Etelä-Savon ELY-keskus ei innostu ajatuksesta saimaannorpista eläintarhassa

Korkeasaaren eläintarha olisi valmis keskustelemaan saimaannorpan tarhaamisesta sen suojelun parantamiseksi.

saimaannorppa
Saimaannorpat köllöttelevät luodoilla karvanvaihtoaikaan toukokuussa.
Tämä saimaannorppa köllötteli luodolla Saimaan Haukivedellä.Petri Vironen / Yle

Viime maanantaina Korkeasaaren eläintarha avasi keskustelun saimaannorpan tarhaamisesta. Korkeasaaren mukaan tarhaamisella uhanalaisen saimaannorpan geenit säilyisivät kotijärven lisäksi myös esimerkiksi eläintarhassa.

Etelä-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkisen mielestä tarhaamisen sijasta saimaannorpan luonnontilaista kantaa tulisi vahvistaa.

– Kyllä sen päälinjan kuitenkin norpan kanssa pitää olla se, että se vahva geenipankki on siellä luonnontilaisessa vesistössä eikä tarhassa, Häkkinen sanoo.

Häkkisen mukaan saimaannorpan suojelu ja esimerkiksi loukkaantuneiden yksilöiden hoito tulisi järjestää luonnonoloissa Saimaalla niin hyvin, että tarhaamiselle ei lähtökohtaisesti olisi tarvetta.

– On mietittävä miten asia järjestetään Saimaan alueella. Pitääkö Saimaalla olla mietittynä esimerkiksi tarha, jossa sitten voidaan hoitaa näitä hoitoa tarvitsevia norppia, Häkkinen pohtii.

Ajatus tarhaamisesta heräsi kesällä Puumalasta pelastetun saimaannorpan kuutin kuntouduttua Korkeasaaressa tarhaoloissa hyvin.

Kuuttia ei voida palauttaa Saimaalle mahdollisesti luonnossa elävää saimaannorppakantaa uhkaavan epidemiariskin vuoksi.