Miksi Turkki hyökkää Syyriaan, ja mitä siitä seuraa? Tässä 100 ja 400 sanan mittaiset vastaukset

Turkki pitää Syyrian kurdijoukkoja terroristeina ja haluaa perustaa suojavyöhykkeen raja-alueelle.

Turkin hyökkäys
Turkin pommituksia paenneita kurdeja Hassakehin kaupungissa 10. lokakuuta.
Kansalaisjärjestön mukaan jopa 300 000 ihmistä voi joutua pakenemaan taistelujen alta.Delil Souleiman / AFP

Turkki aloitti keskiviikkona ilma- ja maahyökkäyksen Syyrian kurdialueille. Taisteluissa on kuollut yli sata ihmistä, ja tuhannet ovat paenneet kodeistaan.

Kerromme tässä artikkelissa lyhyen ja pitkän selityksen sille, mistä hyökkäyksessä on kyse.

Jos sinulla on kiire: 100 sanan selitys

Turkin sotilaita tankeissaan Pohjois-Syyriassa
Turkin joukot ovat edenneet Syyrian kurdien alueelle keskiviikkona ja torstaina.EPA

Turkki hyökkäsi, koska se pitää Syyrian kurdijoukkoja terroristeina. Turkki väittää, että Syyrian kurdit tukevat Turkin kurdikapinallisia.

Turkki haluaa häätää kurdit rajansa tuntumasta. Se aikoo perustaa vallatulle alueelle noin 30 kilometriä leveän ja 500 kilometriä pitkän "suojavyöhykkeen", jonne se haluaisi asuttaa kaksi miljoonaa Syyriasta lähtenyttä pakolaista.

Syyrian kurdit ovat perustaneet Koillis-Syyrian autonomisen alueen vuonna 2011 alkaneen sisällissodan aikana. Kurdijoukot vannovat puolustavansa aluetta viimeiseen saakka.

Kurdit saivat pitkään tukea Yhdysvalloilta. Yhdysvaltojen asevoimat auttoivat kurdeja tuhoamaan terroristijärjestö Isisin "kalifaatin" Syyriassa.

Viikonloppuna presidentti Donald Trump ilmoitti yllättäen, että Yhdysvallat vetää sotilaansa kurdien alueelta. Näin Turkki pääsi aloittamaan hyökkäyksen, jota se on suunnitellut jo pitkään.

Jos aikaa on enemmän, tässä 400 sanaa lisää

Karttagrafiikka
Ilkka Kemppinen / Yle

Miksi Turkki pitää kurdeja uhkana?

Turkin, Iranin, Irakin ja Syyrian alueella sekä maanpaossa elää 30–45 miljoonaa kurdia. Kurdit ovat tavoitelleet kaikissa maissa itsehallintoa tai jopa itsenäisyyttä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan väittää, että Syyrian kurdien YPG-joukot ovat Turkissa terroristijärjestöksi määritellyn PKK-puolueen jatke.

Hän haluaa perustaa Turkin ja Syyrian rajalle "suojavyöhykkeen", jotta terrorismi ei leviäisi Syyriasta Turkkiin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja puolustusministeri Hulusi Akar.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan (oikealla) ja puolustusministeri Hulusi Akar keskustelivat hyökkäyksestä Ankarassa keskiviikkona.Turkin presidentin lehdistöpalvelu / Lehtikuva

PKK on Turkissa toimiva kurdipuolue, joka on taistellut vuosikymmeniä Turkin hallintoa vastaan. Syyrian kurdit ovat kiistäneet Turkin väitteet.

Syyrian kurdit muodostivat itsehallintoalueensa vuonna 2011, kun Syyrian hallitus veti joukkonsa Koillis-Syyriasta sisällissodan alkaessa. Alueella on ollut rauhallisempaa kuin monilla muilla alueilla Syyriassa.

Erdoğanin johtamalle Turkille kurdien menestys on ollut uhka. Se voisi voimistaa myös Turkin kurdien autonomiahaluja.

Miksi Trump salli hyökkäyksen?

Presidentti Donald Trump ilmoitti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, että hän vetää Yhdysvaltain joukot Syyriasta Turkin hyökkäyksen tieltä.

Yhdysvaltain sotilaat ovat tukeneet kurdien taistelua terroristijärjestö Isisiä vastaan. Mediatietojen mukaan Trump ja Erdoğan sopivat joukkojen vetämisestä puhelimitse.

Yhdysvaltain vedettyä joukkonsa Syyriasta alueen kurdit joutuvat taistelemaan Turkkia vastaan ja Isis-vankien vartiointi on jäämässä toissijaiseksi. Kuvassa Yhdysvaltain sotaväkeä kurdien Turkin-vastaisen mielenosoituksen aikana Ras al-Ainin kylän lähistöllä sijaitsevan liittouman leirin ulkopuolella sunnuntaina.
Vielä maanantaina Yhdysvaltain joukot partioivat Syyrian kurdien alueella.Delil Souleiman / AFP

Trumpin mielestä Yhdysvaltain on aika vetäytyä Lähi-idän loputtomista sodista. Hänen mukaansa Euroopan ja Lähi-idän valtioiden on selvitettävä sotkunsa ilman Yhdysvaltoja.

Yhdysvalloissa sekä demokraatit että republikaanit ovat olleet tyrmistyneitä Trumpin päätöksestä. Arvostelijoiden mukaan Yhdysvaltojen ei pitäisi jättää liittolaisiaan yksin.

Mitä hyökkäyksestä seuraa?

Kurdijoukot ja Turkin asevoimat ovat käyneet torstaina kiivaita taisteluja raja-alueella. Kurdien johtamilla SDF-joukoilla on noin 60 000–70 000 taistelijaa, jotka ovat saaneet aseita ja koulutusta Yhdysvalloilta.

Turkin moderni ja voimakas armeija on kuitenkin ylivoimainen kurdeihin verrattuna. Turkkia tukee myös noin 20 000 syyrialaista taistelijaa.

Avoimet taistelut voivat olla ohi nopeastikin. Kurdit saattavat siirtyä tämän jälkeen sissisotaan.

Tuhannet ihmiset ovat jo paenneet taistelujen alta. IRC-järjestön mukaan jopa 300 000 ihmistä saattaa päätyä pakolaisiksi.

Äiti pakeni lastensa kanssa Turkin ilmaiskuja Ras al-Ainin kaupungissa Turkin ja Syyrian rajalla keskiviikkona.
Äiti pakeni lastensa kanssa Turkin ilmaiskuja Ras al-Ainin kaupungissa Turkin ja Syyrian rajalla keskiviikkona.Delil Souleiman / AFP

Uudet taistelut uhkaavat pitkittää jo kahdeksan vuotta jatkunutta Syyrian sisällissotaa. Sodassa on kuollut satoja tuhansia ihmisiä, ja yli viisi miljoonaa syyrialaista on joutunut pakolaiseksi.

Terroristijärjestö Isis on yhä aktiivinen Syyriassa, vaikka se onkin menettänyt alueensa. Kurdit ovat varoittaneet, että heidän vankiloissaan viruvat Isis-taistelijat saattavat päästä pakoon hyökkäyksen takia.

Kurden leireillä elää myös suomalaisia naisia ja lapsia, jotka on otettu kiinni Isisin alueelta.

Miten hyökkäykseen on reagoitu?

Hyökkäys on tuomittu maailmalla laajalti. Muun muassa Euroopan unioni, Saudi-Arabia ja Egypti ovat arvostelleet Turkkia.

Suomen pääministeri Antti Rinne (sd.) on tuominnut Turkin hyökkäyksen. Hallitus on päättänyt, ettei Suomi myönnä enää uusia asevientilupia Turkkiin.

Presidentti Donald Trump kutsui keskiviikkona hyökkäystä huonoksi ideaksi. Aiemmin hän on uhannut tuhota Turkin talouden, jos se menee liian pitkälle.

Yhdysvaltain kongressissa on suunniteltu Turkille talouspakotteita ja Nato-jäsenyyden jäädyttämistä.

Lue myös:

Rauha mureni Pohjois-Syyrian kurdialueella – kolme karttaa kertoo, millaiselle alueelle Turkki hyökkäsi

Tällaista on Suomen asevienti Turkkiin – luvut kovassa kasvussa, vihreää valoa muun muassa ammusten myymiselle Turkin erikoisjoukoille

Analyysi: Syyrian kurdialue oli harvinainen menestystarina, nyt tarinalle uhkaa tulla katkera loppu

Turkin Erdoğan haluaa puskea Syyriaan perustamaan "turvavyöhykettä" – Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Lähteet: Reuters, AP, STT