailija kotimaassaan ja voittanut muun muassa maansa merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Niken. Viimeksi häneltä on suomennettu novellikokoelma Vaeltajat. Psykologina työskennellyt Tokarczuk voitti viime vuonna The Man Booker International -palkinnon, mikä on usein enne mahdollisesta Nobel-voitosta.

Olga Tokarczuk Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Itävaltalainen Peter Handke tunnetaan ehkä parhaiten yhdessä ohjaaja Wim Wendersin kanssa käsikirjoittamastaan elokuvasta Berliinin taivaan alla. Handke oli Ylen kommentaattoreiden mielestä hieman yllättävä valinta. Handkea pidetään jopa hieman vaikeasti ymmärrettävänä kirjailijana.

Peter Handke Kuva: Georg Hocmuth / EPA

Puolalainen kapinallinen

Olga Tokarczuk on 57-vuotias ja häntä pidetään sukupolvensa lahjakkaimpana kirjailijana Puolassa. Hän yhdistää teksteissään realismia ja mystiikkaa. Tokarczuk on myös tunnettu poliittisesta aktivismistaan. Hän tuo puheissaan esiin ympäristökysymyksiä, kertoo olevansa vegaani ja kritisoi äänekkäästi Puolan oikeistohallitusta. Olga Tokarczuk sai jopa tappouhkauksia todettuaan vuonna 2015, että avoin ja suvaitsevainen Puola on pelkkä myytti.

Tokarczuk on kirjoittanut kymmeniä kirjoja. Hänen teoksistaan on tehty näytelmiä ja niitä on sovitettu elokuviksi. Kirjoja on käännetty yli 25 kielelle, myös suomeksi. Suomessa hänen teoksiaan on julkaissut Otava.

Viimevuotisen brittiläisen Man Booker -palkinnon lisäksi Tokarczuk on voittanut kaksi kertaa Puolan tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon Niken.

Olga Tokarczuk on alkuperäiseltä ammatiltaan psykologi ja on toiminut terapeuttina ennen ryhtymistään täysipäiväiseksi kirjailijaksi. Tällä hetkellä hän asuu pienessä Nowa Rudan kylässä.

Ristiriitainen klassikko

Itävaltalainen Peter Handke on ehkä yllättävämpi nimi Nobel-kilvassa kuin puolalainen nykykirjailija. Liki 80-vuotias kirjailija on viime vuosina herättänyt sekä kunnioitusta että ristiriitaisempia reaktioita. (siirryt toiseen palveluun)Handke on kotoisin Griffenin kaupungista läheltä Slovenian rajaa. Hän sai kansainvälisessä yhteisössä vihat päälleen osallistumalla serbijohtaja Slobodan Milosevicin hautajaisiin 2006.

Handkea on käännetty suomeksi paljonkin jo vuodesta 1979. Hänet tunnetaan laajasti kulttuurielämää haltuun ottaneena hahmona, joka kirjoittaa romaaneja, esseitä, runoja ja käsikirjoituksia. Handke on myös kääntänyt kirjallisuutta ja työskennellyt elokuvankin parissa. Hadke on ollut nuoresta saakka arvostetun saksalaisen elokuvaohjaajan Wim Wendersin läheinen ystävä. Heidän yhteinen elokuvansa Berliinin taivaan alla kertoo allegorian keinoin enkeleistä ja ihmisitä jaetussa Berliinissä. Wenders sai elokuvasta parhaan ohjaajan palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 1987. Tuorein yhteistyö valmistui vuonna 2016.

Kriisi-Nobel

Kirjallisuuden Nobel on jaettu vuodesta 1901 lähtien. Viime vuonna palkinto jäi jakamatta akatemian kriisin takia. Siksi tänä vuonna jaetaan kaksi palkintoa. Tänä vuonna ennakkoveikkauksissa olivat vahvoilla naiskirjailijat.

WSOY:n kustantaja Leena Balme sanoi Ylen suorassa lähetyksessä, että on hyvä, että viime vuonna jakamatta jäänyt palkinto kuitenkin jaettiin tänään.

– Se kertoo paljon palkinnon painoarvosta, Balme totesi.

Kansainvälisissä tiedotusvälineissä Tokarczukin valintaa on kiitelty, mutta Handken kritisoitu. The Guardian -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että nuorempana vasemmistolaisena tunnettu Handke joutui kulttuuriväen hampaisiin 1990-luvulla Serbiaa myötäilevien kannanottojensa vuoksi. Hänen kerrotaan todenneen, että muslimit lavastivat verilöylyn Sarajevossa ja syyttivät siitä sitten serbejä.

Handke on myös kritisoinut Nobel-palkintoa kirjallisuutta vääristävästä kanonisoinnista. Hänen mielestään palkinnon aika on ohi. (siirryt toiseen palveluun)

Tällä kertaa valintaa oli ensi kertaa valvomassa viiden hengen ulkopuolinen raati. Akatemialle lähetetään vuoden mittaan ehdotuksia muun muassa muista akatemioista ja kirjailijaliitoista. Näistä ehdotuksista karsitaan viisi ehdokasta.

Tänä vuonna akatemian ennen piilossa pysyneet jäsenet tulivat median eteen ja esittivät omat perustelunsa sekä vastasivat kysymyksiin.

Palkinnon arvo on noin 830 000 euroa.

Lue lisää:

.
.