Otettiinko Päijänteellä saaliiksi rauhoitettu taimen? Hämeen poliisi tutkii salakalastusepäilyä

Erittäin uhanalaiseksi luokitellun taimenen saaliksi ottamisesta voi koitua 2440 euron lasku. Tapaus on tiettävästi toinen sen jälkeen, kun kaloille määriteltiin korvausarvot.

Uhanalaiset kalalajit
Järvitaimen
Luonnossa lisääntynyt järvitaimen on rauhoitettu. Sen saaliiksi ottamisesta voi joutua maksamaan 2440 euron korvaussumman.Jarkko Riikonen / Yle

Hämeen poliisi tutkii salakalastustapausta, jossa kalastajan epäillään ottaneen saaliiksi Päijänteeltä rauhoitetun taimenen. Eteläisessä Suomessa luonnossa lisääntynyt taimen on rauhoitettu.

Rauhoitetun sisävesien taimenen korvaussumma on 2440 euroa.

Tapaus on tiettävästi toinen koko maassa sen jälkeen, kun rauhoitetuille kaloille säädettiin korvausarvot keväällä 2019. Aiemmin poliisin tutkintaan on tullut Itä-Suomessa tapaus, jossa miehen epäillään ottaneen Pohjois-Karjalassa saaliiksi äärimmäisen uhanalaisen järvilohen. Sen korvaussumma kohoaa jopa 7500 euroon.

Päijänteen tapaus tuli ilmi, kun kalastaja oli julkaissut saaliistaan kuvia sosiaalisessa mediassa. Tapaus tuli poliisin tietoon syyskuun lopussa. Tekoa tutkitaan kalastusrikkomuksena. Poliisi selvittää, kuinka monta rauhoitettua kalaa saaliiksi on otettu. Sosialiseen mediaan jaettujen kuvien perusteella poliisi arvioi kaloja olevan yksi tai kaksi.

Saaliksi saa ottaa istutetun taimenen, jolta lohikaloille tunnusomainen rasvaevä on leikattu pois. Luonnossa syntynyt rasvaevällinen taimen on rauhoitettu merellä ja sisävesillä 64. leveyspiirin eteläpuolella. Tarkemmat tiedot rauhoituksista löytyvät muun muassa maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Juttua täydennetty 10.10.2019 klo 12:50 tiedoilla kalojen rauhoitussäännöksistä.