Koulutustaso Pohjois-Karjalassa hyvää suomalaista keskitasoa

Pohjoiskarjalaiset pärjäävät koulutusvertailussa, mutta korkeakoulututkinnoissa vain kaksi kuntaa yltää maan keskiarvoon.

Kontiolahti
Itä-Suomen yliopiston Carelia-rakennus.
Pohjois-Karjalassa korkeakoulutusta antavat Itä-Suomen yliopisto ja Karelia-ammattikorkeakoulu. Toisen asteen koulutusta saa lukioissa ja Riveriassa.Heikki Haapalainen / Yle

Pohjoiskarjalaiset ovat verrattain hyvin koulutettuja. Yli 70 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä on suorittanut peruskoulun jälkeen jonkin tutkinnon. Osuus on hieman korkeampi kuin koko maassa.

Toisen asteen tutkinnon suorittaneissa Pohjois-Karjala ylittää maan keskiarvon, mutta jää jälkeen korkeakoulututkinnoissa.

Ylioppilastutkinnon tai ammattitutkinnon tehneitä löytyy eniten Polvijärven ja Outokummun asukkaista, vähiten valtimolaisista.

Korkea-asteen tutkinnon on hankkinut lähes joka kolmas Kontiolahden ja Joensuun asukas ja joka neljäs liperiläinen. Vain Kontiolahti ja Joensuu yltävät maan keskiarvoon.

Pienin osuus korkeakoulun käyneitä on Ilomantsissa ja Rääkkylässä, mutta kahdeksassa muussakin Pohjois-Karjalan kunnassa korkeakoulututkinto löytyy harvemmalta kuin joka viidenneltä.

Tiedot tutkinnon suorittaneista kunnittain ovat vuodelta 2017. Tiedot on kerännyt Tilastokeskus.