1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meri-Lappi

Esitys Lapin synnytysten keskittämisestä tyrmistytti Meri-Lapin kuntapäättäjät: "Olisi todella suuri tappio"

Hupeneva synnytysten määrä tunnustetaan myös kuntapäättäjien keskuudessa, mutta taistelutta ei haluta luovuttaa.

Länsi-Pohjan keskussairaalassa on voimassa oleva poikkeuslupa synnytyksille ensi vuoden loppuun saakka. Kuva: Veeti Lustig / Yle

Meri-Lapissa synnytysten kohtalo Länsi-Pohjan keskussairaalassa on noussut jälleen tapetille. Kuntapäättäjät ovat tyrmistyneitä ajatuksesta, että synnytykset lakkaisivat Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin vs. johtaja Jyri J. Taskila on esittänyt, että Lapin synnytykset voitaisiin keskittää yhteen paikkaan.

Taskila sanoi Lapin Kansassa (siirryt toiseen palveluun) (juttu maksumuurin takana), että tämä tapahtuisi siinä vaiheeessa, kun synnytykset soteuudistuksen seurauksena siirtyvät maakuntien vastuulle. Hän arvioi, että siirtymäaika olisi viitisen vuotta.

Länsi-Pohjassa pelätäänkin, että keskittäminen tarkoittaisi synnytysten lopettamista Kemistä ja siirtämistä Lapin Keskussairaalaan Rovaniemelle.

– Tämä olisi todella suuri tappio. Jos ajatellaan tämän alueen elinvoimaa ja pitovoimaa niin kyllä tällä olisi todella suuri negatiivinen vaikutus, luonnehtii synnytysten loppumisen uhkaa sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Martti Ruotsalainen (kesk.).

Kuntapoliitikot ihmettelevät asian valmistelua. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin valtuuston 2. varapuheenjohtaja, Tornion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Ponkala (kesk.) olisi toivonut, että synnytysten tulevaisuutta olisi pohdittu sairaanhoitopiirin päättävissä elimissä omana valmisteltuna kohtanaan.

– Ei oltu valmistauduttu tähän, että näin luovuttaisiin taistelusta ja neuvotteluista, Ponkala sanoo.

"Tuotamme synnytykset ihan kuin ennenkin"

Länsi-Pohjan keskussairaalalla on ensi vuoden loppuun saakka poikkeuslupa synnytyksille, koska niiden määrä jää alle keskittämisasetuksen edellyttämän tuhannen rajan. Tänä vuonna Länsi-Pohjan keskussairaalassa on noin 450 synnytystä.

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Martti Ruotsalainen uskoo, että jatkoa olisi lupeissa.

– Me uskomme tietysti siihen, että saamme jatkoaikaa, kun laadimme yhteistyösuunnitelman Lapin sairaanhoitopiirien alueella. Uskomme, että muutama vuosi tulee jatkoaikaa ja sen jälkeen katsotaan tilannetta, Ruotsalainen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö vaatii, että Lapin sairaanhoitopiirien alueella täytyy olla tämän vuoden loppuun mennessä suunnitelma siitä, miten synnytykset hoidetaan sairaaloiden välisessä työnjaossa.

Synnytyksiä ja muita erikoissairaanhoidon palveluja tuottaa Länsi-Pohjan keskussairaalassa kuntien ja Mehiläinen Oy:n yhteisyritys.

Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n toimitusjohtaja Lasse Männistö muistuttaa, että voimassaoleva palvelutuotantosopimus sisältää synnytysten järjestämisen Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

– Siihen saakka kunnes lainsäädäntö tai palvelusopimus muuttuu, me tuotamme synnytykset ihan kuin ennenkin. Ei ainakaan mitään ennusmerkkejä nyt näy, että palvelusopimusta oltaisiin noin vain muuttamassa, Männistö sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Mehiläinen Länsi-Pohja aloittaa yt-neuvottelut – toimintaa tehostetaan, kustannuksista säästetään, eikä henkilöstön vähentäminenkään ole mahdotonta

Länsi-Pohjan korjattu sote-palvelusopimus hyväksytty – osa hallituksen jäsenistä halusi vetäytyä vastuusta

Synnytykset jatkuvat Länsi-Pohjassa – Suomen pienin synnytyssairaala sai poikkeusluvan ministeriöltä