Mansikin rehureseptiä säädetään puhelinsovelluksella – maatalouden kannattavuutta kehitetään Kainuussa lehmien ruokintaa mittaamalla

Kainuulaiset maatilat ja konepaja kehittävät rehumittausta yhdessä Oulun yliopiston kanssa.

rehut
Rehupaalipihdeissä on mittauslaite, jolla rehusta voidaan ottaa laatunäyte.
Rehunäytteenottolaite on sijoitettu suoraan paalipihteihin.Veijo Sutinen / Mittaustekniikan yksikkö

Kahdeksan kainuulaista maatilaa on kehittämässä uudenlaisia tapoja rehun laadun seuraamiseen ja käytön tehostamiseen. Oulun yliopiston ja ProAgria Kainuun yhteisessä Älyrehu-hankkeesta on esitelty kolme innovaatiota rehun mittaamiseen.

Projektitutkija Tuija Kallion mukaan paalipihteihin kiinnitettävä rehunäytteenotin helpottaa maanviljelijän työtä, sillä aiemmin näytteet on pitänyt kairata rehupaalista porakoneella. Näytteet tutkitaan myöhemmin laboratoriossa, ja sen jälkeen lehmien ruokintaa voidaan hienosäätää.

Toinen hankkeen laitteista on halogeenikuivain, jonka tarkoituksena on tehdä rehusta tasaisen kuivaa ja saada siitä myös mittaustulos. Tavallisesti samaltakin pellolta tuleva rehu voi olla vaihtelevan kosteaa ja kuivaa.

Rehusta mitattuja ominaisuuksia voi syöttää RehuApp-sovellukseen, jonka avulla viljelijä saa mitattua tarkalleen niin sanotun aperehun reseptin. Aperehuun sekoitetaan omaa rehua ja esimerkiksi viljaa, valkuaisia tai hivenaineita.

– Tavoitteena on maatalouden kannattavuuden parantaminen. Mittauksilla maanviljelijä voi säästää ostorehun määrässä. Lisäksi liian kuiva rehu ja väärä sekoitussuhde voivat johtaa maidontuotannon vähenemiseen, Kallio kertoo.

Älyrehu-hanke on yksi kahdeksasta Suomen maaseudun innovaatioryhmästä eli EIP-ryhmästä, ja ainoa joka toimii Kainuussa. Mukana on kolme maatilaa Sotkamosta, kaksi Vaalasta, kaksi Kajaanista, sekä yksi tila Suomussalmelta.

Maatilojen lisäksi innovaatioryhmässä on ollut otanmäkeläinen konepaja Semes, joka on ideoinut ja tehnyt rehunäytteenottimen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)