Tuulivoima-alalla puhaltavat uudet tuulet: ilman valtion tukeakin voi pärjätä ja voimaloita nousee Suomeen puistoittain

Suuri osa Suomen tulevasta tuulivoimasta rakennetaan Pohjanmaan maakuntiin.

tuulienergia
Tuulivoimala
Pohjois-Pohjanmaa on Suomen suosituin tuulivoima-alue. Kuvassa tuulivoimala Kalajoella.Timo Nykyri / Yle

Tuulivoiman lisärakentaminen jatkuu kiivaana pohjoisessa. Lukumääräisesti eniten tuulivoimaloita nousee etenkin Pohjanmaan maakuntiin.

Alan tilannetta Oulussa tarkastellut Taaleri Energia Oy:n johtaja Erkki Kunnari kertoo, että uusien tuulivoimahankkeiden arvo on yhteensä lähes 1,5 miljardia euroa.

Kunnarin mukaan uudet markkinaehtoiset investoinnit lisäävät tuulivoiman tuotantoa Suomessa noin 1500 megawatilla. Vuonna 2017 päättyneen syöttötariffin turvin Suomeen rakennettiin tuulivoimatehoa noin 2000 megawattia.

Valtion tuulituen loputtua Suomessa ei rakennettu vuonna 2018 yhtään uutta tuulivoimalaa, mutta nyt rakenteilla ja suunnitteilla on useita isoja tuulivoima-alueita. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on käynnissä useampikin Suomen suurimpiin lukeutuva tuulivoimahanke.

Lue lisää: Tuulivoimaloista kaksi kilometriä lähimpään taloon – Se on Euroopassa harvinaista ja siksi pohjoisen erämaat ovat nyt "hottista"

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)