Biden sanoi ensi kertaa tukevansa virkasyytettä Trumpia vastaan – "Trump ampuu reikiä perustuslakiimme"

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Joe Biden sanoo Trumpin olevan valmis mihin tahansa uudelleenvalintansa varmistamiseksi.

Joe Biden
Joe Biden talon edustalla astumassa autoon. Nainen pitää auton ovea hänelle auki.
Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Joe Biden poistumassa kampanjatilaisuudesta New Hampshiressä.CJ Gunther / EPA-EFE

Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Joe Biden on ensimmäistä kertaa sanonut julkisesti, että presidentti Donald Trump pitäisi asettaa syytteeseen virka-asemansa väärinkäytöstä.

New Hampshiressa pitämässään kampanjapuheessa Biden sanoi, että tämä on tarpeen Yhdysvaltain perustuslain ja demokratian suojelemiseksi.

Bidenin mukaan Trump "ampuu reikiä perustuslakiin", kun tämä pyytää ulkovaltoja sekaantumaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kaivamalla törkyä Bideneistä ja sen jälkeen kieltäytyy tekemästä yhteistyötä edustajainhuoneen kanssa, kun se tutkii, syyllistyikö presidentti virkarikokseen.

– Tämä presidentti on päättänyt, ettei maalla ole välineitä, valtaa tai poliittista tahtoa rangaista huonosta käytöksestä, Biden sanoi.

Biden syyttää Trumpia valehtelusta

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone käynnisti viime kuussa Trumpia vastaan virkarikostutkinnan tämän ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelinkeskustelun takia.

Kiista koskee sitä, käyttikö Trump presidentin asemaansa väärin henkilökohtaisen poliittisen hyödyn saavuttamiseen painostamalla Ukrainaa tutkimaan Bidenin ja tämän pojan Hunterin toimia. Trump halusi Ukrainan tonkivan, suojeliko Biden varapresidenttinä poikaansa, kun hän painosti erottamaan ukrainalaisen korruptiotutkijan.

Trumpin epäilyjen tueksi ei ole esitetty mitään todisteita. Useat länsimaat vaativat erottamaan kyseisen korruptiotutkijan nimenomaan tehottomuuden ja korruptioepäilyjen vuoksi. Hunter Bidenin ei myöskään ole epäilty (siirryt toiseen palveluun) rikkoneen Ukrainan lakeja.

Biden syyttää Trumpia valheiden levittämisestä ja sanoo tämän olevan valmis mihin tahansa uudelleenvalintansa varmistamiseksi.

Trumpin toimista nousi kohu, kun ilmiantaja paljasti, että Valkoinen talo oli pyrkinyt salaamaan Trumpin ja Zelenskyin keskustelun.

Sanasota jatkui Twitterissä

Tuohtumusta on aiheuttanut muun muassa se, että Trump vaati ulkovaltoja tutkimaan keskeistä haastajaansa vain reilu vuosi ennen seuraavia presidentinvaaleja.

Biden on ollut mielipidekyselyissä suosituin demokraattiehdokas (siirryt toiseen palveluun), joskin demokraattisen puolueen sisäinen kilpa on viime aikoina tasaantunut.

Trump vastasi Twitterissä Bidenin puheeseen sanomalla sitä pateettiseksi. Trump myös toisti väitteensä, ettei ole tehnyt mitään väärää.

Biden puolestaan vastasi vaatimalla, että Trump lakkaa jarruttamasta kongressia sekä kunnioittaa valaansa ja perustuslakia.

Aiheesta muualla:

CNN: Joe Biden calls for Trump's impeachment for first time (siirryt toiseen palveluun)

The Guardian: 'He's laughing at us': Joe Biden for first time calls for Trump to be impeached (siirryt toiseen palveluun)