1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. antisemitismi

Saksan synagogaiskijä julkaisi teostaan videon – iskua ennakoitiin jo viikko sitten juutalaisvastaisessa manifestissa

Juutalaisjohtajat vaativat Saksaa tehostamaan juutalaisten kohteiden suojelua ja toimia ääriliikkeiden kitkemiseksi.

Nainen toi lapsensa kanssa kukkia synagogan edustalle 10. lokakuuta. Kuva: Filip Singer / EPA

Saksassa Hallessa synagogan edustalla keskiviikona iskun tehnyt mies julkaisi teostaan netissä videon, joka oli ilmeisesti kuvattu kypäräkameralla, kertovat saksalaismedia sekä ääriryhmien toimintaa netissä seuraava SITE Intelligence Group.

Netissä on julkaistu lokakuun alussa myös juutalaisvastainen manifesti, jonka uskotaan olevan tekijän käsialaa. Kirjoittaja sanoo pyrkivänsä tappamaan "valkoisten vastustajia", joihin hän lukee juutalaiset. Epäilty julkaisi myös kuvia aseista.

Saksalaislehti Die Weltin mukaan (siirryt toiseen palveluun) mies mainitsee manifestissa suunnitelmasta hyökätä Hallen synagogaan juutalaisten suurimpana juhlapyhänä Yom Kippurina. Hän toteaa, että silloin synagogaan tulee myös juutalaisia, jotka eivät ole kovin uskonnollisia. Hän tosin pohti myös hyökkäystä moskeijaan tai antifasistiseen keskukseen.

SITEn johtaja Rita Katz sanoo Twitterissä, että manifesti on ilmeisesti julkaistu viikkoa ennen iskua, mikä osaltaan viittaa iskun suunnitelmallisuuteen.

Hyökkääjä yritti päästä synagogaan

Hyökkääjä ammuskeli synagogan ulkopuolella sekä kebabravintolassa. Hän yritti päästä ampumalla sisään synagogaan, mutta ei onnistunut. Siellä oli arviolta 70–80 ihmistä.

– Näimme turvakamerasta, että synagogan ulkopuolella oli raskaasti aseistautunut kypäräpäinen mies, joka yritti ampumalla saada oven auki. Teimme barrikadin ovelle ja jäivmme odottamaan poliisia, kertoo Hallen juutalaisyhteisön puheenjohtaja Max Privorotzki.

Videon teostaan mies julkaisi yhdysvaltalaisessa Twitchissä, joka on pelaajien suosima reaaliaikainen suoratoistopalvelu. Video ehti olla siellä noin 35 minuuttia, kunnes Twitch poisti sen. Twitchin mukaan videon ehti nähdä noin 2 200 ihmistä.

Videon kerrotaan kuitenkin olevan nähtävissä muualla internetissä ja katsojia on ollut kymmeniä tuhansia, kertoo uutistoimisto AFP.

Isku on tuonut monen mieliin maaliskuisen Uuden-Seelannin moskeijaiskun, josta niin ikään julkaistiin video internetissä. Myös Uuden-Seelannin hyökkääjällä oli äärioikeistolaisia näkemyksiä.

Hallen iskussa kuoli kaksi ihmistä ja useita haavoittui. Poliisi pidätti tekijän laukaustenvaihdon jälkeen.

Saksan juutalaiset vaativat suojelua

Isku on kiihdyttänyt Saksassa keskustelua kasvavasta juutalaisvastaisuudesta. Maan juutalaisjohtajat vaativat Saksalta toimia juutalaiskohteiden suojelun tehostamiseksi sekä ääriliikkeiden saamiseksi kuriin.

– On skandaali, että poliisi ei suojellut Hallen synagogaa Yom Kippurin kaltaisena pyhänä, sanoo Saksan juutalaisten keskusneuvoston johtaja Josef Schuster.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer varoitti viime kuussa militantin äärioikeiston kasvavasta uhasta. Seehoferin mukaan se on yhtä iso uhka kuin radikaali islamismi.

Hallen tapausta tutkivat terrorismin vastaiset syyttäjät.