1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump kommentoi kurdijoukkojen tilannetta Syyriassa – "He eivät auttaneet meitä Normandiassa"

Yhdysvaltain presidentin mukaan Turkki on sitoutunut varmistamaan, ettei humanitaarista kriisiä synny raja-alueella.

Turkin hyökkäys
Trump kurdeista: He eivät auttaneet meitä Normandiassa
Trump kurdeista: He eivät auttaneet meitä Normandiassa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolusti tiedotustilaisuudessa päätöstään vetää Yhdysvaltojen tuen kurdijoukoilta Valkoisessa talossa Washingtonissa.

– He ovat meille velkaa satoja ja satoja miljardeja, sanoi Trump. Hän ilmeisesti viittasi Yhdysvaltojen antamaan sotilasapuun alueen kurdijoukoille Isisin vastaisessa taistelussa. Trumpin mukaan kurdit taistelevat nyt maastaan.

Seuraavaksi Trump kertoi mielipiteensä kurdijoukoista yhdistäen nykypäivän ja menneisyyden.

– Eräässä hyvin vaikuttavassa kirjoituksessa tänään kerrottiin, että he eivät auttaneet meitä toisessa maailmansodassa. He eivät auttaneet meitä Normandiassa, sanoi Trump.

Epäselväksi jäi, mitä kirjoitus käsitteli ja kuka oli sen kirjoittaja. Trump ei myöskään selventänyt, miksi hän liitti kurdit toisen maailmansodan tapahtumiin Luoteis-Euroopassa.

Trump vakuutti, että Turkki on sitoutunut suojaamaan siviilejä ja varmistamaan, ettei humanitaarista kriisiä synny. Trump toisti kantansa, että tuhoaa Turkin talouden, jos Turkki tuhoaa kurdit.

Lue aiheesta:

Tuhannet siviilit paenneet rajaseudun kodeistaan Syyriassa – "Näimme kaksi panssarivaunua kylän edustalla, pelkäsimme lastemme puolesta ja lähdimme"

Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija: "Jos Turkin hyökkäys pitkittyy, seurauksena saattaa olla sissisota"

Lähteet: Turkin armeija ja kapinalliset piirittävät kahta kurdikaupunkia, myös turkkilaiskaupunkiin isketty – Yle seurasi hetki hetkeltä

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi