Ulkoministeri Haavisto: Turvattomuus lisääntynyt al-Holin leirillä – alueella kymmeniä suomalaisia naisia ja lapsia

Presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuu Ylen tietojen mukaan perjantaina käsittelemään Turkin hyökkäystä Syyrian alueelle.

Syyria
Al-Hol-leiri Syyriassa.
Yleiskuvaa al-Holin leiriltä. Kuvan ihmisten kansalaisuuksista ei ole tietoa. Ahmed Mardnli / EPA

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan turvattomuus on lisääntynyt al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa Turkin eilen aloittaman hyökkäyksen seurauksena. Leirillä pidettävien joukossa on kymmeniä Suomen kansalaisia: naisia ja lapsia.

– Al-Holin leiri on noin 60 kilometrin päässä Turkin ja Syyrian rajavyöhykkeestä, eikä sinänsä suoraan ole sotatoimialueella. Mutta kun kurdit mobilisoivat omaa vastarintaa (Turkkia vastaan), he joutuvat vähentämään väkeä sekä vankiloiden valvonnasta että mahdollisesti al-Holin leirin valvonnasta. Silloin tietysti leirin tilanne muuttuu turvattomammaksi, Haavisto kertoo.

Haaviston mukaan al-Holin leirillä toimii tällä hetkellä noin 30 kansainvälistä järjestöä, mukaan lukien YK-järjestöt. Suomi on ollut niihin yhteydessä ja kuullut, että turvattomuus on lisääntynyt myös kansainvälisten työntekijöiden keskuuudessa.

– Pyrimme tietysti ylläpitämään avun jatkumisen leirille. Seuraamme tilannetta päivittäin.

Pekka Haavisto
Pekka HaavistoMartti Kainulainen / Lehtikuva

Haaviston mukaan Suomi on antanut humanitääristä apua, jotta tilanne leirillä olisi siedettävä.

– Olemme myös tehneet hyvin selväksi Syyrian kurdiviranomasille tai -tahoille, että Suomen kansalaisilla on aina oikeus palata Suomeen silloin, kun heitä ei syytetä mistään toimista. Se on ollut meidän kantamme tähän tilanteeeen.

Haavisto sanoo, että sikäli kuin suomalaiset päästetään asioimaan edustustoihin, niin ilman muuta heille kirjoitetaan tarvittavat matkustusasiakirjat, joihin he ovat oikeutettuja.

– Toistaiseksi meidän viranomaisilla ei ole ollut pääsyä al-Holin leirille, jotta olisimme suoraan voineet antaa apua näille henkilöille.

Andersson vaatii tarkastelua

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson katsoo, että Suomen pitää tarkastella al-Holin leirillä olevien, yhteensä kymmenien suomalaisten naisten ja lasten tilannetta uudestaan, koska tilanne on muuttunut Turkin eilisen Syyria-iskun seurauksena.

Ylen tiedon mukaan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuu perjantaina käsittelemään Turkin hyökkäystä Syyrian alueelle.

– Nähdäkseni nopeasti pitäisi tarkastella, miten hyökkäys vaikuttaa alueella olevien ihmisten näkökulmasta. Tässä saattaa hyvinkin käydä niin, että kurdit tarvitsevat kaikki irrotettavat ihmiset vastaukseksi Turkin käynnistämiin sotatoimiin. Silloin on iso kysymys, miten käy leirien hallinnolle tai vankiloiden ylläpitämisen, Andersson pohtii.

Li Andersson
Li AnderssonMårten Lampén / Yle

Pitäisikö Suomen pyrkiä hakemaan Suomen kansalaiset, naiset ja lapset, pois al-Holin leiriltä nyt, kun tilanne on muuttunut?

– Mielestäni on tärkeätä käydä koko hallituksen tasolla keskustelu siitä, millä tavalla Turkin hyökkäys nyt muuttaa tilannetta ja mikä on käytännön tilanne paikan päällä. Sitten tehdään linjaratkaisut yhdessä ja yhteistyössä ja sen mukaan mennään, Andersson painottaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), onko Suomen suhtautuminen al-Holin leiriin muuttumassa?

– Olemme jatkuvasti pitäneet esillä sitä, että olemme hallituksena etsineet keinoja, miten näitä lapsia voitaisiin parhain keinoin auttaa. Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa myös Suomen valtiota. Seuraamme tilannetta ja sen mukaan toimimme.

Maria Ohisalo.
Maria Ohisalon mukaan Suomi seuraa tilannetta. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ohisalon mielestä Turkin tilanne on kaikkinensa erittäin järkyttävä ja ihmiset ovat hädässä. Ohisalon mukaan eteen voi tulla tilanne, jossa eurooppalaisten valtioiden täytyy yhdessä miettiä, kuinka kävisi, jos yhä useampi pakolainen lähtee liikkeelle alueelta Turkin presidentin uhkausten mukaisesti.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhannut, että Turkki päästää Eurooppaan 3,6 miljoonaa syyrialaispakolaista, jos Euroopan maat leimaavat Turkin hyökkäyksen Syyrian kurdialueelle miehitykseksi.

– Ihmisoikeuksien on toteuduttava ja ihmisiä on autettava. Toivottavasti oikeusvaltiot Euroopan unionissa ovat valmiita auttamaan näitä ihmisiä.

Ohisalon mukan Suomi on vuosien 2015–2016 kokemuksista ottanut opikseen ja tietää kuinka toimitaan, jos vastaava tilanne iskee uudestaan päälle.

Taistelupaikoille 70–80 km

Al-Holin leiristä on matkaa Turkin turvallisuusvyöhykkeeksi nimeämälleen alueelle noin 50–60 kilometriä ja lähimmille taistelupaikoille Qamishliin 70–80 kilometriä .

Al-Holin leiriin on koottu naisia ja lapsia terroristijärjestö Isisin aiemmin hallitsemalta alueelta. Joukossa on Ylen tietojen mukaan yksitoista suomalaista äitiä ja kolmisenkymmentä suomalaista lasta.

Al-Holin leirissä on noin 70 000 ihmistä, joista noin 20 000 Isis-taisteilijoiden perheenjäseniksi epäiltyä on suljettu kurdisotilaiden vartioimalle alueelle. Heistä noin 11 000 on muualta kuin Syyriasta ja Irakista.

Lisää aiheesta:

Al-Holin leirillä ammuskelua ja paloittelusurma - suomalaisnaiset ja järjestöt kertovat huononevasta turvallisuustilanteesta

Oikeuskansleri: Hallitus on toiminut lainmukaisesti Syyrian leireillä olevien kotiuttamisasiassa

Suomi tuomitsee Turkin hyökkäyksen Syyriaan – asevientiluvat Turkkiin jäädytetään

Analyysi: Syyrian kurdialue oli harvinainen menestystarina, nyt tarinalle uhkaa tulla katkera loppu