Seinäjoki sai puristettua ensi vuoden talousarvion plussalle

Kuntatalouden vaikeat ajat kurittavat myös kasvavia kaupunkeja.

budjetit
Rahoitusjohtaja Mika Itänen esittelee kaupungin talousarviota.
Rahoitusjohtaja Mika Itänen esittelee kaupungin talousarviota.Pasi Takkunen / Yle

Seinäjoki sai puristettua ensi vuodelle budjetin, joka on plussan puolella. Kun budjettia lähdettiin laatimaan miljoonien takamatkalta, plussatulosta voidaan pitää hyvänä. Tämän vuoden tilinpäätös kun on jäämässä 10-15 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

– Kyllä se erittäin haastavaa oli. Ilman yhteistä ponnistusta tämä ei olisi onnistunut, sanoo rahoitusjohtaja Mika Itänen.

Kasvavankin kaupungin on ollut pakko kiristää taloudenpitoaan. Silti veroprosentteihin ei ole tulossa korotuksia, eikä minkäänlaista yt-uhkaa ole.

Investoinneistakin on jouduttu nipistämään, mutta silti ensi vuonna investoidaan yli 33 miljoonalla. Ensi vuonna rakennetaan muun muassa Kertunlaakson uusi alakoulu sekä jatketaan kansalaisopiston, Törnävän koulun ja Seinäjoen kaupunginteatterin remontteja.

Velkataakka kasvaa

Jo vuosia puhuttanut velkaantuminen jatkuu. Ensi vuonna kaupunkilaisten nuppikohtainen velkamäärä nousee jo lähelle 5000:ta euroa.

– Se täytyy muistaa, että lainat eivät ole syömävelkaa, vaan ne käytetään investointeihin. Velan rakenne on tällöin terveemmällä pohjalla, muistuttaa rahoitusjohtaja Mika Itänen.

Seinäjoen ensi vuoden tilikauden tulokseksi saatiin 28 000 euroa ylijäämää. Vuosikate on 20,8 miljoonaa euroa. Tasapainotus kuitenkin jatkuu myös tulevina vuosina.

– Meidän tavoitteena on pidemmällä tähtäimellä noin 10 miljoonan plus-merkkisiä tuloksia. Tämä on siis nyt oikea suunta, sanoo Itänen.

Mistä tingitään?

Monenlaisia toiveita oli, kun budjettia kesällä lähdettiin tekemään. Lautakuntien oli kuitenkin puristettava realistiset budjetit. Se tarkoittaa sitä, että jotain voi näkyä kaupunkilaisten arjessa lähivuosina.

– Koulupuolella joudutaan ensi syksynä ryhmäkokoja yhdistelemään. Monta idearikasta avausta on, mutta niitä joudutaan odottamaan. Sosiaali- ja terveyspalveluissa on jouduttu miettimään tosissaan, mihin voidaan panostaa, listaa Itänen.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Tarja Tenkula sanoo, että budjetin tekeminen oli toimialalla haastavaa.

– Niukkenevasta budjetista huolimatta olen iloinnut siitä, että on kehitetty esimerkiksi ikäihmisten kotikuntoutusta. Se ei säästöjä tuo sinänsä lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä aikavälillä kyllä.

Tenkulan mielestä sosiaali-ja terveyspuolella ei suoranaisesti nipistetä, mutta esimerkiksi juuri ikäihmisten kotikuntoutus toteutetaan niin, että uusia työntekijöitä ei palkata.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on saanut jo tuntea nahoissaan kuntatalouden ahdingon. Muun muassa Seinäjoki ja Kauhava kehottivat sitäkin etsimään säästöjä.