Porin kaupunginjohtaja kiistää lehtiväitteen 300 euron lentolipusta: "Liian aikaista laskea yhden lipun tukea"

Helsingin Sanomien väite siitä, että kaupunki tukee jokaista yksittäistä lentolippua 300 eurolla, on kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan tuulesta temmattu.

lentoliikenne
BASe Karhu Aero lentokone. Pori-Helsinki-lennot alkoivat taas elokuun alussa. Porin lentoasema.
Tapio Termonen / Yle

Yli 11 miljoonan euron tuki Porin ja Helsingin väliselle lentoyhteydelle on noussut keskeiseksi puheenaiheeksi talousvaikeuksien kanssa painivan Porin kaupungin pöytäkeskusteluissa.

Spekulaatioita on lisännyt muun muassa se, että kaupunki päätti salata veronmaksajilta lentoliikenteen tukemisesta solmitun ostopalvelusopimuksen.

Veronmaksajilla ei ole minkäänlaista tietoa esimerkiksi siitä, mitä ehtoja sopimukseen on kirjattu vaikkapa matkustajamäärien vaikutuksesta lentoliikenteen tukeen.

Yleisradio ja Satakunnan Kansa ovat tehneet valituksen kaupungin salauspäätöksestä hallinto-oikeuteen.

Kaupunginjohtaja kiistää Hesarin väitteen

Helsingin Sanomat hämmensi soppaa tällä viikolla artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun), jossa se väitti, että Porin kaupunki maksaa jokaisesta lentolipusta 300 euroa.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kiistää Helsingin Sanomien julkaiseman tiedon. Hänen mukaansa yksittäisen lipun tukea on liian aikaista spekuloida.

– Lippukohtaisen tuen tiedämme vasta siinä vaiheessa kun tilit on päätetty ensimmäisen toimintavuoden jälkeen eikä sitä voi kukaan muukaan tietää meitä paremmin.

Ylen laskelma: syyskuussa yhden lipun tuki noin 160 euroa

Laskimme käytettävissä olevilla julkisilla tiedoilla, voiko Helsingin Sanomien väite pitää paikkaansa. Otimme esimerkiksi syyskuun, jolloin Finavian tietojen mukaan lentoyhteyttä käytti 1265 matkustajaa.

Kaupungin julkisuuteen ilmoittamien tietojen mukaan Pori on sitoutunut tukemaan lentoyhteyttä tänä vuonna noin miljoonalla eurolla. Potti jakautuu viidelle kuukaudelle, joten keskimääräinen kuukausittainen tukisumma on noin 200 000 euroa.

Tällä tiedolla laskettuna yhden syyskuussa lennetyn lennon julkinen tuki on ollut noin 158 euroa matkustajaa kohden.

Luukkonen: "Monimutkainen tukimekanismi"

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan tukimekanismi on kuitenkin monimutkaisempi, eikä yksittäisen matkan tukea pystytä näillä luvuilla laskemaan.

Luukkosen mukaan myös koneiden täyttöasteella on vaikutusta tukeen. Tämän tarkemmin hän ei lähde sopimuksen sisältöä avaamaan.

Tähän mennessä kaupunki on maksanut Unkarilaiselle Budapest Aircraft Service -yhtiölle arvonlisäverottomasti 584 830 euroa. Summassa on mukana etumaksuja, joita hyvitetään lokakuun maksuissa.

Elokuussa yhteyttä käytti 931 matkustajaa.

Vuodenvaihteen jälkeen maksut nousevat vuotuiseen 3,4 miljoonaan euroon, eli kuukausittainen tukisumma on keskimäärin 283 000 euroa.

Yhden lennon tuki noin 2 400 euroa

Tarkkoja tukimääriä voidaan tässä vaiheessa vain spekuloida, koska sopimus on salattu.

Lentoyhteyttä operoiva Budapest Aircraft Service lentää Porin ja Helsingin väliä arkisin kolme edestakaista lentoa. Kun yhdelle lennolle mahtuu 30 matkustajaa, on teoreettinen maksimimatkustajamäärä lennoille 180 henkeä jokaisena arkipäivänä.

Ensi vuonna arkipäiviä on 244, joten teoriassa Porin ja Helsingin välille voidaan myydä 43 920 lentolippua vuonna 2020.

Spekulatiivisen laskutoimituksen mukaan Pori on sitoutunut maksamaan jokaisesta istuimesta koneessa vajaat 80 euroa.

Yhtä lentoa kohden tuki on noin 2400 euroa. Yhdensuuntaisia lentoja kertyy ensi vuonna vajaat 1 500, mikäli lentoyhteys lennetään ilman taukoja ja keskeytyksiä.

Aikataulut selvillä juhannukseen asti

Koko ensi vuoden aikataulut eivät ole vielä selvillä. Epäselvää on esimerkiksi se, lennetäänkö yhteyttä myös kesäkuukausina. Lentoyhteyden aikatauluista on tietoa lentolippuja myyvän karhu.aeron nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Tämän hetkisen tiedon mukaan aikataulut ovat selvillä juhannusviikolle asti. Lennot ovat tauolla ainakin itsenäisyyspäivänä, ja joulutauko kestää joulunaluspäivistä loppiaiseen. Pääsiäisenä lentoja ei lennetä.

Mikäli kesätauko tulee, vaikuttaa se myös teoreettiseen kuukausittaiseen tukimäärään.

Taukojen vuoksi lennettävien lentojen määrä vähenee, millä on todennäköisesti vaikutusta myös maksettavaan tukeen. Näistäkään yksityiskohdista veronmaksajille ei ole tarjolla tietoa.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kehottaa palaamaan asiaan heinäkuun lopussa 2020, jolloin ensimmäisen toimintavuoden numerot ovat selvillä.