1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Syyttäjä: Hallen synagogaiskun tekijä suunnitteli joukkomurhaa – autossa neljä kiloa räjähteitä

Saksan oikeusministerin mukaan äärioikeistolaisuus on muuttunut Saksassa yhä väkivaltaisemmaksi.

Iskun uhrien muistopaikalle on jätetty lappu, jossa lukee "Hallen juutalaiset, olemme rinnallanne, ette ole yksin" Kuva: Filip Singer / EPA

Saksan liittovaltion syyttäjä uskoo, että Hallen kaupungin keskiviikkoisesta iskusta epäilty mies suunnitteli joukkomurhaa synagogaan.

Miehen autosta löytyi yhteensä neljä kiloa räjähteitä.

Mies ei kuitenkaan päässyt sisälle synagogaan, jossa oli useita kymmeniä ihmisiä. Hän ammuskeli kadulla ja kebabravintolassa. Kaksi ihmistä kuoli ja useita haavoittui.

Syyttäjä Peter Frank uskoo,, että 27-vuotias epäilty halusi iskulleen maailmanlaajuisen vaikutuksen julkaisemalla siitä videokuvaa internetissä. Frank toteaa, että isku oli terrorismia.

Miestä epäillään kahdesta murhasta ja yhdeksästä murhayrityksestä.

Frank sanoo, että avoimena on useita kysymyksiä, muun muassa se, miten mies radikalisoitui. Vielä selvitetään myös, miten hän sai aseiden ja räjähteiden valmistamiseen tarvittavat materiaalit, sekä tiesikö joku hänen suunnitelmistaan.

Ministeri haluaa vihapuheen kuriin

Isku on herättänyt Saksassa keskustelua äärioikeiston aiheuttamasta uhasta sekä lisääntyneestä juutalaisvastaisuudesta.

Oikeusministeri Christine Lambrecht (SPD) toteaa, että äärioikeistolaisuus on yksi suurimmista nykyisistä uhkista Saksassa, kertoo muun muassa Der Tagespiegel -lehti. (siirryt toiseen palveluun) Hänen mukaansa se on muuttunut yhä väkivaltaisemmaksi ja aggressiivisemmaksi.

Ministeri huomauttaa, että se alkaa usein sanoista, ja niitä seuraavat teot. Hän haluaakin, että internetalustat velvoitettaisiin estämään äärioikeistolaisten ilmausten julkaiseminen.

Lue myös:

Saksan synagogaiskijä julkaisi teostaan videon – iskua ennakoitiin jo viikko sitten juutalaisvastaisessa manifestissa