Tanska ottaa Ruotsin-rajallaan käyttöön tilapäiset rajatarkastukset – syynä huoli järjestäytyneestä rikollisuudesta

Muun muassa Kööpenhaminan elokuisesta räjähdeiskusta epäillään kahta ruotsalaista.

järjestäytynyt rikollisuus
Solen går ner över Öresundsbron mellan Sverige och Danmark
Tanskaa ja Ruotsia yhdistävä Juutinrauman silta.Johan Nilsson / EPA

Tanska on määrännyt Ruotsin-rajalleen tilapäiset tarkastukset. Syynä on huoli Ruotsin järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Asiasta kertoo oikeusministeri Nick Hækkerup.

– Olemme nähneet huolestuttavaa kehitystä Ruotsissa, räjähdyksiä ja lisääntynyttä väkivaltaa, Hækkerup sanoi tiedotustilaisuudessa.

Rajatarkastukset ovat seurausta Tanskassa viime aikoina tehdyistä räjäytyksistä, murhista ja jengiväkivallasta, joissa on ruotsalaisia epäiltyjä. Esimerkiksi Kööpenhaminan veroviraston ulkopuolella elokuussa tehdystä räjähdeiskusta on pidätetty kaksi ruotsalaista.

Rajatarkastukset ovat osa ministerin torstaina ilmoittamaa turvallisuuspakettia. Tanska myös lisää kameravalvontaa sekä tiukentaa rangaistuksia, kertoo Ruotsin televisio SVT. (siirryt toiseen palveluun)

Ruotsista tulevia aletaan tarkastaa Tanskan rajalla 12. marraskuuta. Kaikkia matkustajia ei senkään jälkeen tarkasteta, ministeri sanoo.

Myös väliaikaisia rajatarkastuksia Saksan rajalla jatketaan puolella vuodella, kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR. (siirryt toiseen palveluun) Tanska otti Saksan-rajallaan tarkastukset tilapäisesti käyttöön tammikuussa 2016. Niitä perusteltiin (siirryt toiseen palveluun) turvapaikanhakijatilanteella sekä Tanskaan kohdistuvalla terroriuhalla.

Aiheesta aiemmin:

Ruotsi naapuriensa hampaissa – Räjähdeiskua säikähtänyt Tanska pohtii rajatarkastuksia, Norja haluaa ruotsalaisen äärioikeiston kuriin