1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskusta pitää porttia auki työttömyysturvan porrastukselle – sosiaaliministeri Pekonen torjuu: "Epäoikeudenmukainen ja lisää kustannuksia"

Kysymys ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta jakaa sekä palkansaajaleiriä että hallitusta.

Työttömyysturva
Katri Kulmuni
Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin (kesk.) mukaan mitään vaihtoehtoja ei voi sulkea työllisyystoimien valikosta pois.Pekka Tynell / Yle

Hallitus aikoo loihtia omilla toimillaan Suomeen 60 000 uutta työllistä ja tietää hyvien neuvojen olevan tarpeen.

Neuvoja se on myös saanut niin oppositiolta kuin etujärjestöiltäkin. Työnantajajärjestöjen ja opposition kokoomuksen (siirryt toiseen palveluun) listojen kärkipäässä on ajatus ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta, jolla esimerkiksi kokoomus loisi noin 10 000 uutta työpaikkaa.

Julkisuudessa esitettyjä porrastusmalleja on useita. Perusajatus kuitenkin on, että työttömyysturvan taso voisi alkuun olla nykyistä korkeampi, mutta se leikkautuisi työttömyyden pitkittyessä. Näin työtöntä kannustettaisiin työllistymään nykyistä tehokkaammin.

Hallituksen porvaripuolueille ja vihreille ajatus ansiosidonnaisen porrastuksesta sopii. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo nosti taannoin (siirryt toiseen palveluun) porrastamisen suorastaan tärkeimmäksi työllisyystoimeksi.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoo Ylelle, että työttömyysturvan porrastus on syytä säilyttää mahdollisuutena.

– Meidän täytyy tietenkin ajatella meidän työmarkkinoitamme myös, että ne ovat joustavat ja modernit ja vastaavat työelämän henkeä. Siksi tässä vaiheessa me emme halua sulkea pois mitään vaihtoehtoja, Kulmuni totesi.

Vasemmisto: Epäoikeudenmukaista ja kallista

Hallituksen vasemmistopuolueille työttömyysturvaan kajoaminen ei lähtökohtaisesti maistu.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on sanonut odottavansa työmarkkinaosapuolien esityksiä työllisyystoimista, mutta painottaa, että hallitus ei halua leikata kenenkään toimeentuloa.

– Jos se porrastus tarkoittaa sitä, niin se ei ole minulle vaihtoehto, Rinne totesi Ylen pääministerin haastattelutunnilla syyskuun lopussa.

Työministeri Timo Harakka (sd.) ei halunnut tällä viikolla kommentoida työttömyysturvan porrastamista Ylelle, koska "asia kuuluu (sosiaali- ja terveysministeri) Pekoselle".

Aino-Kaisa Pekonen
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) suhtautuu työttömyysturvan porrastukseen erittäin kriittisesti.Yle

Työttömyysturvan lainsäädäntö ja siihen mahdollisesti tehtävät muutokset tosiaan valmistellaan vasemmistoliittolaisen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen alaisuudessa. Hänellä on selkeä kanta työttömyysturvan porrastamiseen.

– Suhtaudun siihen erittäin kriittisesti. Porrastus on epäoikeudenmukainen ja myös lisää työttömyyden hoidon kustannuksia, koska siinähän alkupäässä työttömyyttä korvaus olisi korkeampi. Tiedämme, että lyhytaikaisesti työttömänä olevia henkilöitä on suhteessa paljon enemmän, Pekonen perustelee.

Pekosen mukaan kysymys työttömyysturvan porrastuksesta ei vielä ole noussut hallituspuolueiden väliseen keskusteluun.

SAK: Porrastus olisi leikkaus pitkäaikaistyöttömille

Hallitus on pyytänyt työmarkkinajärjestöjen yhteiset esitykset työllisyystoimiksi ensi kevään kehysriiheen mennessä.

Työnantajaleirissä työttömyysturvan porrastuksen ja selkeän leikkaamisen puolesta liputetaan voimalla (siirryt toiseen palveluun). Palkansaajaleiriä kysymys jakaa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hätkähdytti keväällä omiaankin esittämällä "kustannusneutraalia" porrastusta.

Korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava esitti syyskuussa omintakeisen mallinsa, jossa työttömyysturva porrastettaisiin, mutta korvauksen alentumisesta koituva ansionmenetys korvattaisiin työttömälle, kun tämä löytää uuden työpaikan.

Yksimielisyyttä järjestöjen välillä työttömyysturvan porrastuksesta tuskin kuitenkaan löytyy, koska duunariammatteja edustava palkansaajakeskusjärjestö SAK torjuu koko ajatuksen.

– Me emme tällä hetkellä kannata mitään porrastusmallia. Nämä kustannusneutraalit mallit, joita vaikkapa poliitikot esittävät, niin siinä ei työllisyys parane, vaan se on selkeästi leikkaus pitkäaikaistyöttömiltä, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

SAK:n mielestä työllisyyden kimppuun on käytävä "kerrankin ne palvelut edellä". Eloranta ei tällä hetkellä näe, että työttömyysturvan porrastaminen voisi sopia järjestölle edes osana laajempaa kompromissia.

– Nyt ei ole mitään sellaista kokonaisuutta pöydässä, jossa voitaisiin tätä arvioida. Mutta me emme näe ansioturvan leikkausta ensisijaisesti sellaisena pelimerkkinä, josta nyt neuvotteluja voitaisiin käydä.

Lue seuraavaksi