Kajaanissa kitketään oppilaiden poissaoloja selvillä rajoilla – erityisopettaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja auttavat ääritapauksissa

Poissaolojen tuntirajat ja lisäavun saaminen ovat vieneet asioita parempaan suuntaan.

Koulutus ja kasvatus
Eritysiopettaja Eija Heikkinen henkilökuvassa.
Johtava erityisopettaja Eija Heikkinen on tyytyväinen perusopetuksen työpareihin.Timo Sihvonen / Yle

Kajaanissa herättiin yläkouluikäisten huolestuttaviin poissaolojen määriin. Nyt tilanteeseen on saatu ryhtiliike muun muassa poissaolojen tuntirajoilla. Opettajat ovat teroittaneet huoltajille, että poissaolot pitää ilmoittaa selityksineen Wilmassa.

– Wilmassa lähetetään viesti huoltajille, kun ensimmäinen poissaolojen 30 tunnin raja paukkuu, sanoo johtava erityisopettaja Eija Heikkinen.

Viestin lähettämisen jälkeen ryhdytään selvittämään tuntimääriä ja ollaan tarvittaessa yhteydessä nuoren kotiin.

Seuraava tuntiraja on 50, jonka yhteydessä selvitetään syyt, miksi oppilas on ollut pois. Viimeinen tuntiraja on 70, jolloin mietitään lastensuojeluilmoitusta.

Heikkinen kertoo, että yhteiset tuntirajat ovat käytössä jo muualla Suomessa. Kajaanissa ne otettu nyt käyttöön. Tuntirajat lisäävät tietoisuutta ja samassa toimintamallissa pysymistä.

– Enää kukaan ei lipsu pitkiin poissaoloihin ja huonoon koulumenestykseen ilman, että sitä huomataan. Huoltajilla on tietous, että niihin puututaan.

Kouluvuosi on vielä alullaan, mutta jo tässä vaiheessa Heikkisen mukaan on tunne, että poissaolojen seurannassa on tapahtunut hyvää kehitystä. Lopullinen vaikutus nähdään kuitenkin vasta keväällä.

Heikkinen korostaa myös Kajaanin perusopetuksessa käytössä olevaa työparia, joka pystyy puuttumaan koulujen akuutteihin kriisitilanteisiin, esimerkiksi aggressiiviseen kohtaukseen.

Erityisopettajan ja psykiatrisen sairaanhoitajan väliintulo auttaa muuta luokkaa jatkamaan oppituntia, kun esimerkiksi psykoosissa oleva oppilas saa apua. Heikkisen mukaan aikaisemmin ei ollut ketään kenelle soittaa ja pyytää apua.

Vielä viime keväänä Kajaanissa oli myös massiivisista poissaoloista kärsiviä nuoria. Tänä syksynä heidät on saatu takaisin kouluun juuri erityisopettajan ja psykiatrien sairaanhoitajan avulla.

– Kun kaikki poissaolojen tuntirajat on ylitetty ja tehty kaikki ne toimenpiteet, mitä koululle kuuluu, rehtori ottaa yhteyttä työpariin.

Työparin tapaamista on suositeltu poissaolojen kanssa kamppailevan nuoren huoltajille jo ennen yhteydenottoa. Tapaamisen yhteydessä tehdyssä selvitystyössä nuorelle mietitään yksilöllinen suunnitelma, jonka avulla koulunkäyntiä ja elämänhallinnalliset seikat, kuten nukkuminen, paranevat.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)