1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. George Clooney

Hollywood-tähti George Clooney esiintyi ensimmäistä kertaa Suomessa: "Elämme omituisia aikoja"

Clooney oli yksi Nordic Business Forum -tapahtuman pääpuhujista. – Eri puolilla maailmaa on otettu askelia taakse, mutta olen optimistinen, Clooney totesi.

George Clooney Nordic Business Forumissa Helsingissä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tunnelma Helsingin Messukeskuksen seminaarihallissa alkaa sähköistyä, kun George Clooneyn vuoroon on varttitunti aikaa. Nordic Business Forum -tapahtuman yleisilmapiiriä voisi sen sijaan luonnehtia kansainväliseksi ja rennoksi. Tänne on tultu inspiroitumaan ja verkostoitumaan, mutta myös viihtymään.

  • George Clooney tunnetaan Hollywood-tähtenä ja ihmisoikeusaktivistina, joka työskentelee myös liike-elämässä. Hänet on valittu useaan otteeseen maailman seksikkäimmäksi mieheksi.
  • Lue lisää: Hurmurinäyttelijä George Clooney on hyödyntänyt kuuluisuutta tehdäkseen maailmasta paremman paikan – aina hän ei kuitenkaan ole siinä onnistunut
  • Helsingin Messukeskuksessa Clooney keskustelee tarinankerronnasta, brändäyksestä ja ihmisen jälkeensä jättämästä perinnöstä (storytelling, branding and legacy).
  • Nordic Business Forum on vuosittain Helsingissä järjestettävä liike-elämän konferenssi. Tapahtumassa ovat puhuneet aiempina vuosina muun muassa Barack Obama, Arnold Schwarzenegger, Al Gore ja Sir Richard Branson. Normaalihintaiset liput tapahtumaan maksavat noin 1 600 eurosta lähes 4 000 euroon.

Clooney ja tapahtuman muut merkkivieraat esiintyvät tilassa, joka on mittasuhteiltaan valtava. Järjestäjän mukaan paikan päällä on 7 000 kävijää, minkä lisäksi suoratoistolähetykset keräävät noin 20 000 katsojaa.

Seinällä mainostetaan viime hetken lippuja. Sellainen irtoaa halvimmillaan vajaalla tuhannella eurolla. Normaalihintaiset liput tapahtumaan maksoivat noin 1 600–4 000 euroa. Hintavimmalla lipulla irtoaa paikka eturivissä sekä muun muassa tapaamiset ja yhteiskuvamahdollisuudet mediapersoona Randi Zuckerbergin sekä George Clooneyn kanssa.

Clooneyn pian alkavalle esiintymiselle on varattu tunti aikaa.

Nordic Business Forumin lava valmiina George Clooneyn esiintymiseen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

3, 2, 1... Clooneyn vuoro

Odotusaika, jota seurataan valtavilta näytöiltä, hupenee kohti nollaa. Valot sammuvat. Juontajat saapuvat puhumaan mukavia ja muistuttavat Clooneyn menestyksestä myös bisneksessä.

Yleisö syttyy. Nyt on Clooneyn vuoro. Sisään tullaan kuin rockkonsertissa. Hollywood-tähteä haastattelee italialaistoimittaja Francine Lacqua.

Alkajaisiksi Clooney kiinnittää huomionsa keskustelijoiden välissä palavaan "takkatuleen".

– Mehän voisimme syttyä palamaan, hän hauskuttaa yleisöä.

Alun jutustelun aikana selviää, että Clooneyn mielestä on huvittavaa, kuinka ihmiset luulevat tuntevansa hänet vain sillä perusteella, että hän esiintyy televisiossa ja elokuvissa.

Pian keskustelu kääntyy suurempiin teemoihin. Clooneylle on itsestään selvää, että hän käyttää julkisuuttaan hyödyksi hänen mielestään tärkeiden asioiden edistämiseen.

– Ajatus on peruja nuoruudestani. Minut kasvatettiin niin, että ihmiset ottavat osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja yrittävät vaikuttaa asioihin. Siihen kuuluu onnistumisen lisäksi epäonnistumiset, mutta se kannattaa.

Lämminhenkisesti esiintynyt Clooney voitti yleisön puolelleen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Piikki Donald Trumpille

Keskustelun rakenne on vuorotellen kevyttä ja painavaa.

Clooney kertoo, kuinka näyttelijä Brad Pitt kosti vanhan jekutuksen Ocean's Twelve -elokuvan kuvauksissa. Pitt levitti huhuja, joiden mukaan Clooney olisi varsin epämiellyttävä ihminen. Italialaislehdistö uutisoi, kuinka Clooney olisi muka sanonut, ettei hän halua ihmisten katsovan häntä silmiin kuvausten aikana.

Anekdootit purevat yleisöön. On asiasisällön vuoro.

Miten muuttaisit maailmaa juuri nyt, haastattelija kysyy.

– Muutettavaa on paljon. Elämme omituisia aikoja. Eri puolilla maailmaa on otettu askelia taakse. Olen silti optimistinen sen suhteen, että löydämme kaikesta huolimatta keinot ottaa askeleita myös eteenpäin.

Clooney on sitä mieltä, että maailmassa riittää ongelmia, mutta tulevaisuuden suhteen hän on optimistinen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Clooney kääntää keskustelun Yhdysvaltoihin. Hän muistuttaa Watergate-skandaalista ja presidentti Richard Nixonista.

– Asiat ovat olleet huonomminkin, usko tai älä. Nixonin aikaan vastassa oli älykkäitä ihmisiä. Nyt Valkoisessa talossa ei ole yhtä fiksuja kavereita, Clooney heittää piikin Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille.

"Uskalla epäonnistua"

Keskustelu kääntyy säännöllisesti Clooneyn perheeseen, erityisesti hänen vaimoonsa, asianajaja Amal Clooneyhin.

– Hän on paras kumppani jonka voin itselleni kuvitella. Olemme onnekkaita, että löysimme toisemme. Tunnemme niin joka päivä. Riitelemme tuskin koskaan, Clooney kertoo.

Ikisinkuksi aikoinaan luultu Clooney kertoo saavansa vaimoltaan arkisia vinkkejä.

– Hän on hyvä sanomaan, että aikaa on järjestettävä myös itselle.

Yksi keskustelun teemoista on yksittäisen ihmisen jättämä perintö, siis legacy.

– En tiedä, onko sellainen totta. Toki on ihmisiä, jotka todella muuttavat maailmaa. Minun versioni siitä on osallistua tällaisiin keskusteluihin ja yrittää niiden avulla tehdä maailmasta vähän parempi.

Tarinankerronnan tärkeys on tullut Clooneylle tutuksi elokuvamaailmasta: hyvästä käsikirjoituksesta saa huonon elokuvan, mutta huonosta käsikirjoituksesta ei saa hyvää elokuvaa.

Ajatus pätee arkielämässä.

– Olen yhä kiinnostunut hämmästyttävän monista asioista, ja uudet ideat saavat minut syttymään, vaikka ne tuntuisvat aluksi hölmöiltä.

Clooney kevensi keskustelua anekdooteilla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Esimerkiksi sopii tequilabisnes, jota Clooney piti ensialkuun käsittämättömän typeränä ideana.

– Pistimme siihen yhtiökumppanieni kanssa 300 000 dollaria mieheen. Neljän vuoden kuluttua myimme yrityksen miljardilla dollarilla.

Forbes on aiemmin kertonut (siirryt toiseen palveluun), että George Clooney, Rande Gerber ja Mike Meldman sijoittivat yhtiön perustamiseen kukin 600 000 dollaria.

Heittäytyminen uusien ideoiden edessä vaatii rohkeutta. Siihen auttaa Clooneyn mukaan onnistumisen ja epäonnistumisen välisen dynamiikan ymmärtäminen.

– Epäonnistumisen jälkeen on kaksi vaihtoehtoa. Joko jäät säälimään itseäsi loppuelämäsi ajksi, tai sitten nouset ja jatkat eteenpäin.

Ensi viikolla Clooney aloittaa uuden elokuvan kuvaukset Islannissa ja Englannissa. Sen jälkeen vuorossa on kahdeksanosaisen Watergate-skandaalista kertovan sarjan kuvaukset.

Niidenkin kanssa on vain yritettävä.

– Istun herran jestas tässä avotulen vieressä. Siinä vasta mahdollisuuksia epäonnistua, Clooney päättää.

Yle seurasi George Clooneyn keskustelua Nordic Business Forumissa. Seuranta on päättynyt.

11.10. klo 14.44: Lisätty Forbesin tieto yhtiön perustamiseen liittyvistä rahasummista.