1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teflon Brothers

Teflon Brothers aloitti myymällä kiljua ja nousi bileräpin suosikiksi: "Jos haukut Tefloneita, paljastat oman tyhmyytesi"

Kymmenen vuotta sitten ensimmäisen levynsä julkaisseen bändin tarina on koottu kirjaksi, joka toimii myös suomalaisen hip hopin historiikkina.

Teflon Brothers
Teflon Brothers Ravintola Kappelin erkkerissä.
– Nykynuoriso haluu olla isoja vuoden sisään. Me ollaan päästy vasta tavottaa kunnolla porukkaa, kun ollaan tehty kymmenen vuotta musaa, Teflon Brothers sanoo.Mårten Lampén / Yle

Raumalaisessa yökerhossa on eläimellinen meininki. Teflon Brothers nousee lavalle aamukahdelta ja bändi näkee edessään valtoimenaan vellovan yleisön. Näkymä yllättää jopa monenlaista bilekansaa vuosien varrella nähneen yhtyeen.

– Ne oli niin jurrissa. Ihan sellaista karjaa, bändi kuvailee.

Toisaalta se ei ole ihme, sillä Teflon Brothers on kymmenen vuoden aikana noussut takuuvarmaksi juhlamielen kohottajaksi hiteillä kuten Seksikkäin jäbä, Maradona ja Pämppää.

Nyt Teflon Brothersin tarina on nivottu Teflon Bible -nimiseksi kirjaksi. Hippo Taatilan kirjoittama opus on lähes 500-sivuinen tiiliskivi. Siinä käydään bändin historian lisäksi läpi yhtyeen jäsenten Mikko Kuoppalan eli Pyhimyksen ja Heikki Kuulan sooloprojektit sekä kootaan yhteen koko suomalaisen hip hopin nousu alakulttuurista valtavirtaan.

– Teflon Brossa oli enemmän tasoja kuin olin luullut. Alan olla siinä uskossa, että he tiesivät, mitä ovat tekemässä, Taatila sanoo.

Muusikko Pyhimys Ravintola Kappelissa.
– Mikolle kun sanoo moi, niin se kertoo elämäntarinansa, kuvailee Teflon Brotherista kirjan kirjoittanut Hippo Taatila Pyhimystä eli Mikko Kuoppalaa.Mårten Lampén / Yle

Hölmöilyä lähiössä

Helsingin Malminkartano oli 1990-luvun laman jälkeen tylsä paikka teinipojille. Lähiössä näkyi työttömyys ja kapakoita oli enemmän kuin ruokakauppoja.

Nuorisotalon biljardipöytäkään ei tarjonnut tarpeeksi virikkeitä, muistelevat Teflon Brothersin Mikko Kuoppala, Heikki Kuula ja Jani Tuohimaa. Piti siis keksiä jotain. Ainoana vaihtoehtona tuntui olevan hölmöily.

– Räppikin lähti siitä että hölmöillään. Eka biisikin oli dissibiisi Heikin luokkakaverille Anssille, jota haukuttiin monin sanankääntein, Kuoppala eli Pyhimys kertoo.

– Me oltiin tosi huonoja siinä, mitä me tehtiin. Ei meillä ollu mitään koulutusta, kukaan ei osannut soittaa kitaraa. Kukaan ei osaa vieläkään nuotteja. Lähtökohdat oli tosi huonot, Heikki Kuula jatkaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Teflon Brothersin tavaramerkiksi on tullut palloilulajeista tunnettu aikalisäkäsimerkki.

Kolmikko ei ollut tyypillinen klisee lähiönuorista. Kun Malminkartanon eli Maltsun asemalla toiset nuoret imppasivat, heidän perheissään asiat olivat hyvin.

Kaverukset pistivät pystyyn bisneksen myymällä tekemäänsä kiljua. Sahtilaboratorio-nimellä syntyi juotavaa omassa kaapissa ja kellarissa. Pyhimyksen mukaan kiljun kauppaaminen oli merkki yrittäjyydestä, mikä konkretisoitui myöhemmin Teflon Brothersina.

– Kiljubisnestä lähdettiin ennen kaikkea brändäämään tosi vahvasti. Meillä oli verkkosivut, mainontaa ja joka viikko vaihtuva maku. Se lähti verkostoitumaan ja lopuksi bisnesmalli oli sellanen, että me ei enää ite jouduttu myymään sitä vaan meillä oli palkatut myyjät.

Legendaksi on muodostunut myös poikien keksimä Piianpuiston fight club, johon houkuteltiin koulun isoja poikia tappelemaan. Todellisuudessa idea kuihtui muutaman teinin ringiksi.

– Ei me tehty mitään rikollista tai pahaa, mutta vähän hölmöilyä, kun oli tylsää. Mutta ei ihmiset kärsiny meidän takia. Ei me myyty mitään metanolia pirtuna, Pyhimys sanoo.

Game changer

Vuonna 2011 Helsingin Kauppatorilla juhlittiin Suomen jääkiekkojoukkueen MM-kultaa. Yleisöä huudatti komeetan lailla pinnalle noussut JVG. Taustalla Pyhimys ja Heikki Kuula joutuivat tyytymään välihuutelijoiden rooliin, vaikka heillä oli näyttöjä paljon pidemmältä ajalta kuin nuorella rap-duolla.

Teflon Brothers oli tuolloin julkaissut jo kaksi studioalbumia, jotka olivat saaneet kohtalaisen hyvän vastaanoton. Todellinen läpimurtohitti kuitenkin vielä puuttui.

Muusikko Heikki Kuula ravintola Kappelissa.
– Heikki on varautuneempi ja lakonisempi, mutta kun oikeista naruista vetelee niin sekin valehtelee aika helposti, kertoo Teflon Brotherista kirjan kirjoittanut Hippo Taatila Heikki Kuulasta.Mårten Lampén / Yle

Tilanne muuttui, kun bändi vaihtoi Monsp-levy-yhtiöltä Universalin alaiselle Johanna Kustannukselle. Siellä pitkän linjan tuottaja Riku Mattila otti käsittelyyn yhtyeen. Hän kutsui poppoota vaikeasti avautuvaksi kieroksi performanssibändiksi. Räppäreillä oli paljon ideoita, mutta punainen lanka puuttui.

Kolmannen albumin loppumetereillä syntyi kappale Seksikkäin jäbä, johon sämplättiin Meiju Suvaksen vanhaa biisiä ja kertosäkeen lauloi Stig. Ysärihenkinen biisi soi vuoden 2013 kesällä jokaisessa Toyotassa.

– Isälliset hahmot hymyili levy-yhtiössä ja oli että tätä me ollaan venattu, Heikki Kuula muistelee.

– Siitä se hittihammas alkoi kolottaa ja joku ehkä ajatteli, että siinä kohtaa myytiin itsemme. Suosittelen kaikille kokeilee sitä, että sä esität hittiä ja yleisö reagoi siihen. Se on niin hyvä fiilis, että sen jälkeen niiden sisäänpäin lämpiävien taidevitsien kertominen ei oo enää niin hauskaa, Pyhimys sanoo.

Vitsi vai fiksu vitsi?

Suomi-räp kantoi pitkään harteillaan Raptorin huumoriräpin taakkaa. Vuosituhannen vaiheessa suunta muuttui Fintelligensin johdolla ja vitsailu oli pannassa. Vasta tällä vuosikymmenellä huumori on saanut vapautuksen, kun räpistä on tullut valtavirtaa.

Silti Teflon Brothers on kohdannut epäilyjä, onko bändi hommassa aivan tosissaan.

– Kyllä se on mediaan vaikuttanut, että kun ei oikein tiedä pelleileekö noi äijät vai mitä se on. Kyllä silloin alkuaikoina tuli vähemmän nostetta ja juttuja, sanoo Voli eli Jani Tuohimaa.

– Meidän esikuvat eivät alkuun edes moikannu meitä. Nyt ne saattaa sanoo, että kyllä me sillonkin tiedettiin tavallaan mitä teette, mutta ei me vaan haluttu näyttää sitä teille, Pyhimys sanoo.

Muusikko Voli ravintola Kappelissa.
– Jani on tän jengin liima. Nämä Lennon ja McCartney (Pyhimys ja Heikki Kuula) saattaisivat muuten haukkua toisensa suohon, mutta Jani taklaa vanhana lätkänpelaajana jomman kumman sivuun, sanoo Teflon Brotherista kirjan kirjoittanut Hippo Taatila Volista eli Jani Tuohimaasta.Mårten Lampén / Yle

Nykyisin Teflon Brothers nousee lavalle itsevarmempana, sillä heillä on näyttöä muustakin. Mikko Kuoppala on suosittu ja palkittu sooloartisti Pyhimys sekä arvostetun, nyt jo lopettaneen Ruger Hauerin jäsen. Heikki Kuula on hankkinut arvostusta sooloartistina useilla eri taiteilijanimillä.

– Se tekee teflon-pinnan, kun ei voikaan haukkua, kun näillä on näitä katu-uskottavampiakin levyjä, Heikki Kuula sanoo.

– Se on tietty keisarin uudet vaatteet, että jos sä haukut Tefloneita niin sä vaan paljastat oman tyhmyyden. Sen takia meihin ei mikään kritiikki ikinä koske, Pyhimys kuittaa.

Tavallista viihdettä

Haastattelutilanteen aikana Teflon Brothers sopii lukuisista tulevista esiintymisistä. Teflon Bible -kirja pitää myös kolmikkoa kiireisenä. On juostava haastattelusta toiseen.

Mutta yhtyeelle tärkeintä on keikkailu, joka vie ympäri Suomea. Teflon Brothers eroaa monesta muusta bändistä siinä, että he eivät tavoittele jäähalleihin ja stadioneille. He esiintyvät konstailemattomasti tavallisille ihmisille heidän lähipaikoissaan.

– Käydään niiden omalla paikkakunnalla ja se on niille henkilökohtaisempi kokonaisuus kuin että sä yrittäisit saada ne tv-mainoksella yhteen jäähalliin, Pyhimys sanoo.

Teflon Brothers Ravintola Kappelin erkkerissä.
– Meillä on yleisössä nuoria, mutta selkeästi myös vanhempaa väestöä. Ehkä se meidän kehittämä #kokokansanteflonit alkaa olee jo totta. Se on kaikille, Teflon Brothers kuittaa.Mårten Lampén / Yle

Teflon Brothersin miehet ovat tällä hetkellä 35-36-vuotiaita. Heidän ensilevystään on kymmenen vuotta, joten he aloittivat tämän päivän mittapuilla suhteellisen vanhoina. Nykyisin räppärit nousevat pinnalle parikymppisinä ja tavoite on olla huipulla vuodessa.

– Mun mielestä Suomi-räp on vähän tylsää, kun kaikki yrittää olla vaan unelmavävyjä ja mahdollisimman kilttejä ja tää on joku hampaidennäyttökilpailu. Me yritetään tehdä tästä vähän viihdyttävämpää, Pyhimys lopettaa.

Lue seuraavaksi